Forum Kultur & Konst - Nöje
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • finska zigenare!!!!!

  Fre 23 feb 2007 21:19 Läst 35161 gånger Totalt 18 svar
  RedRos­e
  Visa endast
  Fre 23 feb 2007 21:19

  hej på er.
  för det första, jag satt och läste en del trådor som handlar om finska zigenare och blev skitledsen!
  vafan menar ni igentligen?

  zigenare snor
  zigenare har ställning under kjolen som dom gömmer tv barnvagnar osv i?!
  zigenare luktar illa
  zigenare duschar inte
  zigenare använder inga underkläder
  zigenarkvinnor blir alltid misshandlade

  ?!?!?!?!?!

  eh, jag kan bara skratta åt er... var fåååår ni allt ifrån??
  snacka om att dra alla över en kam..
  hmm har ni funderningar eller frågor så fråga istället

  jag är 21 år gammal
  är finsk zigenare
  har gått gynmasiet
  bor med en zigenare och har även en dotter tillsammans
  jag om nån vet om finska zigenare så innan ni har förutfattade menaningar om oss så ta reda på fakta t.e.x från mig!

 • Fre 23 feb 2007 21:24 #1

  Hej!

  Det vore kul att veta lite mer. Inte för att jag alls vet vad jag undrar eller borde undra. Men berätta gärna, det vore kul att lära sig lite om en kultur jag vet alldeles för lite om!

 • Fre 23 feb 2007 21:25 #2

  Kan säga som så att jag har jobbat i videobutik och av alla finska zigenare som kom in där och hyrde så var det endast 1 familj som skötte sig. Dom var hur trevliga som helst, men resten...ja, hyrde man ut till dom fick man inte se röken av filmerna igen.
  Så enligt min erfarenhet så är endast en liten procent ärliga.
  Och när man sa till dom att dom inte fick hyra så började dom muttra "Vitto" och trodde inte man fattade vad det betydde.

  Det känns hemskt att säga det men fördomar om just finska zigenare har mina 8 åri vidoebutik gett mig.

  Men inser självklart att alla inte är likadana och angående de andra påstående så håller jaginte alls med. Har aldrig stött på någon smutsig eller illaluktande.


  DIF i själ och hjärta
 • mamma6­9
  Visa endast
  Fre 23 feb 2007 21:31 #3

  Jag har inget emot finska zigenare! jag drar inte alla över en kam heller. Det enda jag kan säga om zigenare är att när jag för ca 15 år sen bodde på ett stort hyreshusområde så fanns det några zigenare där. Jag kommer ihåg att jag kunde bli förbannad för när det var min tvättid så kunde dom helt enkelt ha snott tiden eller så låg deras kläder huller om buller kvar i tvättstugan, MEN det är inte bara dom som gjort så, det gjorde även svenkar! fast dom hade inte sina klänningar utla´gda över golvet i tvättstugan.
  Så här efteråt så tycker jag inte att det är nåt att bry sig om, varken om svenskar, zigenare eller andra nationaliteter hade saker för sig som inte föll alla i smaken.

 • RedRos­e
  Visa endast
  Fre 23 feb 2007 21:32 #4

  hehe jag vet inte riktigt vad jag ska berätta :) hehe

  dino78: jag beklagar över att du fått vara med om sånt men
  det finns folk som är idioter det finns folk som har för sej att dom äger världen och så är det bara det handlar inte om vart man kommer ifrån eller så utan vissa är bara IQ-befriade

  där jag bodde när jag bodde i sverige fanns det en videobutik
  och om jag var där och handlade/hyrde film och såg att det kom nån utav "mina egna" in och härjade så sa jag bara åt dom att dom skulle berhärska sej eller dra åt helvette!

  jag kan bara beklaga och säga att dom du stött på inte kan berhärska sej..

 • Fre 23 feb 2007 21:50 #5

  Jag har varit jourhem för en liten tjej, och hennes familj var romer. ÄR det skillnad på zigenare och romer, eller olika namn för samma folk?? Nåja, jag har alltid tänkt på dem som romer och det är också det namn de använder själva. De kommer från Balkan nånstans och är icke troende muslimer... Klär sig västerländskt och är i mångt och mycket precis som vi. Men ändå inte. För det skiljer oerhört mycket på min grundsyn på livet gentemot deras... och kvinnosynen....o barnuppfostran.... Både de och vi gjorde vårt allra, allra bästa för att förstå varann och vi lyckades samarbeta fint runt det här barnet och de var tacksamma för all hjälp och stöd. Men ändå...så svårt många gånger att nå fram, så mycket som stod i mellan oss. Jag tyckte det var ganska uppenbart att vi levde i olika verkligheter, bokstavligen...
  Jag är inte rasist på något vis. Och den här familjen tyckte jag oerhört mycket om. Men jag tror att väldigt mycket, mer än man tror, är "nedärvt" i folk, det sitter så djupt rotat sedan generationer tillbaka, inpräntat och självklart...och mycket svårt att "försvenska". Det är min absoluta uppfattning. De har ett gott hjärta men lever som sagt i sin egen verklighet.

 • morzan­4
  Visa endast
  Lör 24 feb 2007 00:06 #6

  Minns att när jag var liten så blev man skrämd av de vuxna att zigenare tog barn från andra människor. Vet inte om jag trodde på det, kanske gjorde jag det...
  Som vuxen har man ju hört mängder av historier om zigenare, att de stjäl, inte får gå i vanliga kläder utan måste klä sig på ett särskilt sätt osv. Vet inte vad som är sant av allt man hört men det är min fasta övertygelse att bland zigenare likaväl som hos alla andra folkslag så finns det både hederliga och ohederliga personer. Det finns sådana i alla folkslag som ger dåligt rykte åt sådana som sköter sig...
  Har en dotter som går i skolan med en liten kille som är finsk zigenare. Barnen tycker inte att det är något konstigt. När hans föräldrar hämtar honom så tittade de en del i början på deras kläder och min tjej undrade en del över detta. Vi förklarade att de kjolar hans mamma har är en sorts folkdräkt och sen undrade hon inget mer. Det enda hon tycker är besvärligt är att killen inte klarar svenskan så bra... Men de leker ibland iallafall och det går bara bra.
  Jag antar att du fått höra massor av strunt från andra människor
  och jag tror att du säkert blivit ledsen av det du hört. Tänk på att alla människor inte har fördomar utan kanske bara är missriktat nyfikna! Många kanske är rädda för att fråga om er kultur för att det är så annorlunda på många sätt.
  Hoppas att det går bra för dig och din lilla familj.
  Ha det gott!

 • Theodo­ris
  Visa endast
  Lör 3 mar 2007 09:04 #7

  Jag hade fördomar mot zigenare förut, sen flyttade det in en jätte trevlig familj i vårat hus. Finska zigenare.
  I dagens läge lever jag ihop med en finsk zigenare och har barn med honom. Och har aldrig varit lyckligare

 • Mån 5 mar 2007 02:22 #8

  de som jag träffat genom jobbet har varit trevliga, men totalt oförmögna till att parkera korrekt.

 • Mån 5 mar 2007 02:23 #9

  var lite snabb med att posta. är deras finskreggade bilar ställda på någon senil gammelmormor i finland, som skiter i betalningsanmärkningar etc?

 • Tor 24 jun 2010 00:12 #10

  FInska zigeare är ett bra folk .. jag älskar dom är man trevlig mot dom är dom trevliga tillbaks finns inte vacckrare kvinnor!

 • Fre 30 jul 2010 14:19 #11

  Nu var det inte så farligt i den här tråden, de "värsta" vågar sig väl kanske inte hit, men jag måste säga att jag rent generellt aldrig varit medlem på ett forum där det varit så vedertaget att kasta främlingsfientliga floskler omkring sig som det är på Familjeliv.
  Naturligtvis finns det intressanta trådar och bra skribenter, men alltför ofta tycker jag det ges uttryck för åsikter som får en att baxna när det handlar om folk av annan etnictet än svenskar. Kan bara beklaga att du stött på den där skiten, ts, men jag är inte ett dugg förvånad, med tanke på vad jag läst i andra trådar

 • Fre 30 jul 2010 14:29 #12

  Insåg just att tråden är gammal som gatan

 • Sön 17 maj 2015 12:52 #13
  Vi - jodå, jag tillhörde lögnarna - förnekade problemen, fast vi alla såg dem. Birger Schlaug, 1997
 • Sön 17 maj 2015 13:38 #14
  Gert skrev 2015-05-17 12:52:35 följande:
  Duktigt Gert. Återuppväcka en tråd från 2007.
 • enimin­i
  Visa endast
  Tis 18 aug 2015 15:40 #15

  Jag växte upp med Katitzi böckerna och min bild av zigenare är väldigt romantisk. Jag kommer ihåg att jag önskade jag hade en storasyster som Rosa, hon verkade så vacker.

  När det flyttade in en zigenarfamilj i mitt område när jag gick i lågstadiet blev jag bästis med flickan och vi lekte hela tiden, men sen så flyttade hon igen.

  Jag tror inte alla hatar zigenare.

 • Ons 13 sep 2017 03:35 #16

  jag är en, finns bara 3 familjer. Finsk sigenare är vad i sverige kallas renskötare. Men som sagt finns bara 3 familjer. Blanda inte ihop med rumänska romer. Är inte samma.

 • Ons 13 sep 2017 03:37 #17 -1

  ingen av oss bryr oss om blir kallad sigenare för vi är det, men blanda inte in romerna med oss finska sigenare.

 • Ons 13 sep 2017 08:07 #18
  Chaotic skrev 2017-09-13 03:37:03 följande:

  ingen av oss bryr oss om blir kallad sigenare för vi är det, men blanda inte in romerna med oss finska sigenare.


  Vad är då skillnaden?
Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll