• Lifeline

    GI tårta!

    Jag behöver lite hjälp! Min sambo fyller år och vi håller på med Gi metoden, nu ska jag försöka hitta ett recept på en tårta som är GI.
    Nån som har nåt bra recept och vill dela med sig?

  • Svar på tråden GI tårta!
  • missteddy

    har en glsstårta duger det?

  • missteddy

    eller denna har inte provat den än

    Till 10 portioner behöver du:
    Tårbotten:
    3 ägg
    75 g siktat dinkelmjöl
    75 g rårörsocker
    1 msk finmalet espressokaffe
    Tryffelfyllning:
    200 g mörk choklad, 70%
    1 dl vispgrädde
    170 g smör
    1 msk finmalet espressokaffe
    2 tsk kakaopulver
    Chokladkant:
    175 g mörk choklad, 70%
    Dekoration:
    2 dl vispgrädde
    flagad mörk choklad
    Du behöver också:
    en långpanna, 33 x 23 cm
    bakplåtspapper eller
    smörpapper
    elvisp


    Så här gör du:
    1.
    Tårtbotten: Värm ugnen till 200°. Sörj och klä långpannan med bakplåtspapper. Vispa äggen och rårörsockret i en värmetålig skål över en kastrull med sjudande vatten. När smeten börjar tjockna och det blir spår efter vispen ska den tas av värmen. Vispa tills smeten svalant. Sikta då ner mjölet och vänd ner det och espessokaffet med en metallsked. Häll smeten i formen och bre ut den ordentligt i hörnen med hjälp av en gummiskrapa. Grädda den i 8-10 minuter eller tills den nätt och jämnt stelnat. Stjälp upp bottnen på en bricka, pensla bakplåtspapperet  med kallt vatten och dra av det. Låt bottnen svalna och dela i tre lika stora rektanglar.
    2.
    Tryffelfyllning: Bryt chokladen i bitar och smält den tillsammans med grädde och smör på låg värme. Ta av från värmen och rör ner espressokaffe och kakaopulver. Låt smeten svalna i kylkskåp. Vispa sedan smeten fluffig och jämn med elvisp. Bre 1/3 av smeten på en tårtbotten, lägg på nästa botten och bre och avsluta med ytterligare en botten och ett laget tryffel. Mät tårtans omkrets. Ställ svalt med plastfolie över.
    3.
    Chokladkant: Klipp till ett smörpapper lika långt som tårtans omkrets plus en centimeter och 9 cm bred. Bryt chokladen i mindre bitar och smält den i vattenbad. Pensla den smälta chokladen på bakplåtspapperet och gör den övre långsidan vågig. Lyft försiktigt upp remsans ändar och lägg papperet med chokladen mot tårtan. Ställ kallt i 10 minuter så att chokladen stelnar och dra sedan loss papperet. Så här långt kan tårtan förberedas. Förvara svalt med plastfolie över. 
    4.
    Vispa grädden och lägg den på tårtan. Flaga över choklad med hjälp av en osthyvel. Skär upp tårtan i 10 skivor med en vass kniv före servering.
  • Lifeline

    Låter smaskens!! Tack så mycke! Nån mer som har nåt tips??

Svar på tråden GI tårta!