• Bebbe2006

    Snabba vs långsamma kolhydrater?

    Fattar nada.

    Vilka livsmedel innehåller långsamma, och vilka innehåller snabba? Vad är det som gör att de är långsamma vs snabba?

    Tacksam om nån vill hjälpa.

  • Svar på tråden Snabba vs långsamma kolhydrater?
  • Apif la deuxième

    Jag tror det är skitsnack det där med deras fart.

    Men det sägs att vitt = snabba
    mörkt = långsamma

  • Made by Me

    Kolhydrater bryts ned olika snabbt beroende på kemisk uppbyggnad, innehåll av kostfibrer, finfördelning och förädling. "Snabba" kolhydrater fås från bl.a. sockerrika drycker, godis och marmelad. Pasta, ris och baljväxter är exempel på livsmedel med "långsamma" kolhydrater.

    Glykemiskt index (GI) är en metod för att försöka jämföra hur "snabba" kolhydrater i olika livsmedel är
    (tagit ur www.livsmedelssverige.org/halsa/narkol.htm)

  • glassbåt

    Snabba kolhydrater - Vitt pasta, vitt ris, potatis, vitt bröd,

    Långsamma kolhydrater-Fullkorns pasta, fullkorns ris, fullkorns bröd, hård bröd (dock inte frukost brödet/hårdbrödet, bönor m.m.

  • glassbåt

    Made by me - bra sida du skickade!!

  • Ithiq PT

    GI är föråldrat och förvillande.

    Föråldrat eftersom det finns vissa teknikaliteter som gör att GI-värdet blir missvisande. Exempelvis finns det produkter som mjölk som trots att laktosen (mjölksockret) i mjölken har ett förhållandevis lågt GI ändå resulterar i ett rejält insulinsvar. Detta tros bero på på mjölkproteinet och alltså inte kolhydraterna.

    Förvillande är det för att det är kombinationen av s.k. makronutrienter, dvs protein, fett och kolhydrater, som ger det totala insulinpåslaget. M.a.o. äter man protein och fett så får man med vissa undantag ett lägre insulinpåslag än om man enbart ätit det som främst innehåller kolhydraterna.

    Om man vill göra det lätt för sig så är det alltså ovanstående man ska tänka, dvs kombinera dina måltider så att du får i dig proteiner och fett och fyll sedan ut med den kolhydratmängd som ditt energibehov dikterar. Detta i kombination med att undvika raffinerade kolhydratkällor som socker, vitt bröd etc är det väsentliga.

    Lycka till!

Svar på tråden Snabba vs långsamma kolhydrater?