• itmorsan

    V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7

    Hej hej, tänkte skriva några rader.

    Tråkigt att höra att så många är sjuka, helst nu när det är så härligt väder. Hoppas det håller i sig till påsk.

    Själv äter jag mitt kortison och mina Imurel, men jag märker ingen direkt skillnad. Jag antar att det tar lite tid. Nu har jag dessutom fått öroninflammation. Har inte haft det sen jag var barn.

    Ha det bra och krya på er!

  • itmorsan

    Hej hej! Skriver inte så ofta. Hoppas att Ni mår bra (så bra ni kan iaf).

    Gjorde koloskopi i torsdags och det var nog nåt utav det djävligaste jag varit med om. Ont som f#½@n gjorde det trots lugnande.
    Det var svullet och inflammerat precis vid övergången från tunntarmen till tjocktarmen och läkaren muttrade nåt om operation, men jag hoppas jag hörde fel.
    Dem tog lite prover och svaren på dem kommer väl om nån vecka och då får jag veta hur vi skall behandla.

    Äter fortfarande Imurel och håller på och trappa ner kortisonet, men märker ingen större skillnad. Förutom att jag gått upp ca 5kg .

    Men det är väl bara att vänta och se.

    Ha det gott!

  • itmorsan

    Tack lällas för dem uppmuntrande orden! Jag upplever ändå inte att jag har såna problem att jag måste opereras, men det kanske jag som är envis... Vad jag förstår så mådde du väldigt risigt innan du fick stomin. Hoppas det håller i sig även när du tagit bort den!

    Dalkulla: Rund blir man... Hoppas du får igenom din önskan om kejsarsnitt! Förstår inte varför det skall vara så krångligt. Det måste ju ha med pengar att göra känns det som.
    Jag snittades med båda mina barn, men det var för att dem inte vände sig och låg i sätesbjudning.
    Lycka till i alla fall!

  • itmorsan

    Dalkulla: Vad skönt att du fick ditt snitt beviljat. Men vilken konstig läkare du haft. Hur kan man ens föreslå sterilisering? Hon kanske borde ta och tänka över sitt yrkesval...

  • itmorsan

    Molle72: Nog för att det är jobbigt att man svullnar av kortison (ser själv ut som fru Michelin just nu) men det måste vara ännu jobbigare när man är tonåring! Då är det ju extra viktigt med utseendet och kläder mm.
    Hoppas hon blir bättre snart så att hon slipper detta på ett tag.

    Katastrofkatt: Är det Crohns eller UC du har? Har själv blivit diagnosticerad Crohns ganska nyligen (ca 1 år sen) och tar till mig all information jag kan. Välkommen hit!

    Prommis: Mitt humör ändrades av kortisonet, jag blev deppig och mitt tålamod försvann nästan helt. Jobbigt när man har småbarn. Det har dock blivit bättre nu efterhand när jag trappat ner.

    Ha det gott alla!

  • itmorsan

    Lällas: Jag är nere i 15mg kortison om dagen. Magen är ok, men inte helt bra. Äter Imurel, tror det är för fistlarna. Men på koloskopin syntes tydligt att jag har en inflammation precis vid övergången mellan tunntarm och tjocktarm.
    Jag väntar fortfarande på svaren från proverna dem tog under koloskopin och då får jag också veta hur dem skall behandla inflammationen.

  • itmorsan

    Grådis: Den listan med biverkningar kunde lika gärna jag ha skrivit. Det där med viktuppgång är man ju medveten om, men att man skulle få ett sånt mat och godisbegär hade jag inte räknat med. Inte heller nedstämdheten och det dåliga humöret.
    Men det är väl bara att gilla läget. Bara magen blir bättre!

  • itmorsan

    Lone star state: Jag tror att man går upp i vikt pga att man samlar vatten när man går på kortison. Det är vad jag har hört. Det är väl därför man går ner i vikt igen när man slutar.
    Själv har jag gått upp 5kg av kortisonet, men för mig beror det nog mer på att jag fick ett sånt vansinnigt mat- och godisbegär. Helt hysteriskt. Jag blev nästan förbannad om jag inte fick en schweizernöt tillräckligt fort. Värre än att vara gravid.

  • itmorsan

    Prommis:
    Vet du vad dina utslag beror på? Jag går på Imurel just nu sen ca 10 veckor och den senaste veckan har jag haft en enorm klåda överallt. Det kliar till och med i handflatorna och under fötterna. Jag har visserligen inga utslag, men huden är ganska torr och det hjälper inte att smörja in mig.
    Har även mått illa till och från i två veckor.

    Kan det vara Imurelen trots att jag inte kännt några biverkningar dem första åtta veckorna? Någon som vet eller har erfarenhet?

  • itmorsan

    Fru U: Jag har kollat Fass och klåda tillhör kategorin mycket sällsynta biverkningar. Jag skall ringa min läkare imorgon för jag har inte fått svar från koloskopin jag gjorde för några veckor sen. Då skall jag fråga om klådan och illamåendet jag har.

    Grådis: Förutom klådan och illamåendet mår jag ganska bra. Magen år lite öm emellanåt bara.
    Chips dip och cola låter underbart gott! Synd att det är så förbaskat onyttigt bara...

  • itmorsan

    Angående det här med att dricka en massa Laxabon innan en koloskopi. Jag gjorde det för inte så länge sen och jag är kräkmagad till max. Förstod inte alls hur jag skulle få i mig eländet.
    Så jag drack det med sugrör med stora klunkar och det var mycket lättare för då slapp man ha det äckliga dj-a saltvattnet i munnen. Litet tips bara.

  • itmorsan

    jajjaB: Det funkade för mig, hellre att suga i sig och känna så lite smak av det som möjligt. På det sättet kunde jag suga i mig ett glas åt gången.

  • itmorsan

    Hej alla!

    Jag har inte skrivit på ett tag, men jag läser varje dag.
    Jag har nu blivit remitterad från Kungälv till Sahlgrenska och skall göra en ny koloskopi om en månad, gjorde en på Kungälv i mars och det känns ju sådär att göra det igen så snart.

    Jag undrar bara om det är någon här som går på Sahlgrenska och har Anders Kilander som läkare. Är dem bra där? Jag är alltid lite orolig när jag skall till ett nytt ställe.

    Ha det gott allihopa!

  • itmorsan

    Lällas: Jag har ingen aning om varför jag skall göra en koloskopi till. Men jag antar att det är för att det är en ny läkare som antagligen vill göra en egen bedömning.
    En sköterska ringde förut för att fråga hur jag mådde. Tydligen skall jag ingå i en studie för en ny medicin om jag uppfyller vissa kriterier. Medicinen har precis blivit godkänd i Europa. Jag kommer inte ihåg vad den hette, det var lite rörigt när hon ringde, jag hade barnen springande runt benen och en hund som var på lekhumör. Jag skall fråga mer nästa vecka när hon ringer igen.

    Nio: Det var skönt att höra att han verkar bra. Huvudsaken är att dem tar sig tid så man inte känner sig förbisprungen.

Svar på tråden V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7