• jajjaB

    V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7

    Hej!!!
    Jag fick tipset av Fru U att komma hit
    Jag fick min UC-diagnos i höstas, efter många år med problem med magen. Jag har nog testat det mesta: dieter, tarmrening osv När jag födde min dotter för ca 1,5 år sedan vara det okej med magen, men förmodligen satte förlossningen igång något och mitt första riktiga skov bröt ut förra sommaren. Hemskt men ändå skönt att några månader senare få en diagnos! Nu är vi sugna på ett syskon till tova Hur har ni andra haft det under graviditeterna? Jag känner mig lite orolig... tänk om jag måste äta kortison?! Just nu är jag inne i mitt andra skov (rätt tätt eller hur?!) och äter kortison för tillfället. Jag äter ingen underhållsmedicin, men är intresserad av det så klart... colazid och asacol-familjen tål jag inte tyvärr. Men hörde talas om ett annat läkemedel. Är det svårt att bli gravid med det eller rekommenderas det inte alls?? Många frågor har jag, och känner mig nästa lite euforisk över att ha hittat hit
    Kram från jajja

  • jajjaB

    Hej och tack för trevligt bemötande
    Det märks att man inte är den enda som mår dåligt... TRIST!
    Jag vill verkligen ha ett barn till och tänker börja så fort jag har slutat med prednisolon denna gång och sen hålla tummarna för att jag inte blir dålig under kommande (?) graviditet. Förra gången tog det lång tid att bli gravid, kanske det är så när man har en sån här sjukdom som uc?

    Märker ni av många biverkningar av kortisonet? Jag blir inte bara trött, utan väldigt hårig (fniss),har fått en stilig mustash, haha! och har även börjat svettas under armarna... och då menar jag så att det blir svettringar! blä! det har inte varit något problem för mig innan... det som jag nojjar mest över är faktiskt att få ett s.k. "månansikte", jag kollar mig i spegeln och frågar min sambo nästan varje dag. Jag borde verkligen släppa det men jag kan inte... kanske jag är en aningens fåfäng, men har inte ni tänkt i samma banor???

    Trevlig kväll/Jajja

  • jajjaB

    mallansprallan, ge inte upp! vill jag bara säga till dig, även att jag inte känner dig och din historia. jag och min sambo hade inget skydd i 2 år, tills en dag, då jag faktiskt använde en ägglossningssticka, och blev gravid!!! jag hade som du nästan gett upp hoppet... hade dock blivit gravid tidigare med samma man, men fått missfall så jag trodde det var kört... som du förstår, rekommenderar jag att köpa ägglossningsstickor på apoteket sen e de bara att köra på
    lycka till!

  • jajjaB

    go kväll! intressant att höra alla olika/lika versioner om vad man ska tänka på och vad som kan hända vid graviditet o förlossning. jag känner mig en aningens orolig, men det måste jag ju släppa, annars blir det bara blaj av allt! jag går mer eller mindre och väntar på att bli av med skovet så vi kan börja bebisverkstan

    det är många här som är opererade och har stomi m.m. vad utlöste op? blev skoven så svåra att medicinen inte tog? jag är nu inne i mitt andra skov på mindre än ett år... det finns dock vissa förklaringar: det hände några hemska och jobbiga saker i början på året och jag åt antibiotika efter en op, så mitt immunförsvar var typ i botten... det kan ha utlöst skov nr 2, men skov nr 1 utlöstes förmodligen av förlossningen, eller all den medicin (NSAID) som jag åt mot min ledvärk och migrän! har någon annan här erfarenhet av den typen av medicin? jag har läst att det inte är bra för tarmen att äta den sortens medicin och att den kan i vissa fall utlösa uc och chrons.
    (Naproxen och pronaxen är några namn)

    kram från jajja

  • jajjaB

    Grådis! Tack för infon! Intressant. Jag har själv ingen erfarenhet av att läkarna säger något om detta, jag har letat info och själv läst om det. Tycker att läkarna informerar dåligt, om hur man ska leva med sjukdomen lixom. Man är ju så osäker med en helt ny "livsstil".

    Fru U,
    jag har haft ledvärk sen början på 90-talet. så de tror att det är reumatoid atrit jag har, men det visar inget på proverna
    min diagnos på UC fick jag i höstas, men är övertygad om att jag har haft det längre än så, bara inte i samma utsträckning... eller hur säger man?
    jag har ätit MYCKET medicin just för ledvärken, nu tänker jag aldrig röra den sortens medicin... fast just nu när jag äter prednisolon mår jag bra i lederna, så det är ju rena dunderkuren!!

  • jajjaB

    Grådis,
    jag känner igen mig så håren står på armarna!!!!!
    (om orskerna till varför man får det...)
    röker du fortfarande? inte jag, slutade med allt vad cigaretter heter i slutet på 90-talet.

    alternativ medicin är att föredra, men det är ju inte lika snabba resultat dessvärre. har någon bra tips på hälsokost? jag testade probiotika men det satte i gång magen ännu mer, varför vet jag inte...

  • jajjaB

    hej!
    jag tog ett tillskott tidigare (innan jag blev gravid) som heter MSM, det är svavel. jag kände mig mycket bättre i lederna! men man ska ju inte ta några sådana tillskott under grav, så jag slutade då, men under grav kom ledvärken tillbaka...som ett brev på posten! jag var även vegeterian i lite mer än tre år, och mådde även bra i lederna av det, men magen var lite si och så, det var ju inget bra med för mycket fibrer och råkost, fick jag sen veta när jag fick min diagnos! det ska vara en blandkost tydligen, så nu äter jag kött och fisk igen, men undviker mjölkprod i viss mån och speciellt under skov. jag försöker även att äta varm mat, det är bättre för tarmen tydligen.
    jag ska nog börja med msm igen, om jag nu inte blir gravid snart
    imorgon ska jag på rektoskopi :-/ men det är okej... det gäller bara att komma ihåg att andas
    kram till alla!

  • jajjaB

    Lällas, ungnsbakad lax är min favvo det är oxå bra att äta fet fisk för tarmen! Gör ju inte saken sämre

    Prommis, hoppas du blir bättre med dina utslag, jag föstår dig, det är inte kul inför "badsäsongen"

    Må så gott!

  • jajjaB

    Mamma Brander, vilken skiiiit helt enkelt! jag vet precis hur det är att vara mamma och dålig... man har lixom ingen enerig till ngt... hur gammal är din bebis? min dotter är 20 mån.

  • jajjaB

    hej allihopa! kikar in en sväng innan jag ska på min rektoskopi, oh yes!
    Lällas - Jag köper min MSM (inte msn ) på en nätsida som heter vitapost.se (har allt möjligt inom hälsokost) eller så kan du shoppa på msmse.com De har direktimport av msm.
    Gulligt av dig att tänka på mig nu när jag ska undersökas *ger en ros*

    Jag ska oxå höra med min läkare om vad han säger om graviditet osv Kanske inte får träffa honom idag, men när jag väl gör det så ska jag grilla honom.

    Någon som har hälsokost-tips gällande magen, är jag mest ute efter!? Har som sagt testat en sorts probiotika, men den satte bara fart på magen ännu mer... eller det kanske är så innan den vänjer sig... hrmmm

    Tjingeling!

Svar på tråden V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7