• Lällas

    V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7

    V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7!!!!

    Här kan man fråga om besvär o sjukdomar o läbbiga undersökningar som har med mag o tarmsystemet att göra, den samlade erfarenheten är stor.
    Välkommen!

    Här följer en lista på oss som brukar hänga i V.V.S trådarna. Saknas ditt namn skicka mig ett mail.

    CROHNS
    grådis
    LillTrulsa
    kahlua
    Dalkulla
    Tölander
    Calylite
    Itmorsan
    MaryJo

    ULCERÖS COLIT
    Nallatalla (opererat bort tjocktarm och har tillfällig stomi)
    mumlin (följdsjukd: primär skleroserande cholangit)
    Kusin Knase
    Linnann
    LoneStarState
    wonderwoman
    Tessi81
    MrsDream
    68:an (Följdsjukdom Ledproblem)
    AnnaKennyLea
    Mallansprallan
    Sandervig
    Storken78
    nea00
    willow82
    havsbris
    Prommis
    Lällas (opererat bort tjocktarm och har tillfällig stomi)
    vinterland
    Twentyfourhours
    Dist
    Nebulosa
    Blåbärspappa
    2äggmamma

    IBS
    Nebulosa
    68:an

    Väntar på diagnos?
    Hia
    Solrosen67
    Kexet79

    IBS samt gallsaltsmalabsobtion:
    mysis nr1

    ANHÖRIGA
    gmt för Lucas med Ulcerös Kolit
    Molle72 för Rebecca med Ulcerös Kolit
    Slj för Lucas med Ulcerös Kolit

    Länk till förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m15622597.html

    Länk till gamla trådar: www.familjeliv.se/Forum-5-95/m12884634.html
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m10404966.html

    Länkar till lite annat tarmrelaterat:
    www.familjeliv.se/Forum-5-95/m7649472.html
    crohns.se/
    www.sjukvardsradgivningen.se/artikel.asp
    netdoktor.passagen.se/default.ns
    www.magotarm.se/attleva.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-01 23:20:52:
    Fru U, Crohn (med hud,muskel och ledvärk) och stomi

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-10 21:09:58:
    UC:
    JajjaB

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-14 18:12:47:
    UC: Lilla Mimsan

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-17 16:24:04:
    Crohns:
    Nio

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-21 22:50:59:
    IBS:
    Vem är jag

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-21 22:51:58:
    Anhörig:
    Malvas Mam, mamma till Linnea som väntar på diagnos.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-05-22 22:51:52:
    Crohns:
    Skytten64

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-06-15 13:28:02:
    MaddeK: Crohns (och stomi opererad)

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-06-21 13:57:10:
    UC: MissDisa

  • Svar på tråden V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7
  • grådis

    jajjaB...jamen det är ju just glasburkar jag tänker på...sorterar plåt, glas och hårda plastförpackningar...men man vill ju inte slänga burkar fulla med gammel sill eller senap eller så... och en gammal chutneyburk hittades längst in i kylen...luktade inte så gott...nä, jag försöker skopa ur det o sen skölja lite med kallt vatten...spara på varmvattnet...bor ju i hus bara så det värsta försvinner...

    Fru U, visst kan man hitta mycket på nätet. Hur gick samtalet, fick du tag på nån öht?

    Nä, ska slita mig....det är svårt...går o grejar lite från o till...bredband är bra ...ska iväg på tjejmiddag ikväll..fast de har en benägenhet att prata mycket barn...och det är ju kul...not ... man har väl ett liv och är en person även fast man är mamma och kan prata om annat än telningarnas små framsteg? ...och man kan vara lycklig och leva ett intressant liv utan att bidra till jordens överbefolkning ...ikväll blir det väl extra mycket, för en tjej ringde häromdan o berätta att hon är gravid, hon ville förbereda mig lite, hon skulle berätta för de andra idag, hon vet att det inte funkat så bra med min kropp, och hon har haft problem oxå så jag är ju jätteglad för hennes skull. Jaja, det blir nog bra, de flesta är ok det är väl mest en tjej som är lite viktigpetter bara

    Kram på er och ha en trevlig fortsatt dag/kväll

  • Nallatalla

    grådis,det är så lätt att fastna här
    Jag vet precis hur det är.
    Angående städning av skåp i köket så fick jag ett ryck härom dagen då jag gick upp tidigt på morgonen och städade ur kylskåpet.Det var faktiskt riktigt skönt att kunna göra det innan maken och sonen vaknade.
    Min man har en tendens till att vilja spara på allt och ska man ha en chans att kunna städa ordentligt får man passa på när han är på jobbet eller när han sover.
    Det där med att sopsortera är nästan en heltidssysselsättning här hos oss.
    Vår brf är petnoga med all sortering och det är ju bra men jag måste nog erkänna att jag slarvar ibland.

    Vet Ni förresten att kusin knase har blivit mamma?
    Jag var bara tvungen att säga det!

    Grattis till dottern Kusin Knase!!

    Kram på Er alla / Nalla

  • jajjaB

    Grådis, jag menar ju såklart inte att du ska slänga burkarna med gamla matrester i återvinningen!! sorry om jag var lite luddig... du är duktig som gör så gott du kan! det är många som inte ens försöker ja man kan ju ta kallvatten, det blir bra! saken är den, att det ska vara så rena produkter som möjligt... annars kan man inte ta hand om det... då kasseras det tyvärr... så då är ju mödan inget värt, förstår du vad jag menar?

  • grådis

    Åhh har Knase fått nu. Jag pratade med henne förra veckan när slemproppen gått men nu har hon fått alltså. va kul

    Fastna här är inte svårt alls...men det är ju terapi som inte kostar så mycket tänk om man skulle gått hos en hjärnskrynklare alla dessa timmar man bearbetat här med er ist?

    jajjab ja jag har läst om det där med renheten så jag försöker ju...sambon är inte så noga, riktig slarver när det gäller det, så jag brukar skälla på honom Man får ju försöka för barnen lär ju sig i skolan och man får ju alla hjälpas åt att rädda vår planet på ett eller annat sätt Och kör man mycket bil o mc som skitar ner så kan man ju försöka göra rätt på andra områden

  • 68an

    grådis.se Om du för in suppen med spetsiga änden först så är det större risk att den kommer ut igen. Visserligen har det hänt mig väldigt sällan under dessa 20 år men det har hänt.
    Första gången det skedde var jag i Kinnekulle hos min kusin. Tog en supp då jag skulle gå o sova. Morgonen därpå börja jag med en dusch och jag känner nåt mellan benen (mellan blygdläpparna)
    Men det var iaf inte mer irriterande än att jag fortsatt med duschningen, jag hittad eju inget. DÅ jag var klar o stod o torka mig titta jag ner mot brunnslocket och där låg min osmälta supp!
    För man in den trubbiga änden först så kommer den inte ut men det kan kännas lite mer att föra in den så men när den väl är inne så är det inga problem.
    Lite sveda och bajkänning kan man ha första minuterna efteråt men det går över precis som du beskrev.

  • Nio

    Jag fick medlemstidnigen från RMT idag, och där fanns en artikel om anemi, skriven av Catharina Bergsten. Jävlar vad det stämde in på mig!

    "/.../ järnbrist är den vanligaste åkomman i världen. Ungefär en tredjedel av alla personer med inflammatorisk tarmsjukdom har anemi orskad av järnbrist eller underliggande tarmsjukdom."

    "Obehandlad anemi kan leda till trötthet, orkeslöshet, illamåande och irritabilitet, andfåddhet, minskad sexuell aktivitet och koncentrationssvårigheter. Tidigare studier har visat att framgångsrik behandling av anemi ökar livskvaliteten, förbättrar kognitiva funktioner som t ex varseblivning, minne och tänkande, ökar möjligheten att arbeta och minskar följdsjukdomar och dödlighet."

    "/.../ kroppen har en anpassningsförmåga till anemi/.../ Det finns också en psykologisk anpassning som dels består i att man reducerar sin aktivitetsnivå för att undvika anemisymtom, dels för att man vid kronisk sjukdom fösöker acceptera sitt tillstånd för att ändå kunna uppleva livskvalitet."

    Det står också att behandling med järntabletter inte fungerar särskilt bra, eftersom kroppen inte kan ta till sig det vid en inflammatorisk tarmsjukdom. Dessutom kan sjukdomen förvärras av järntillskott i pillerform (!). Tydligen har de testat att ge järnsackaros (vad nu det är) intravenöst i en studie i Norge, och det har däremot gett väldigt positiva resultat.

    Nu blev det långt, hoppas nån orkar läsa. :)

  • grådis

    Venofer®, intravenöst järnsackaros, är ett av världens mest sålda läkemedel. Det används ensamt eller i kombination med andra läkemedel vid behandling av anemi i olika former. Under de senaste tio åren har mer än 100 miljoner ampuller givits med säkerhetsuppföljningar som visar mycket goda resultat och få biverkningar.

    Intravenöst järn har visat en tillgänglighet på 90% till skillnad mot järn i tablettform, där tillgängligheten är varierande och starkt begränsad. Ett annat problem är det hormon som förhindrar upptag av järn ur tarmen eller från kroppens järndepåer, vid vissa sjukdomstillstånd. Även där kan tabletter visa sig verkningslösa.

    Venofer® kan undanröja immunologiska risker, som kan förknippas med blodtransfusion i samband med förlossningar eller kirurgi. Intravenöst järn är en väg att ersätta eller komplettera behandlingar som idag har oönskade biverkningar och öka livskvaliteten för patienter inom många områden.

Svar på tråden V.V.S.-tråden - Våga Vägra Skov! För dem med Ulcerös Colit, Crohns Tråd nummer 7