Inlägg från: Jannamia |Visa alla inlägg
  • Jannamia

    Påskefterrätt

    Cheesecake med chokladbotten  


    8 portioner


    Ugnstemperatur 150º


      Ingredienser

     16 oreokex eller chocolate chip cookies, ca 300 gfinns som ekologisk vara25 g smör


    Fyllning:

     500 g cream cheesefinns som ekologisk vara1 dl strösockerfinns som ekologisk vara3 ägg 2 tsk vaniljsocker  saften av 1 citron


    Topping:

    finns som ekologisk vara3 dl passionsfrukt sjuice 5 gelatinblad


    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


         Tillagning

    Finfördela kexen i en matberedare. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Fördela i botten på 8 små glas, ska rymma ca 2 dl, som tål ugnsvärme.


    Fyllning

    Blanda cream cheese, socker, ägg, vaniljsocker och citronsaft i matberedare till en slät kräm. Fördela den i glasen (bara ca 2/3 av glasen ska fyllas).Ställ glasen i vattenbad. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen stelnat, ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.


    Topping

    Värm passionsfruktjuicen försiktigt. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 minuter.Ta upp dem och låt dem rinna av.Rör ner dem ett i taget i den varma juicen.Ställ den svalt tills den börjar stelna.Fördela den på fyllningen i glasen och ställ kallt.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Cheesecake med jordgubbar och apelsin  

    10 portioner


        Ingredienser Botten:

    finns som ekologisk vara10 digestivekex, gärna med chokladöverdragfinns som ekologisk vara60 g smör eller margarin


    Fyllning:

    finns som ekologisk vara3 apelsinerfinns som ekologisk vara1 citronfinns som ekologisk vara2 dl sockerfinns som ekologisk vara½ liter färska jordgubbarfinns som ekologisk vara500 g färskost, Kesofinns som ekologisk vara3 ägg 2½ msk gelatinpulverfinns som ekologisk vara2 dl vispgrädde


    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


         Tillagning

    Smörj kant och botten på en rund bakform. Klipp till bakplåtspapper att klä botten och kant med så att det går lätt att ta kakan ur formen när den är färdig.


    Smält fettet till bottnen. Smula sönder kexen och blanda dem med fettet. Tryck ut massan över botten på formen. Tvätta och torka apelsiner och citron. Skala av det yttersta på en av apelsinerna. Skär skalet i smala strimlor. Koka dem i lite vatten 2-3 min. Häll av vattnet och torka skalen på hushållspapper. Rulla dem i ca 1 tsk socker. Spara dem till garnering. Riv skalen av de båda andra apelsinerna och citronen. Pressa saften ur en apelsin och citron. Skär bort skalet så att det vita också kommer bort från en apelsin och skär den i klyftor. Skär klyftorna i skivor. Lägg skivorna runt kanten på formen varvade med skivor av jordgubbar. Skilj på äggulor och vitor. Blanda gulorna med rivet apelsin- och citronskal, färskost och socker. Rör ihop till en jämn massa.


    Blanda gelatinet med apelsin- och citronsaft i en kopp. Låt det svälla ca 5 min. Ställ koppen i en kastrull med sjudande vatten tills gelatinet smält. Vispa grädden, inte alltför hårt. Häll gelatinet ner i ostblandningen under omrörning. Blanda i grädden.


    Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i blandningen. Häll allt i formen och ställ kallt tills det stelnat, 3-4 timmar eller över en natt. Ta kakan ur formen. Garnera med resten av jordgubbarna, gärna doppade i smält blockchoklad, den sista apelsinen skuren i hinnfria klyftor och de kristalliserade skalstrimlorna, ev också klickar av vispad grädde.


     
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Chokladtårta med nougat och aprikoser  

    10 bitar


    Ugnstemperatur 200º


      Ingredienser Botten:

    finns som ekologisk vara2 äggfinns som ekologisk vara1 dl sockerfinns som ekologisk vara½ dl vetemjölfinns som ekologisk vara½ dl potatismjöl 1 msk vaniljsocker eller vanillinsockerfinns som ekologisk vara2 msk kakao ½ tsk bakpulver


    Nougat:

    finns som ekologisk vara½ dl sötmandelfinns som ekologisk vara3/4 dl socker


    Garnering:

    finns som ekologisk vara1 burk aprikoshalvor, ca 425gfinns som ekologisk vara2 dl vispgrädde


    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


         Tillagning

    En låg, ofylld och lättgjord tårta. Chokladbottnen är lätt och porös och dessutom snabbgräddad. Över vispgrädden strös hemgjord, knaprig nougat. Den går bra att göra i förväg. Solgula aprikoshalvor ger färg och frisk smak.


    Bottnen: Värm ugnen. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver i smeten. Rör om till en jämn smet. Häll den i formen.


    Grädda i mitten av ugnen 10­12 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp och får kallna.


    Nougaten: Hacka mandeln fint. Häll sockret i en stekpanna och smält det på svag värme. Tillsätt mandeln när sockret är ljusbrunt och klimpfritt. Häll upp massan på bakplåtspapper och låt den kallna. Vik papperet dubbelt, lägg det i en plastpåse och krossa nougaten med en mortelstöt.


    Garneringen: Vispa grädden och bred den över kakan. Garnera med aprikoserna och strö över nougaten. Aprikoserna kan bytas ut mot persikoklyftor.


     
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia

    Citron och persikopaj  


    1 paj


    Ugnstemperatur 225º


      Ingredienser Pajdeg:

    finns som ekologisk vara2½ dl vetemjölfinns som ekologisk vara2 msk strösockerfinns som ekologisk vara75 g smör eller margarin 1 msk vatten, kallt


    Fyllning:

    finns som ekologisk vara3 äggfinns som ekologisk vara1 dl strösockerfinns som ekologisk vara½ dl grädde 1 krm saltfinns som ekologisk vara2 citroner, pressad saft och rivet skalfinns som ekologisk vara5-6 persikor, mogna eller 2 burkar konserverade


    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


         Tillagning

    Blanda mjöl, socker och matfett. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter. Vispa ägg, socker, grädde, salt, citronskal och citronsaft till fyllningen. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 24 cm i diameter. Lägg en vikt remsa aluminiumfolie runt kanten för att förhindra att degen åker ner under gräddningen. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Dela, skala och kärna ur färska persikor, låt konserverade rinna av. Ta ut pajskalet ur ugnen, häll i fyllningen och lägg i persikohalvorna. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.


    Servera pajen kall med vispad grädde eller Ädel vaniljvisp.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
Svar på tråden Påskefterrätt