• Rosana

    Vad göra med kondenserad mjölk???

    Har ett par burkar kondenserad sötad mjölk ståendes i skåpet. Har hört att man ska koka burken i ca 2 timmar, så att innehållet blir "kola-aktigt" ??? Men sen då??? Någon med recept,idéer,tips om vad jag kan göra med kondenserad mjölk??

  • Svar på tråden Vad göra med kondenserad mjölk???
  • AnnaK

    Mjuk kola med jordgubbar och mjukglass
    Ingredienser
    Beräknat för 4 portioner
    1 st burk kondenserad mjölk, brukar finnas bland övriga bakingredienser i butiken
    2 dl mandelbiskvier
    200 g vaniljglass
    1 dl lätt crème fraiche
    1 paket jordgubbar, tinade

    Gör så här:
    Lägg burken med kondenserad mjölk i en kastrull, fyll på med vatten och koka den i ca 3 timmar.

    Öppna konservburken med mjölken som blivit en god kola. Vispa glassen och crème fraichen till mjukglass.

    Lägg glassen i 4 glas, fyll på med jordgubbar, mandelbiskvier och en kula kola. Varva så mycket som önskas. Stick ner en sked och servera.

  • AnnaK

    Indisk glass, Kulfi
    Ingredienser
    Beräknat för 6 portioner
    1 burk(ar) sötad kondenserad mjölk
    2 dl vispgrädde
    2 dl mjölk
    1 krm kardemumma, finstött
    1/2 krm saffran, finstött
    Tillbehör:
    4 st apelsiner

    Foto: Mårten Mattsson/SVT

    Gör så här:
    1. Häll mjölken i en bunke. Finstöt kardemumma och saffran. Skölj ur morteln med grädden och blanda med kondenserad mjölk och mjölk.

    2. Häll smeten i formar och ställ in i frysen. Om den körs i glassmaskin blir den extra fluffig.

    3. Skär bort skalet från apelsinerna och skär ut hinnfria apelsinklyftor eller skär i skivor. Hacka nötterna grovt. Strössla över glassen och servera med apelsinerna.

  • AnnaK

    Banoffipaj
    4 portioner, 40 minuter

    En riktig kaloribomb, men förföriskt smarrig. Förbereds en dag innan. Koka gärna flera burkar kondenserad mjölk samtidigt och ha i beredskap tills nästa gång suget sätter in.

    3 bananer
    1 burk kondenserad mjölk, 225 g
    100 g smör
    275 g digestivekex
    1 tsk kanel
    2 1/2 dl vispgrädde
    1/2 tsk snabbkaffe
    1 tsk socker
    eventuellt mörk choklad

    Börja dagen innan med att lägga burken med kondenserad mjölk i en stor kastrull med vatten och se till att burken är ordentligt täckt med vatten. Koka upp, lägg på lock, sänk värmen och koka sakta i 3 timmar. (Koka gärna flera burkar på en gång - tills nästa gång.) Det kan behövas mer vatten då och då.
    Låt svalna över natten. Inuti väntar nu en ljuvlig kolakräm.
    Smält smöret och blanda med krossade kex och kanel. Tryck ut blandningen i en form, 20 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Låt stelna i kylskåpet i minst en halvtimme.
    Öppna konservburken och bred ut kolakrämen över pajbotten. Skala och skiva bananerna och fördela ovanpå. Vispa grädden tillsammans med snabbkaffe och socker (kan uteslutas) tills den är ganska fast. Fördela över bananskivorna.
    Dekorera med lite mer snabbkaffepulver eller riven mörk choklad.

  • AnnaK

    Limepaj
    Buffé nr 10 2002, sid 33

    Ingredienser
    Portioner: 10

    50 g smör
    2 1/2 dl smulade digestivekex (ca 8 kex)
    1 burk sötad kondenserad mjölk (4 dl)
    5 äggulor
    1 dl pressad limejuice (ca 4 frukter)
    Gör så här
    Förbered 1-2 dagar i förväg:
    1. Sätt ugnen på 150°C. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.Bre ut blandningen i en pajform, ca 25 cm i diameter, eller i en liten långpanna. Tryck till bottnen med fingrarna eller en stor sked.
    2. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
    3. Vispa ihop kondenserad mjölk och äggulor. Häll i limejuicen och blanda ordentligt. Häll fyllningen i formen och grädda på mellersta falsen i ca 10 minuter.
    4. Låt den svalna. Låt stå i kyclen till ca 2 timmar före servering.

  • AnnaK

    jordgubbsglass

    225 g frysta jordgubbar
    2 dl mjölk
    1 burk sötad kondenserad mjölk
    1 ägg
    Till servering:
    färska sommarbär

    1. Kör alla ingredienser i mixer till en slät smet.
    2. Ställ in förvaringsbunke eller serveringsskålar i frysen. Kör smeten i glassmaskin enligt anvisningarna för maskinen. Servera omedelbart eller klicka upp i den kylda bunken och spara i frysen i ett par timmar. Dagen efter är den inte lika krämig och fin men smakar lika bra.

  • burtok

    Om man gör riktigt starkt kaffe så kan man ha det som mjölk i.. tycker det blir jätte gott.. vanligen så använder jag bara vanlig mjölk i kaffet och inget socker.. men gör man starkt kaffe och har i konmj så blir det kanon.. sedan kan man skeda i sig den som den är oxå om man är sugen på nåt sött...

  • Rosana

    TACK för svaren!! AnnaK; den där banoffipajen verkar ju vara så "pervest" god!!! Måste testa! Ok, så det är alltså 3 timmars koktid som gäller.

  • AnnaK

    Key lime pie
    1 Paj

    Pajdeg

    75 g Smör
    2 1/2 dl Vetemjöl
    3/4 dl Mager kesella

    Fyllning

    4 Ägg
    395 g Kondenserad mjölk
    1 dl Limejuice; nypressad, till -en deciliter används 3-4 -st lime
    3 Lime; strimlat skal av
    1/2 dl Socker

    Tillbehör
    Pekannötter Frukt; på bilden babyananas, -kumquat, sharon och -physalis

    En paj räcker till 8 portioner.

    Key lime pie ser ut på många sätt i USA och runt den mexikanska golfen, säger Stephan Rössner. Det här enkla receptet är en bearbetning från ett litet karibiskt kokbokshäfte, jättelätt att laga. Pajen är ganska söt och mår bra av några syrliga frukter som tillbehör. Pekannötterna kan man hoppa över eller byta mot valnötter. Kondenserad mjölk är krämig och finns i vissa affärer och saluhallar.

    Kör ihop smör, vetemjöl och kesella till en pajdeg i matberedare. Kläm ut degen i botten och en bit upp på kanterna i en rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ i kyl 30 minuter. Sätt ugnen
    på 180°. Grädda pajbotten mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt kallna. Skilj gulor och vitor åt. Vispa gulorna för sig så att de blir lite fluffiga. Blanda i kondenserad mjölk, juice och skal av lime. Häll blandningen i den förgräddade pajformen. Vispa vitorna till hårt skum och mot slutet i sockret. Vispa ytterligare tills äggvitan är blank och styv. Lägg det som ett tak över fyllningen och sätt mitt i ugnen
    ca 20 minuter till fin färg. Servera med olika frukter.

  • AnnaK

    Vit chokladkola

    Antal portioner
    ca 50 st

    Ingredienser
    3 ¾ dl strösocker
    30 g osaltat smör
    en nypa salt
    1 ¼ dl kondenserad mjölk
    1 vaniljstång
    300 g vit blockchoklad av god kvalitet, hackad
    80 g pistaschmandel

    Gör så här:
    Smörj en 8 x 18 cm stor, fyrkantig bakform. Lägg socker, smör, salt och mjölk i en stor kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner de små svarta fröna i kastrullen med en knivspets. Lägg i stången. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning med en träsked. Sänk värmen och låt sjuda i ungefär 5 minuter under omrörning.
    Dra kastrullen av plattan och ta upp vaniljstången med en gaffel eller hålslev. Tillsätt den vita chokladen och rör om tills den har smält och blandningen är jämn. Rör ner pistaschmandeln och häll blandningen i formen. Ställ in i kylskåpet i 2 timmar, eller tills kolan stelnat.
    Skär den i små fyrkanter och lägg dem i små knäckformar. De håller sig en vecka i kylskåp.

  • AnnaK

    Pudim De Leite

    - 1 burk kondenserad mjölk
    - mjölk- två gånger så mkt än kond. mjölk
    - 3 ägg
    vanilj essens
    3msk socker

    Gör så här:

    Gör ¨karamell¨utav sockert, dvs låt det smälta i en kastrull till det blir lite brunt.
    Häll det i formens kanter. (en sockerkaksform) Mixa alla andra ingredienser i en mixer.
    Häll över i formen.
    Sätt i vatten bad i ugnen.

    För att var säker på att det är kalrt, ta en tandpetare och stick in, kommer den ut ren är det klart. Ungefärlig tid en timma eller mer. Gradantal, ja det står det inget men över 175 grader skulle jag tro. Här använder man bara gasspisar och inte så mkt gradantal. :)

  • AnnaK

    Docinhos de chocolate (Chokladkyssar)

    en burk kondenserad mjölk

    en tesked margarin eller smör

    en halv påse riven kokos

    Blanda allt i en kastrull (gärna med teflonbotten) och kokar tills den blir tjock (5-10 min) och tills den börjar släppa från botten av kastrullen, då är det klart !!! (Obs! Rör hela tiden, annars bränns det!). Låt svalna innan du börjar rulla dem. Sen smälter man mörk choklad (i mikro eller i vattenbad) och doppar kokosbollarna i och ställer in i kyl för att stelna.

  • AnnaK

    Mocha Hazelnut Fudge
    2½ dl marshmallows
    5 dl socker
    1½ dl kondenserad mjölk
    ¾ dl starkt kaffe
    50 g smör
    en nypa salt
    340 g mörk choklad
    1 tsk vanliljsocker
    1 ¼ dl hackad mandel (skållad och skalad)

    Klä en form, ca 21x 21 cm, med bakplåtspapper. Gör i ordning mandeln. Gör kaffet. Dela chokladen i bitar så att den ligger redo för användning.

    Blanda socker, mjölk, kaffe, smör och salt i en medelstor kastrull. Låt det koka upp så att det precis börjar bubbla och sänk värmen till medelvärme. Låt det koka i 5 minuter och rör hela tiden. Detta för att alla sockerkorn ska lösa upp sig och du ska få en len och fin struktur på din fudge, så slarva inte med det här. Sedan tar du kastrullen från plattan och lägger i två tre marshmallows åt gången och fortsätter röra så att de smälter. Upprepa tills du smält alla marshmallows. Häll i chokladen och rör tills den smält. Häll slutligen i vaniljsockret och mandeln och rör om.

    Häll smeten i formen och låt den stå framme tills smeten fått rumstemperatur och ställ sedan in den i kylskåpet ett par timmar tills den stelnat helt.

    Skär i lagom bitar och njut! Fudgen förvara du bäst i kylskåp.

    Mapel Walnut Fudge
    2½ dl marshmallows
    1½ dl kondenserad mjölk
    1 ½ dl socker
    1½ dl farinsocker
    1 dl lönnsirap
    50 g smör
    en nypa salt
    350 g vit choklad
    1 tsk vaniljsocker
    1 ½ dl hackade valnötter

    Formen samma som ovan. Hacka nötterna. Dela chokladen i bitar så att den ligger redo för användning.

    Blanda socker, mjölk, farinsocker, lönnsirap, smör och salt i en kastrull. Låt det koka upp så att det precis bubblar till och sänk värmen till medelvärme. Låt det koka i 5 minuter och rör hela tiden. Detta för att alla sockerkorn ska lösa upp sig och du ska få en len och fin struktur på din fudge, så slarva inte med det här. Sedan tar du kastrullen från plattan och lägger i två tre marshmallows åt gången och fortsätter röra så att de smälter. Upprepa tills du smält alla marshmallows. Häll i chokladen och rör tills den smält. Häll slutligen i vaniljsockret och nötterna och rör om.

    Forsätt som ovan.

  • AnnaK

    Friterad mjölk

    250 g kondenserad mjölk
    2 dl mjölk
    0,1 dl mjöl
    Frityrsmet:
    2½ dl vetemjöl
    0,75 dl maizenamjöl
    1½ tsk bakpulver
    2½ dl vatten
    0,3 dl matolja
    salt

    Vispa ihop, reglera eventuellt konsistensen. Koka den kondenserade mjölken i vattenbad ca 3 timmar utan att öppna burken. Vispa i mjölet i lite av mjölken, koka upp resten av mjölken och tillsätt mjöl mjölkblandningen under vispning. Tillsätt den kondenserade mjölken. Häll mjölken i en form så mjölken är ca 3 cm tjock och frys i ca 4 timmar. Slå ur mjölken och skär i avlånga 2 cm tjocka stänger. Vänd i frityrsmet och fritera snabbt. Servera omedelbart.

  • AnnaK

    Indonesisk tjockpannkaka

    Du behöver:
    8 dl mjöl
    10 g torrjäst
    1,5 dl florsocker
    1 tsk salt
    6 dl mjölk
    5 ägg

    Fyllningen:
    2 msk smör
    250 g riven ost (gärna
    Edamer)
    200 g krossade cashew-
    nötter
    100 g riven choklad
    8 msk kondenserad mjölk

    Gör så här:
    1. Värm mjölken till cirka 40 grader och blanda ner jästen.
    2. Blanda därefter ner mjöl, salt, ägg och socker. Låt smeten vila ca en timme.
    3. Värm lite smör i en tjockbottnad stekpanna (24 cm i diameter).
    4. Fyll 3/4 av pannan med smet. Grädda på svag värme tills ytan har blivit porös.
    5. Strö över socker och lägg ett lock över pannan.
    6. Strö över choklad, nötter, ost och kondenserad mjölk när pannkakan är färdig.
    7. Lyft ur pannkakan och gör ett snitt mitt över den (skär inte ända ner till botten). Vik den ena halvan över den andra.
    8. Servera pannkakan i skurna bitar.

  • AnnaK

    Torta de banana

    1 stycken

    Även denna banankaka har sitt ursprung från Florenca Palace hotell i Americana. Den är överlägsen varje svenskt recept på området. Prova själv!

    Beredning av formen

    ¾ kopp socker blandad med kanel

    Till kakan

    1 kopp stekmargarin
    1 burk kondenserad mjölk
    4 äggulor
    1 nypa salt
    1 kopp vetemjöl
    2 msk bakpulver

    Sockra och häll kanel på en oljad form i vilken skivade bananer också läggs och häll på mer socker och kanel på ovansidan av bananerna. Förgrädda i ugn i 15 min.

    Rör margarin och kondenserad mjöl och tillsätt äggulor och salt. Rör i mjöl och bakpulver. Vispa äggvitan till ett skum och vänd tillsammans med blandningen. Häll blandningen i formen och grädda i 25 min i ugn vid 200 °C.

  • Googels

    Kan tipsa om att panoffipaj är 'perverst' gott! :) Har aldrig orkat göra en själv, men har ätit det hos andra eller på caféer och det är mumsfilibaba!

    Här kommer ett annat recept på vad man kan göra:
    (Det är omvandlat från ett engelskt recept jag fick från en kompis så några av måtten är inte helt exakta, vet tex inte hur stor burken med den kondenserade mjölken är eller hur mycket choklad man ska använda men man får ta på en höft...:) )

    Caramel Shortcake
    ******************

    Botten:
    Smula 20 digestive kex och blanda med 175g smält smör. tryck ut i en form och ställ in i kylen för att stelna.

    Karamell/kola:
    Blanda en stor burk kondenserad mjölk, 175g smör, 250g socker och 4 msk sirap i en kastrull, koka upp och låt skjuda i ca 10 min tills det ser ut som kolasmet. Se till att röra ordentligt, det kan se ut som att det bränts men det har det inte, fortsätt bara att röra tills färgen är rätt.
    Häll över digestivebotten och låt svalna och stelna.

    Topping:
    Smält din favoritchoklad (en stor kaka) och bred över kakan. Låt svalna, skär i bitar och njut!

  • Rosana

    WoW!!! Tackar, tackar! Föra alla tips! Tack Googels - och AnnaK, du är ju en källa som inte går av för hackor!!! Suveränt!

  • Tarren

    Måste också tacka för recepten, har lagt många av dom i min "att-prova-på-receptbok.
    Mmmmmm

Svar på tråden Vad göra med kondenserad mjölk???