enkel och god kycklingpaj
Har faktiskt aldrig gjort en kycklingpaj, är sugen på att testa och göra en. Är det någon som har en enkel och god recept på det? Vill har många recepter på goda pajer då jag älskar paj!
Har faktiskt aldrig gjort en kycklingpaj, är sugen på att testa och göra en. Är det någon som har en enkel och god recept på det? Vill har många recepter på goda pajer då jag älskar paj!
Tryck ut smördeg i en pajform, förgrädda 225grader i ca 10min.
Gör under tiden fyllningen som består av:
1 gul hackad lök
1 paprika i valfri färg
1 burk skivade champinjoner
1 grillad rensad kyckling
2 burkar paprika chili creme fraiche
Stek lök, paprika och champinjoner tills dom är mjuka. Häll i kycklingen och creme fraichen, låt puttra i 5 min. Fyll pajskalet med röran och strö över riven ost. Grädda 225 grader i 15 min. Servera med sallad!
Ingredienser 4 port.:
Deg:
3 dl vetemjöl
125 g margarin
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 grillad kyckling
1 dl strimlad purjolök
150 g champinjoner
2 msk margarin
1 burk hela konserverade tomater
2 dl grädde
1 tsk oregano
salt
peppar
Så här gör du:
Blanda till degen och låt den vila i kylskåp en stund.
Bred ut degen i en pajform och nagga med en gaffel. Förgrädda skalet i 10 minuter i 200 grader.
Bena ur kycklingen och dela den i små bitar. Fräs purjolök och champinjoner i en stekpanna. Dela tomaterna och tillsätt dessa + grädden och kycklingen. Krydda. Låt detta puttra i 5 minuter. Häll fyllningen i pajformen och grädda i 15 minuter
Pajdeg (ganska tunn, vill du ha tjockare så gör dubbelsats alt använd liten pajform):
1 1/2 del vetemjöl
50 g smör eller margarin
1 msk vatten
(det går minst lika bra med färdig smördeg, det har vi oftast i just denna!)
Fyllning:
5-8 feferoni, hackade
1/2 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
ca 10 färska champinjoner, skivade
smör att steka i
150 g Philadelphiaost (light går bra!)
1/2 burk Chunky Salsa (sån taco variant)
3 dl riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform, alt bred ut den färdiga smördegen. Förgrädda ca 10 min.
Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar. Bryn kyckling, lök och champinjoner. Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra i hop en stund. Hacka feferonin och strö ut i botten av pajskalet. Häll över kycklingblandningen och toppa med den rivna osten. Gratinera 10-15 min eller tills osten smält.
Servera med en god blandad sallad och guacamole.
Pajdeg:
3 1/4 dl ljust & milt fullkornsmjöl, Kungsörnen
1 dl cashewnötter
125 g smör, i bitar
3 msk vit torr martini
Fyllning:
1 orange + 1 gul paprika, i bitar
2 stjälkar selleri, skivade
6 salladslökar, skivade
1 grillad kyckling, urbenat och tärnat kött
3 dl gratängost
4 ägg
4 dl lätt crème fraiche med paprika och chili
1/2 tsk salt
Dekoration:
Ruccolasallad
Ugnstemperatur: 225 grader
SÅ HÄR GÖR DU
1 Mixa mjöl och cashewnötter i matberedaren. Tillsätt smör, kör till smulor. Tillsätt martini, kör till en degboll. Tryck ut degen i en stor pajform med löstagbar botten, ca 32 cm. Plasta och ställ in formen i kylen 30 minuter.
2 Nagga botten med en gaffel och förgrädda pajskalet 10 minuter i nedre delen av ugnen.
3 Förväll grönsakerna i 3 minuter i mikro eller i lite vatten i en kastrull . Slå grönsakerna i ett durkslag och spola med kallt vatten.
4 Fördela grönsaker och kycklingkött i formen. Strö över ost. Vispa samman ägg, crème fraiche och salt och häll över fyllningen. Stick med en gaffel så äggstanningen rinner ner.
5 Grädda pajen i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter tills den stelnat och fått färg. Servera den något avsvalnad med rucolasallat ovanpå
Ingredienser
6-8 port
3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
2 kycklingfiléer, ca 300 g
1 bit purjolök
smör
1/2 tsk salt
1 röd paprika
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche, 4 peppar & vitlök
3 ägg
2 dl Arla Köket riven ost, gratäng Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajskalet vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skär kycklingen i mindre bitar. Strimla purjolöken. Stek kyckling i smör i en stekpanna. Tillsätt purjolöken och låt den fräsa med. Krydda med salt. Låt svalna något. Kärna ur och tärna paprikan. Blanda kyckling, purjolök, paprika, crème fraiche, ägg och hälften av osten. Fördela blandningen i pajskalet och strö över resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen 35-40 min. Servera med sallad.
ca 5 portioner
3 dl vetemjöl
125 g Svenskt smör
2 msk vatten
Fyllning:
1 färsk lök, hackad
3 hackade vitlöksklyftor
2 msk Svenskt Smör
3 tomater
350 g grillat eller stekt kycklingkött
1 finhackad chili
2 tsk färsk hackad rosmarin
eller 1 tsk torkad
2 dl riven lagrad ost, t ex Prästost
4 ägg
1 dl Mjölk 3%
2 1/2 dl Matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter. Nagga botten. Låt stå kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200º. Förgrädda pajskalet 10-15 min.
Fräs löken mjuk i smör. Halvera tomaterna och skrapa ur kärnorna. Skär tomatköttet i mindre bitar. Ta bort skinnet från kycklingen. Skär kycklingköttet i bitar. Blanda kyckling, lök, tomat, chili, rosmarin och ost. Lägg blandningen i pajskalet. Vispa samman ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min, tills äggstanningen stelnat.
Det här behövs till 4?6 port:
Pajdeg:
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl kesella, 1%
Fyllning:
1/2 grillad kyckling, tärnat kött
160 g majskorn, 1 liten burk
1 1/2?2 paprikor röd, grön och orange, strimlade
1/2 dl pinjenötter
Äggstanning:
3 ägg
1 1/2 dl kesella, 1%
1 1/2 dl mjölk
2 krm chili explosion, Santa Maria kryddkvarn
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
Dekoration:
färsk oregano
Ugn:
225º
Gör så här:
1. Lägg vetemjöl, smör och kesella i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Kör tills degen formar sig till en boll.
2. Tryck ut degen i en rund pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ in den i kylen ca 30 minuter. Nagga pajdegen och förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.
3. Fördela kycklingkött, majskorn och paprikastrimlor i pajskalet. Vispa samman ägg, kesella, chili, salt och peppar och häll över fyllningen. Strö över pinjenötter. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Strö över oregano. Servera med sallad.
Tips!
Pajtips för kalorijägare: Använd potatis eller kesella i degen eller gör ett skal av filodeg. Byt gratängosten mot mager lagrad ost och använd mjölk, kesella eller maglagningsgrädde i stället för tjock grädde.
Ger 4 Portioner
PAJDEG
100 g Margarin; eller smör
2 1/2 dl Vetemjöl
1 msk Vatten; ev något mer
FYLLNING
1 Kyckling; kall, kokt eller grillad
1 Gul paprika
1 Röd paprika
1 msk Margarin; eller smör
150 g Smålök; fryst
2 msk Vetemjöl
2 1/2 dl Mellangrädde
1 dl Chilisås
220 g Ananas i skivor; på burk
1 tsk Italiensk salladskrydda; ev något mer
1/2 tsk Salt
2 Krm svartpeppar; ev något mer
PENSLING
Ägg; uppvispat
Tid: ca 1 timme, varav 25-30 minuter i ugnen. Går bra att frysa.
Hacka samman ingredienserna till pajdegen, gärna i en matberedare. Låt
degen ligga kallt cirka 30 minuter.
Bena ur och ta bort skinnet från kycklingen. Skär den i mindre bitar.
Skölj, kärna ur och skär paprikan i små bitar. Fräs paprikan i
matfettet. Tillsätt löken. Strö över mjöl och späd med grädden.
Tillsätt chilisås och låt såsen koka ett par minuter. Skär ananasen i
bitar. Tillsätt ananas och kyckling i stuvningen. Smaka av med
italiensk salladskrydda, salt och peppar. Häll den i en ugnssäker
form.
Kavla ut degen till en platta lika stor som formen. Du kavlar enklast
mellan 2 bitar plastfilm. Lägg pajlocket över kycklingstuvningen.
Pensla locket med ägg. Grädda pajen i ugnen i 225ø, 25-30 minuter.
Servera pajen med en grönsallad med gurka.
På bilden har de gjort dekorationer av degen i form av halvmånar och
lagt på pajdegslocket, min anm.
Tips: Kokt kall kyckling kan läggas i en sojamarinad någon timme innan
kycklingen läggs i stuvningen och tillagas.
Smuldeg:
2 dl Vetemjöl
75 g Smör
Fyllning:
1 Grillad kyckling
3 dl Vispgrädde
4 msk Tomatketchup
Salt, peppar
600 g Frysta grönsaker, ärter,
Majs och paprika
Rensa kycklingen från ben och skinn. Skär köttet i bitar och lägg det
i en kastrull. Tillsätt grädde och ketchup. Koka ihop tills knappt
hälften av såsen återstår. Blanda ner grönsakerna. Krydda och häll
fyllningen i en pajform. Hacka ihop mjöl och smör till en smulig deg,
som strös över formen. Grädda i 225' i cirka 30 min.
Kycklingpaj med broccoli
ca 6 port
Ugnstemperatur 200º
Ingredienser
3 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
100 g margarin
½ dl kesella, mager
1 krm salt
1 msk vatten
Fyllning:
1 pkt stekt salladskyckling eller 250 g tärnad, grillad kyckling
ca 200 g broccolibuketter
1 kalkonkorv, kryddig, eller 1 stark ölkorv
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
1½ msk kycklingfond
salt
svartpeppar
chilipeppar
ca 2 dl riven ost
Tillagning
Arbeta snabbt ihop mjölsorterna med margarin, kesella och salt, gärna i matberedaren. Tillsätt lite vatten till en smidig och slät deg. Låt vila 30 minuter. Tryck ut i form, gärna med löstagbar kant, ca 22 cm och låt degen gå upp ca 4 cm mot kanten. Ställ kallt medan ugnen blir 200°C.
Tina kycklingbitarna. Koka broccolin halvfärdig och låt rinna av mycket väl på ren handduk. Skär korven i små tärningar. Vispa ihop äggen med grädde, crème fraiche, kycklingfond, kryddor och ost. Smaka av med salt.
Fördela kyckling, broccoli och korvbitar i pajskalet och häll stanningen över. Ställ formen på liten plåt eller folie på galler, nedersta falsen och grädda 45 minuter. Servera gärna med rocculasallad och cocktailtomater
Fyllning
10 g smör
1 gul lök
1 grillad kyckling
1/2 tsk svartpeppar
1/2 g saffran
1/2 tsk kanel
1 dl bladpersilja
1/2 dl färsk koriander
2 ägg
salt
rostad mandel
200 g mandel
1 msk vatten
1/2 tsk kanel
1 msk honung
1 nypa salt
"Pajen"
8 - 10 ark feulle de brick eller filodeg
2 msk smör
flingsalt
Gör så här:
Rosta mandeln med vatten, kanel, honung och salt i ugnen, 175 grader i ca 8 minuter.
Grovhacka löken och låt steka tills löken är mjuk och glansig. Tillsätt saffran och kanel. Plocka under tiden kycklingen, ben - och skinnfri. Vänd ned kycklingen och den rostade mandeln i lökhacket.
Vänd ned persiljan och koriander, smaka av med salt och knäck ned äggen. Låt dom stelna lätt.
Pensla arken med smält smör och fördela kycklingfyllningen. Vik samman till mindre paket eller lägg 4 ark i en större pajform. Lägg på fyllningen och täck toppen med 4 ark som penslas med smör emellan.
Grädda i 200 grader i ca 10 minuter.
Kycklingpaj med fetaost och spenat
Tillagningstid: ca 40 minuter
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
2 kycklingfiléer
1 paket filodeg
1 silverlök
1 påse(ar) färsk spenat
1 paket fetaost
3 ägg
2 msk vatten
salt och peppar
olivolja till pensling
Gör så här:
Strimla kycklingfiléerna och stek dem på hög värme i en stekpanna. Pensla pajformen med olivolja och klä den med tre lager filodeg. Skiva löken och spenaten och lägg i pajformen. Lägg i den strimlade kycklingen.
Vispa äggen med vattnet, salt och peppar. Slå äggstanningen över pajen och toppa med den smulade fetaosten. In i ugnen i ca 20 minuter på 200 grader.
ååh låter supergott bli jättehungrig så här tidigt på morgonen