• AnnaK

    Rabarber-recept!

    Rabarberkaka serverad med vaniljvisp. God sockerkaksliknande kaka med rabarber i som är god som den är men passar även bra med en klick vaniljvisp till.

    Tid: 55 min varav 40 min i ugnen

    1 sockerkaka

    Du behöver:
    Rabarber:
    2-3 stjälkar rabarber, ca 4 dl skurna i bitar.
    1 tsk kardemumma
    2 tsk socker

    Sockerkakssmet:
    100 g smör eller margarin
    2 dl socker
    1 ägg
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    4 dl vetemjöl
    1 ½ dl mjölk

    Gör så här:
    Skölj, skala och skär rabarbern i bitar, ca 1 cm breda. Blanda socker och kardemumma i en skål. Lägg i rabarberbitarna och rör om.

    Gör sockerkakssmeten, använd gärna elvisp.

    Låt smör eller margarin bli rumsvarmt. Rör sedan ihop smör/margarin och socker. Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.

    Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda ihop till en jämn smet.

    Häll i rabarberbitarna och rör om (använd ej elvisp). Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter utan hål i mitten, gärna med löstagbar kant så går det lite lättare att skära upp. Om du använder teflonform behöver du inte smöra och bröa den.

    Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.

    Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.

    Låt svalna. Servera med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.

  • AnnaK

    Rabarberpaj - smulpaj med rabarber Enkelt och gott

    Tid: 35 minuter

    4 portioner

    Du behöver:
    3 stjälkar rabarber
    2 msk potatismjöl
    3/4 dl socker

    Smuldeg:
    3 ½ dl vetemjöl
    1 dl kokosflingor
    1 dl socker
    150 g margarin

    Gör så här:
    Skär rabarbern i ½ cm tjocka skivor och lägg i en ugnssäker form. Strö över potatismjöl och socker.

    Gör smuldegen: Blanda mjöl, socker och kokos. Tillsätt margarinet skuret i mindre bitar. Finfördela margarinet med händerna till en grynig massa. Fördela den jämnt över rabarbern.

    Grädda mitt i ugnen i 225 grader i ca 20 minuter. Servera med grädde, vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.

  • AnnaK

    Smörstekt kardemummarabarber

    300 g rabarber
    1 tsk kardemumma kärnor
    50 g smör
    1 dl råsocker
    Till servering
    vaniljglass, av hög kvalitet

    1. Skala rabarbern om den är grov. Skär i små bitar.

    2. Stöt kardemummakärnorna grovt i mortel. Hetta upp smöret i en panna tills det tystnar. Lägg i rabarbern, kardemumman och sockret. Låt det smälta samman på medelvärme tills det blir mjukt.

    3. Servera genast till vaniljglass av hög kvalitet.

  • AnnaK

    En ovanlig smulpaj
    600 g rabarber skuren i korta bitar
    100 g urkärnade, hackade dadlar
    finrivet skal från 1 apelsin
    3 msk brun farin

    Blanda ovanstående, låt stå en timme. Häll den i en djup eldfast form, ca 25 cm.

    3 dl havregryn
    1 dl grahamsmjöl
    2 msk brun farin
    4 msk majsolja

    Blanda de torra ingredienserna,tillsätt olja, rör med gaffel till blandat. Fördela över frukten.grädda i 35 min (till rabarbern är mjuk och täcket är knaprigt och gyllenbrunt).

    Ger 6 portioner

    Per port:
    255 kcal
    10 g fett
    varav 2 g mättat
    39 g kolhydrater
    tilsatt socker 10 g
    fibrer 4 g
    natrium 5 mg

  • AnnaK

    Rabarber med mandelmaräng

    4 portioner
    ugnstemperatur 225°C

    Ingredienser
    500 g rabarber
    1 dl strösocker
    1 krm kardemumma, malen
    3 äggvitor
    100 g mandelmassa
    2 msk mandel, flagad
    smör till formarna

    Smöra fyra portionsformar som rymmer minst 2,5 dl (eller en större pajform). Ansa och skölj rabarbern. Skär den i knappt 2 cm långa bitar och fyll formarna.Blanda socker och kardemumma och fördela i formarna. Ställ in på plåt i ugnen, 225°C i ca 15 minuter tills rabarbern smält.
    Vispa äggvitorna till mycket hårt skum. Riv mandelmassan och vänd ner i vitorna. Lyft ut plåten och klicka smeten över rabarbern. Strössla lite flagad mandel över och ställ åter in plåten i ugnen 6-7 minuter tills marängen fått fin färg.

    Servera med mjuk vaniljglass.

  • AnnaK

    Rabarbersaft
    1 kg rabarber
    3 dl vatten
    500-600 g socker/liter saft

    Skölj rabarbern, skär i bitar.

    Koka upp vattnet, koka rabarbern i 10 minuter. Sila av (i silduk). Mät upp saften. Koka upp igen, tillsätt sockret. Låt koka upp på nytt. Skumma av. (tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite saft).

    Ös het saft i varma flaskor. Fyll ända upp och förslut.

  • AnnaK

    recept på rabarberkräm:

    1 dl socker
    3 msk potatismjöl
    1 liter rabarber, skuren
    3 dl vatten

    Koka upp vatten och socker. Lägg i rabarbern och koka den mjuk under lock, 3-4 minuter. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten. Tag kastrullen från värmen. Häll i redningen i en fin stråle, rör under tiden. Krämen ska sedan bara koka upp.
    Häll upp den och sockra på ytan så att den inte skinnar sig. Servera krämen avsvalnad eller kall.

  • AnnaK

    Kladdig rabarberpaj
    Ingredienser
    8 bitar
    Deg
    2,5 dl vetemjöl
    1/2 tsk bakpulver
    2 msk socker
    100 g smör

    Fyllning
    300 g rabarber
    3/4 dl socker
    1 tsk kanel
    1 msk vetemjöl
    2 dl vispgrädde Gör så här
    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och socker. Smält smöret och rör ihop till en smulig deg. Tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter. Skär rabarbern i bitar. Blanda den med socker, kanel och mjöl. Lägg fyllningen i formen och häll på grädden. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Tips! Ta tunt skivade äpplen istället för rabarber

  • AnnaK

    Jordgubb och rabarbermazarin
    Ingredienser
    Botten:
    3 dl mjöl
    125 g smör
    1 msk mjölk
    1 krm salt
    1 msk socker

    Fyllning:
    50 g smör, rumsvarmt
    1 dl socker
    1 tsk vaniljsocker
    2 st ägg
    200 g mandelmassa
    1 msk vetemjöl
    2 stänger rabarber
    1/2 l jordgubbar
    1 msk maizena
    2 msk socker

    Glasyr:
    1 - 2 tsk vatten eller lite äggvita
    100 g florsocker

    Gör så här:
    Rör ihop smöret, sockret och vaniljsockret.
    Riv mandelmassan fint och blanda ner den med sockret och smöret.
    Vänd i äggen ett i taget.
    Skal och skär rabarbern i bitar.
    Skär jordgubbarna i små bitar.
    Blanda maizena och socker, och vänd rabarber och jordgubbsbitarna i maizenan och sockret.
    Lägg rabarbern och jordgubbarna i botten på pajskalet och fyll på mazarinsmeten.
    Baka av i ugnen på 175 grader ca 30- 35 minuter.
    Låt svalna.
    Vispa ihop glasyren och rippla den över mazarinen.
    Garnera med några jordgubbar.
    Servera mazarinen med vaniljglass eller vaniljsås.

  • AnnaK

    Rabarber coleslaw
    1 stor rabarber stjälk
    300 g vitkål, strimlad
    1 tsk salt
    1 påse Sauce Mix Chili & Mango
    2 dl crème fraiche
    1 dl lättmajonnäs

    Skala rabarbern och skär i tunna slantar. Blanda rabarber och strimlad vitkål, strö salt över och låt dra ca 10 minuter. Häll av eventuell vätska. Blanda i crème fraiche, majonnäs och såsmix

  • AnnaK

    Monicas rabarbermarmelad

    1 kg rabarber
    750g - 1 kg socker
    5 gram citronsyra/kg rabarber
    en skvätt vatten

    Skär rabarbern i centimeterstora bitar och blanda med socker och vatten i en kastrull. Koka upp tills marmeladen nått 104 grader och koka tills den fått marmeladkonsistens. Ta av grytan från värmen och rör i citronsyran. Häll upp i varma burkar och tillslut.

    Smakförslag:

    Ingefära (15 gram/kilo rabarber)
    Jordgubbar (75 gram/kilo rabarber)
    Rosmarin, torkas (3 gram/kilo rabarber)
    Kanelstång (4 gram/kilo rabarber

    Finessernas rabarbersaft

    (ger 7 liter färdig saft)
    3,5 kg rabarber
    6 liter vatten
    25 gram citronsyra
    socker

    Skär rabarbern i bitar och lägg i en gryta. Slå hett vatten utrörd citronsyra över rabarbern och sila sedan två gånger, först genom durkslag och därefter genom silduk. Häll saften i gryta och tillsätt 350 gram socker/liter saft. Värm till cirka 80 grader och sockret löst sig. Tappa upp på varma saftflaskor.

  • AnnaK

    Rabarber- och jordgubbstårta
    8-10 bitar
    Ugnstemperatur 175º

    Ingredienser
    Tårtbotten:
    3 ägg
    2 dl strösocker
    1 dl vatten, hett
    2 dl vetemjöl
    1 ½ tsk bakpulver
    skal av 1 citron

    Rabarber- och jordgubbsmousse:
    3 gelatinblad
    2 ½ dl rabarber, rensad, i bitar
    2 ½ dl jordgubbar, i bitar
    1 ½ dl strösocker
    ½ msk vaniljsocker
    2 ½ dl vispgrädde

    Garnering:
    jordgubbar, färska, skivade
    florsocker

    Tillagning
    Tårtbotten: Smörj och bröa en 2-liters kakform med löstagbar botten. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda de torra ingredienserna, citronskalet och rör försiktigt ner dem i smeten. Rör sedan ner det heta vattnet. Häll över smeten i kakformen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Känn efter med en sticka som ska vara torr när kakan är färdig. Låt kakan svalna.

    Till moussen: Lägg gelatinbladen i rikligt med vatten. Häll rabarber, jordgubbar och socker i en kastrull. Koka ingredienserna mjuka ca 10 minuter och mixa sedan blandningen slät. Krama försiktigt ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem och vaniljsockret i den varma rabarberblandningen. Låt svalna. Vispa grädden lätt och vänd ner den i rabarber- och jordgubbsblandningen. Ställ in moussen i kylen, i minst två timmar tills den stelnat.

    Att garnera tårtan: Dela tårtbotten på mitten till två bottnar. Lägg först på ett lager skivade jordgubbar och bred sedan ut moussen. Toppa slutligen med ett lager skivade jordgubbar och lägg den andra delen ovanpå. Sikta över florsocker och garnera eventuellt med jordgubbsblad. Utan tårta ingen sommar!

  • AnnaK

    ingredienser

    200 g rabarber

    0,5 liten rödlök

    3 msk vatten

    0,5 dl syltsocker

    50 g rumstempererat smör

    3 msk hackade hasselnötter

    gör så här:

    Skala och hacka rabarber och lök. Tillsätt vatten och låt koka under lock i 5 min. Rör ner syltsockret och koka utan lock i 2 min.

    Låt svalna lite och klicka sedan ner smöret under vispning. Tillsätt hackade nötter. Servera med stark ost, bröd och t ex äpplechips.

  • AnnaK

    Rabarber- och vingelé
    Från Nigella, kort och gott 19.01.2004
    1 kg rabarber
    350 g strösocker
    1/2 liter vatten
    saften av 1 apelsin
    sött muskat-dessertvin
    10 gelatinblad Skär rabarbern i 2?3 cm stora bitar och lägg i en ugnsform. Strö över sockret, häll över vattnet och apelsinsaften, och täck med metallfolie. Ställ in i 190 °C varm ugn i en timme och låt sedan svalna.

    Olja en geléform eller kakform (med hål i mitten) med en vegetabilisk olja som inte ger någon smak. Har du en form med lock ska du olja även det.

    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten till de mjuknar (cirka 5 minuter). Sila under tiden av den avsvalnade rabarbersaften i en kanna, så att du får bort rabarberbitarna. Men pressa inte på bitarna ? det ska bli en kristallklar gelé. (Rabarberbitarna kan du sedan äta med förslagsvis vaniljsås, eller till frukost med grekisk yoghurt.) Häll sedan så mycket vin i rabarberavkoket att den totala mängden vätska blir 1 ½ liter. Smaka av för att se om blandningen är bra.

    Häll upp ett par deciliter av saft-vinblandningen i en kastrull och värm tills den nästan börjar koka. Ta av kastrullen från värmen. Krama ur de nu mjuka gelatinbladen och sänk under omrörning ner dem i den uppvärmda rabarber-vinblandningen. När gelatinet har löst upp sig kan du hälla över resten av rabarber-vinblandningen under omrörning. Häll slutligen all vätska i formen och ställ den i kylen i minst 6 timmar, gärna ett dygn, så att den stelnar ordentligt. Stjälp sedan upp den underbart rosa och dallrande gelén på ett kakfat!

  • AnnaK

    Smält rabarber med kanel recept till 4 - 6 portioner
    7 dl skalad och skivad rabarber
    1,5 dl socker
    1 bit kanel
    Smält ihop allt i en kastrull. Låt koka cirka 30 minuter. Låt svalna. Gott till glass och som pajfyllning. Kan frysas. Sockret kan ersättas med glykos och vit sirap, fryst blir det en god sorbet. Röd och fin blir rabarbern med karamellfärg.

    Rabarber sviss
    Recept 4 portioner
    en sats kall smält rabarber
    cirka 16 små maränger
    8 kulor vaniljglass
    2 dl grädde
    Vispa grädden. Varva maränger, glass, grädde och rabarber i glasskålar eller coupe-glas. Garnera med exempelvis finska pinnar eller glassrån.

  • AnnaK

    RABARBER OCH KARDEMUMMAMUNKAR

    175 gr mjölk, 25 gr jäst och 250 gr vetemjöl vispas ihop och får jäsa under duk i bunken i 30 min. Därefter tillsättes: 250 gr vetemjöl 150 gr äggula, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk salt, skalet av 1 citron, 150 gr osaltat smör och 2 gr malen kardemumma. Blandningen köres till en smidig deg, som formas till runda bullar (ca 40 gr st). Dessa får jäsa ca 1 timme under duk. Fyll upp 1 liter olja i en kastrull och värm till 180 grader. Fritera munkarna gyllenbruna och rulla dom i följande sockerblandning: 100 gr socker 5 gr vaniljsocker 5 gr malen kardemumma. Nu ska munkarna fyllas med rabarbersylt med hjälp av spritspåse som tryckes in i munken.

    Rabarbersylt

    500 gr putsade rabarber, 2 dl vatten, 1 urskrapad vaniljstång, 200 gr socker och saften av 1 citron. Koka rabarber, vanilj och socker till 107 grader, tillsätt sedan citronsaften. Låt svalna.

  • AnnaK

    Rabarberpaj med mandelmassa
    rabarber så att det täcker en pajform
    100-200 g mandelmassa
    150 g margarin
    1 ägg
    2 dl strösocker
    4 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker

    Smörj och bröa en pajform. Skala rabarberstjälkarna om det behövs och skär i bitar. Lägg rabarberbitarna i formen. Kör på högsta effekt i micron tills den blivit mjuk. Riv mandelmassan. Lägg alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en smulig deg, antingen med fingrarna eller med elvisp. Bred ut smuldegen över rabarbern och grädda i mitten av ugnen i 200 grader tills pajen är gyllene, 20-30 minuter.

  • AnnaK

    Rabarbermuffins

    5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 1/2 dl farinsocker
    1 msk krossade kardemummakärnor
    3 ägg
    75 g smält smör
    1 1/2 dl matlagningsyoghurt eller filmjölk
    2 dl små rabarberbitar

    --------------------------------------------------------------------------------

    Sätt ugnen på 200°C. Blanda mjöl, bakpulver, farinsocker och kardemumma. Vispa ihop ägg, smör och yoghurt. Rör ner det i mjölblandningen. Vänd ner rabarbern. Klicka ut smeten i en smord muffinsplåt för 12 stora muffins eller i 24 pappersformar. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min för de stora och 10-12 min för de små.

  • AnnaK

    Estnisk rabarber- eller äppelkaka
    Det här är ett recept på en rabarberkaka ur boken estnisk mat.

    Till bottendeg:
    250 g smör
    1 dl socker
    1 ägg
    250-300 g mjöl
    2 bittermandlar eller rivet citronskal (eller både och)

    Rör smör och socker poröst, blanda i ägg. Sist mjöl och riven bittermandel och rivet citronskal. Bred ut smeten till en halv centimeters tjocklek i smörad form. Grädda i 175 graders ugn i 5-6 minuter.

    Till rabarber- eller äppelfyllning:
    5-6 hg rabarber, eller
    Klyftor av skalade och urkärnade äpplen, så att det täcker bottenskalet
    4 msk socker
    1-2 tsk kanel

    Skala rabarbern och skär den i 1 cm långa bitar, eller skala och kärna ur äpplena och gör klyftor, som läggs över hela bottenskalet. Srö över socker, som har blandats med kanel. Häll över sockerkaksdeg (se nedan).

    Till sockerkaksdeg:
    4 ägg
    4 strukna msk socker
    4 strukna msk mjöl

    Rör äggulor och socker poröst, tillsätt mjölet och sist de uppvispade vitorna. Bred sockerkaksdegen över fyllningen. Grädda i 175 graders ugn 15-20 minuter.

    Låt svalna. Servera med vispgrädde.

Svar på tråden Rabarber-recept!