Rabarber-recept!
Rabarberkaka serverad med vaniljvisp. God sockerkaksliknande kaka med rabarber i som är god som den är men passar även bra med en klick vaniljvisp till.
Tid: 55 min varav 40 min i ugnen
1 sockerkaka
Du behöver:
Rabarber:
2-3 stjälkar rabarber, ca 4 dl skurna i bitar.
1 tsk kardemumma
2 tsk socker
Sockerkakssmet:
100 g smör eller margarin
2 dl socker
1 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 ½ dl mjölk
Gör så här:
Skölj, skala och skär rabarbern i bitar, ca 1 cm breda. Blanda socker och kardemumma i en skål. Lägg i rabarberbitarna och rör om.
Gör sockerkakssmeten, använd gärna elvisp.
Låt smör eller margarin bli rumsvarmt. Rör sedan ihop smör/margarin och socker. Tillsätt ägget och sedan bakpulver och vaniljsocker. Rör till en jämn smet.
Tillsätt vetemjöl och mjölk och blanda ihop till en jämn smet.
Häll i rabarberbitarna och rör om (använd ej elvisp). Bred ut smeten i en smord och bröad rund form, ca 22 cm i diameter utan hål i mitten, gärna med löstagbar kant så går det lite lättare att skära upp. Om du använder teflonform behöver du inte smöra och bröa den.
Tryck gärna ner rabarbern ifall den sticker upp ur smeten, så riskerar den inte att bli bränd i ugnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35-40 minuter tills kakan fått fin färg och man ser att den släpper kanten.
Låt svalna. Servera med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.