Först och främst, och återigen:
SLUTA länka till den oseriösa klåparsajten konsumentsamverkan!
I denna tråd håller vi oss till källkritiskt granskade fakta som är vetenskapligt belagda, allt annat är meningslöst att diskutera kring.
Gällande fettdiskussionen väntar jag ännu på seriösa källor, när/om dom dom uppkommer är jag villig att diskutera det i en annan tråd.
Sötningsmedel har funnits i 20-25 år, och det är ett oerhört välutforskat ämne. De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket och EU:s vetenskapliga kommitté, Scientific Committee for Food.
Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.
För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för t ex aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg.
Allting är ofarligt inom rimliga gränser. Och allting kan bli farligt i för stora mängder, så även exempelvis vatten.
Gällande sukralosen upprepar jag igen, att sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner. Det finns därför inte anledning att tro att sukralos lagras i kroppen hos människor.
Vid den senaste värderingen bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.
Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas.
Gällande en eventuell miljöpåverkan av sukralos har man ännu inga godkända vetenskapliga studier genomförda, så det vet man inget om.
Gällande aspartam, tidigare diskussioner om aspartams eventuella hälsoeffekter har framför allt handlat om effekter på centrala nervsystemet, där en förhöjd risk för hjärntumörer tidvis har debatterats flitigt. En enad expertis har dock avfärdat denna cancerrisk. Inte heller resultat från tidigare studier under mer än 25 år har visat några negativa effekter på arvsanlag, cancer-, fortplantningsförmåga och utveckling. Humanstudier har inte heller visat några sådana effekter.
Aspartam är ett sötningsmedel som är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. Aminosyrorna finns naturligt som byggstenar i proteiner i vår normala kost och den mängd som man får i sig via sötningsmedlet aspartam är liten i förhållande till övrig kost. För majoriteten av konsumenterna finns det inga kända risker med att äta aspartam.
För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg. Håller du dig inom de gränserna behöver du inte oroa dig. Och jag antar att folk inte dricker mer än 4 liter per dag, njurarna skulle ta allvarlig skada av så högt vätskeintag även om man dricker vanligt vatten.