• Cullinan

    Sötningsmedel är INTE farligt!

    Åh, vad trött jag blir på denna hysteri kring sötningsmedel.

    Det är INTE farligt med sötningsmedel, såvida du inte intar helt sjukt groteska mängder. Och då är nog inte sötningsmedlet ditt största problem, utan psyket.

    Så snälla, sluta sprida vidare felaktigheter kring detta med sötningsmedel.

    "De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket. Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att aspartam eller något annat sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg."

    Källa: overvikt.netdoktor.passagen.se/default.ns

    "Sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Sukralos får användas i till exempel läsk, juice och mjölkbaserade produkter. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker.

    Europeiska vetenskapliga kommittén för livsmedel (SCF) har gjort flera värderingar av sukralos. Vid den senaste värderingen (år 2000) bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.

    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas."

    Källa: www.slv.se/templates/SLV_NewsPage.aspx

  • Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!
  • Grodan Soda
    Peda skrev 2007-04-27 10:20:53 följande:
    danstina: ja..det var ett dåligt exemplar. men dum fråga får dumt svar
    Vilken fråga har jag ställt som är dum?
  • brokig

    Hastakvasta: Jag har aldrig hört talas om någon Bengt Vester i hela mitt liv trots alla mina år inom livsmedelssektorn. Kan du berätta vem denna karl är och på vilket sätt han är Livsmedelsverkets främste expert?

  • brokig

    Om det av en händelse skulle vara så att du menar Bengt Vessby så är han numera emeritus. Att hänvisa till en person som man inte ens kan namnet på tycker jag är mycket märkligt.

    Här finns en artikel från DN om Bengt Vessby:
    www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp&a=40556

    Jag förseslår att vi diskusterar det i en annan tråd eftersom den här handlar om sötningsmedel

  • Suskiv

    Läkare säger vad de är utbildade till att säga. Och det är utbildade att säga att mättat fett är farligt. Det är den gällande ståndpunkten i sverige. Problemet är som sagt att det inte är säkerställt genom forskning att mättat fett är farligt.

    Tranfett bildas när man härdar fett. Smör behövs inte härdas eftersom det av naturen är hårt. Olja härdas för att bli margarin. Transfett är via forksning säkertställt som skadligt och bla förbjudet i danmark. SLV går dock fortfarande ut med att transfett inte är farligt.

    Ja sötningemdel är godkänt i EU. Innan vi gick med i eu hade vi förbjudit massor av tillsatser i mat eftersom de var skadliga. När vi gick med i EU blev dessa återigen godkända att använda. EU,s regler har nästan alltid varit snällare än Sveriges, men eftersom vi är med i EU så ska vi följa deras regler.

    En fråga bara. Ni som säger att det är ofarligt. Kan ni verkligen garantera till 100% att ingen någonsin kommer ta skada av sötningsmedel om de håller sig inom ADI värdet och att det aldrig kommer att komma fram till att sötningsmedel är skadligt. Det kan nämligen inte forskarna. De kan aldrig lova att deras kunskap är ofelbar. Konstigt att ni kan det.

  • vackrastarflow

    jag hittar verkligen ingen info alls om att Japan har förbjudit aspartam. däremot har jag läst på flera ställen att Nordamerika, Europa och Japan är de största bovarna när det gäller just aspartam och andra sötningsmedel.

  • Cullinan

    Först och främst, och återigen:

    SLUTA länka till den oseriösa klåparsajten konsumentsamverkan!
    I denna tråd håller vi oss till källkritiskt granskade fakta som är vetenskapligt belagda, allt annat är meningslöst att diskutera kring.

    Gällande fettdiskussionen väntar jag ännu på seriösa källor, när/om dom dom uppkommer är jag villig att diskutera det i en annan tråd.

    Sötningsmedel har funnits i 20-25 år, och det är ett oerhört välutforskat ämne. De sötningsmedel som används i Sverige är noggrant kontrollerade och godkända av Livsmedelverket och EU:s vetenskapliga kommitté, Scientific Committee for Food.
    Det finns idag inga vetenskapliga studier som visar att sötningsmedel skulle innebära några risker för konsumenter.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för t ex aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg.

    Allting är ofarligt inom rimliga gränser. Och allting kan bli farligt i för stora mängder, så även exempelvis vatten.

    Gällande sukralosen upprepar jag igen, att sukralos är ett sötningsmedel som har granskats och godkänts som tillsats inom EU. Innan en tillsats kan godkännas gör man alltid en vetenskaplig värdering av eventuella risker. Sukralos tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner. Det finns därför inte anledning att tro att sukralos lagras i kroppen hos människor.

    Vid den senaste värderingen bedömde SCF att sukralos inte ger några effekter på till exempel arvsmassan eller hos foster.
    Livsmedelsverket och EU har inga speciella rekommendationer om konsumtion av sukralos, förutom de generella rekommendationerna att ADI-värdet inte bör överskridas.

    Gällande en eventuell miljöpåverkan av sukralos har man ännu inga godkända vetenskapliga studier genomförda, så det vet man inget om.

    Gällande aspartam, tidigare diskussioner om aspartams eventuella hälsoeffekter har framför allt handlat om effekter på centrala nervsystemet, där en förhöjd risk för hjärntumörer tidvis har debatterats flitigt. En enad expertis har dock avfärdat denna cancerrisk. Inte heller resultat från tidigare studier under mer än 25 år har visat några negativa effekter på arvsanlag, cancer-, fortplantningsförmåga och utveckling. Humanstudier har inte heller visat några sådana effekter.

    Aspartam är ett sötningsmedel som är uppbyggt av de två aminosyrorna fenylalanin och asparaginsyra. Aminosyrorna finns naturligt som byggstenar i proteiner i vår normala kost och den mängd som man får i sig via sötningsmedlet aspartam är liten i förhållande till övrig kost. För majoriteten av konsumenterna finns det inga kända risker med att äta aspartam.

    För varje sötningsmedel finns ett ADI-värde (acceptabelt dagligt intag) och för aspartam ligger det värdet på 40 mg/kg kroppsvikt/dag för vuxna. Det innebär t ex max fyra liter lightläsk per dag för en person som väger 60 kg. Håller du dig inom de gränserna behöver du inte oroa dig. Och jag antar att folk inte dricker mer än 4 liter per dag, njurarna skulle ta allvarlig skada av så högt vätskeintag även om man dricker vanligt vatten.

  • Suck och suck

    Brokig: "Om det av en händelse skulle vara så att du menar Bengt Vessby så är han numera emeritus."
    Ja, av en händelse menar jag Bengt Vessby.

    Men då suskiv redan pratat om honom så blev mitt inlägg överflödigt!
    (såg först i efterhand)
    Suskivs inlägg:
    "källan om att slv fettexpert (kolesterolexpert mer bestämt) proffessor Bengt Wessbys proffesur är till stor del betald av maraginföretagen Van der Berh Food AB, Carlshamns Mejeri AB och Carlshamn sweden AB kommer inte från www.konsumentsamverkan.se om nån nu trodde det."

Svar på tråden Sötningsmedel är INTE farligt!