• enny signatur

    hel griss/lamm

    Hur långtid tar det att grilla en hel gris?
    En halv gris?
    Hur många personer räcker en hel/halv gris till?

    Hur långtid tar det att grilla ett helt lamm?
    Hur många personer räcker ett lamm till?

    Om amn köper en färdigrökt gris, hur långtid kan det då ta?
    Vad ska man tänka på?

  • Svar på tråden hel griss/lamm
  • mammacatta

    Räkna på 250 gram/person med ben, sen är det ren matte.
    Hur stor är en gris?

    Allt kött väger lika mycket, man äter lika mycket.

    Hur många kilo är det, det är det enda man behöver veta.

    En gris tar lätt ett dygn att grilla.

  • mammacatta

    En rökt spädgris tar 8 timmar vet jag.

  • enny signatur

    vi blir cca 50-60 gäster varav iallfall 10 är vegitarianer. så ca 40-50 gäster äter troligen kött. alltså ca 10 kg stor gris behövs?

    hur stor är en spädgris?
    med varm, emnar du då genomstekt? den var inte rökt innan?

  • mammacatta

    En rökt behöver man bara värma upp, men en färsk måste man få upp till över 70 grader för att allt ska vara genomstekt.

    Säg 50 gäster, det är 12,5 kg minst.
    Ta hellre i än att stå utan. Det går ju att hacka upp och frysa in om den var färsk från början.

    Är den rökt så behöver du inte lika mycket, 250 färskt är kanske 200 färdiglagad.
    (vatten som avdunstar)

    Gris väger som en människa - så en fullstor gris behöver man inte ha, det måste vara bortåt 100 pannor.
    Men en halv är väl rätt kul - det ska ju vara lite fränt åxå!

  • enny signatur

    när ajg sökte så fick ajg fram en amssa danska som hävdade att en gris vägde 30 kg. min uppfattning är att det bord eligga över 100kg...

    så med en rökt gris så lite över 10 kg? i annatfall ca 14? :)

    Hur långtid tar det at tvärma en gris+ dne är ju 'ändå rätt stor...
    om amn itne ahr en hel, vilken del ska man då ha? framdelen är ju ite läckrare :D

Svar på tråden hel griss/lamm