Inlägg från: lata kocken Johanna |Visa alla inlägg
  • lata kocken Johanna

    Rabarberpaj - farligt???

    oxalsyra i rabarber och spenat klara inte spädismagar av att bryta ner

    för vuxna är det ingen fara men vissa mår dåligt av syran

    det är absolut inte farligt för gravida

  • lata kocken Johanna

    Det är BARA spädbarn det gäller Esmiraldas och Tinna!

    INTE gravida

  • lata kocken Johanna

    de har med det i sina infoböcker som bla vänder sig till dietister och kostekonomer - de är lite mer utförliga än infon på sidan

    men det går att hitta...

  • lata kocken Johanna

    nej det är inte ny info - det har funnits i evigheter

    men eftersom det bara rör spädbarn = under ngt år så ska ju de inte äta sådan mat ändå så man anser nog inte att det är viktigt att ha med + att de sorter som säljs i butik normalt sett inte innehåller mkt garvsyra

    och en sak till - vid tillagning så minskas mängden garvsyra radikalt

  • lata kocken Johanna

    som sagt - det gäller bara spädbarn
    och säg de spädisar som tuggar på rå rabarber....

    symptomen blir bara kolikliknande - det är inget som är farligt utan bara jobbigt för barnet, därav att det står med i böcker för dietister mfl

    sen kan oxalsyra ha andra effekter som sura uppstötningar, hindra upptaget av många näringsämnen och lösa ut aluminium ur kärl och folie (ni har väl inte alufolie på pajen va?)

    Men det är INTE farligt

    (Börjar tröttna på att rabarber, jordgubbar, kräftor och julbord kommer upp vaaaaarje år)

Svar på tråden Rabarberpaj - farligt???