• Líllafamiljen

    Öppet hus

    Jag ska ha öppet hus nu på tisdag och bara ha kakor och kaffe, läsk och te. Men det står helt stilla vad jag ska baka.. kladdkaka är givet det är så lätt ändå. men sen har jag ingen fantasi.. vad ska jag baka??
    har jag bara ett recept att följa är jag villig att prova något nytt. Men inte för avancerat som helst har inte lust att stå i köket hela helgen.
    Jag fyller år men inget speciellt men alltid någon som vill komma och äta lite kaka åtminstånde.

    Alla tips är välkomna

  • Svar på tråden Öppet hus
  • Julutzi

    Jordnötskakor brukar vara populära... kanske prova det??

  • roflmao

    Morotskaka...
    Gudomligt gott

  • Líllafamiljen

    Tack för era förslag kom gärna med fler!!!!!!!

  • Nebulosan

    Tips från ett kakmonster;

    Bär-muffins, banankaka, kärleksmums, tigerkaka, mjuk pepparkaka, rulltårta, sockerkaka, chokladkaka, sommarkaka...

    Bondkakor, drömmar, kokostoppar, nötkakor, kolakakor, gaffelkakor, knäckflarn, nonstopkakor, amerikanska cookies...

  • AnnaK

    Blåbärskaka med keso
    1 Kaka

    1 pk Blåbär; ett paket är 4-5 dl
    3 Äggula
    1/2 dl Socker
    1 ts Vaniljsocker
    1 tb Vetemjöl
    1/2 dl Vispgrädde
    250 g Keso
    3 Äggvita

    Lägg blåbären i en smord form. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner vaniljsocker och mjöl. Späd med grädden och rör i keson. Hårdvispa äggvitorna och vänd ner dem i smeten. Häll över bären. Grädda i 175°,
    ca 30 minuter.

    Går bra att göra med hallon också.

  • AnnaK

    Chokladkaka
    150g margarin
    2 ägg
    3dl strösocker
    2,5 dl vetemjöl
    3 msk kakao
    2 tsk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker
    1.5 dl kokande vatten

    Smält margarinet och vispa i äggen.
    Blanda ihop de torra ingredienserna
    för sig, rör sedan ihop med det kokande vattnet och äggblandningen.
    Grädda ca 45 min i 175°.

  • AnnaK

    Citronkaka
    Ugn 175°

    2 ägg
    2 dl socker
    50 g smör eller margarin
    1 dl mjölk eller vatten
    3 dl vetemjöl
    1 ½ tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    rivet skal av en citron

    Börja med att starta ugnen, för när kaksmeten väl är klar ska den in i ugnen direkt.
    Vispa först ägg och socker riktigt pösigt. Blanda ned citronskalet. Smält smöret i en liten kastrull och slå sedan på mjölken eller vattnet och låt det hela koka upp.
    Rör hastigt ned den heta smörmjölken i äggsmeten.
    Häll i mjölet som först blandats med bakpulver och vaniljsocker.
    Rör smeten slät (men rör så lite som möjligt sedan bakpulvret kommit i ) och häll smeten i smord och bröad form.
    Grädda genast i undre delen av ugnen ca 35-40 min.

  • AnnaK

    Citronkokoskaka
    Ugn 200°

    3 ägg
    3 dl socker
    1 msk vaniljsocker
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1,5 dl mjölk
    100 g smält smör

    Kokostäcke:
    6 dl kokos
    1 smk vaniljsocker
    100 g rumsvarmt smör
    3 dl socker
    Rivet skal av en citron

    Starta ugnen. Smörj och bröa en långpanna ca 25x30 cm
    Smält smöret. Vispa ägg och socker till vitt skum.
    Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det i ägg-sockerblandingen. Rör ner det smälta smöret.
    Grädda kakan i nedre delen av ugen ca 20 min.
    Gör under tiden kokostäcket.
    Vispa sockret och smöret. Vispa ner det rivna citronskalet, vaniljsockret och kokosen.
    Lägg på kokosblandingen på kakan och grädda i ytterligare ca 5-10 min tills kakan har en gyllenbrun färg.

  • AnnaK

    Dadelkaka
    250 g Kärnfria Dadlar
    2 dl Vatten
    1 dl Strösocker
    200 g Margarin
    2 ägg
    1 dl Gräddfil
    1 tsk Vaniljsocker
    1 tsk Bakpulver
    2 tsk Bikarbonat
    4 dl Vetemjöl

    Hacka och koka dadlarna i vattnet på svag värme tills de är mjuka. Tillsätt socker och rör ned margarinet i den svalna smeten. Tillsätt alla andra ingredienser. Rör om till en jämn smet, smöra och bröa en sockerkaksform(avlång)
    Häll smeten i formen. Grädda kakan i 175 grader i ca 60 minuter på den nedersta falsen i ugnen.

  • AnnaK

    Dajmkaka
    Ugn: 175°C

    6 ägg och 6 dl socker vispas poröst.
    300 g smält smör
    8 msk kakao
    4,5 dl vetemjöl
    3 msk vaniljsocker
    1 knivsudd salt

    Allt detta blandas till en smet.
    Bred ut smeten i en smord långpanna och grädda
    i 15-20 minuter.
    Strö över hackad dajm (ca 4st dubbeldaim).
    Sätt eventuellt in i ugnen igen någon minut så att daimen fäster.
    Kan serveras med t.ex. grädde eller glass.

  • AnnaK

    Gyllenhammars bärkaka
    1 dl havregryn
    2 dl vetemjöl
    1 1/2 tsk bakpulver
    1 dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    100 g smör eller margarin
    2 ägg
    1/2 dl mjölk
    ca 2 dl färska bär, t ex vinbär, krusbär, blåbär eller körsbär

    Sätt ugnen på 175°. Bred ut havregrynen i en långpanna, sätt in den i ugnen och rosta grynen under omrörning då och då tills de fått läcker guldgul färg. Låt dem svalna.

    Blanda mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och havregryn i en bunke. Dela matfettet i bitar. Fördela det i mjölblandningen till en grynig massa. Blanda i ägg och mjölk och rör om väl. Häll smeten i en smord form, 1 ? 1 ½ liter, beströdd med havregryn.

    Fördela bären i smeten och grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175° ca 50 minuter. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett galler.

    Kakan är godast nybakad men den kan sparas någon dag i en burk. Den går bra att frysa. Hållbarhet ca 3 månader.

  • AnnaK

    Havregrynskaka, 1 långpanna
    Smet
    100 gr smör
    3 dl strösocker
    1 ägg
    7 1/2 dl vetemjöl
    4 tsk bakpulver
    3 dl mjölk
    ev 1 tsk kardemumma
    Strössel:
    50 gr smör
    1 1/2 dl strösocker
    1 1/2 dl havregryn
    ev 1 tsk kanel

    Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop alla ingredienser till smeten. Bred ut smeten i en smord långpanna. Blanda sedan ihop alla ingredienser till strösslet och strö över den på den ogräddade kakan. Grädda i 200 grader tills den får vacker färg och är torr. Känn med en sticka.

  • AnnaK

    Marängrutor i långpanna

    Ugn 175°

    200 g smör
    2 dl socker
    3 äggulor
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    Ev 1/2 - 1 dl mjölk

    Maräng:
    3 äggvitor
    3 dl strösocker
    3 dl kokosflingor
    100 g blockchoklad

    Rör smör och socker och blanda sedan i äggulorna en i taget.
    Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det i smeten. Om inte smeten känns bredbar så går det att röra ner lite mjölk.
    Bred därefter ut i en stor långpanna. Vispa äggvitorna med sockret. Hacka chokladen grovt.
    Blanda ner den och kokosflingorna. Bred marängsmeten ovanpå kaksmeten och grädda i 175° i ungefär 20 min.
    Skär kakan i rutor medan den är ljummen.

  • AnnaK

    Mazarinkaka
    Ugn 175°

    200 g margarin eller smör
    3 dl strösocker
    1 msk vaniljsocker
    2 ägg
    1 ½ dl mjölk
    3 ¼ dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    25 malda mandlar
    5 malda bittermandlar

    Rör fett, socker och vaniljsocker poröst.
    Tillsätt äggen ett i tagenoch rör smeten slät.
    Blanda ned de andra ingredienserna och klicka smeten i en väl smor och bröad form, 1 ½ l.
    Grädda på nedersta falsen i ugnen 35-45 minuter.
    Låt kakan bli helt kall innan den skärs i bitar.
    Den tjänar på att stå kallt en dag.
    Pudra den med florsocker vid serveringen.

  • AnnaK

    Mjuk kaka med kakao och kaffe
    ca 20 skivor
    Ugn 175°

    En saftig, god kaka som smakar gott till en kopp starkt kaffe.

    2 äggvitor
    2 1/2 dl socker
    2 äggulor
    4 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1/2 msk vaniljsocker
    1/2dl kakao
    150g smör
    1 dl kaffegrädde
    1 dl bryggt starkt kaffe

    Vispa vitorna till hårt skum, vispa i sockret och därefter gulorna.
    Rör ej för mycket
    Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao.
    Smält smöret och blanda med grädden och kaffet.
    Rör ner de två blandningarna växelvis i ägg & sockersmeten.
    Häll smeten i en smord bröad form ca 1 ½ l.
    Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 min.
    Pudra ev. över lite florsocker innan servering.

  • AnnaK

    rabarberkaka
    Ugn 175°
    35 - 40 min

    300-400 g späd rabarber
    2 ägg
    1 ½ dl socker
    1 ½ dl vetemjöl
    50 g kallt hyvlat smör
    ca 1 dl pärlsocker

    Värm ugnen.
    Smörj och bröa en form med löstagbar botten eller en som du kan servera kakan direkt ur.
    Skär rabarbern i fina tärningar.
    Vispa ägg och socker luftigt.
    Blanda i mjölet.
    Häll smeten i formen och fördela rabarberbitarna ovanpå.
    Hyvla smöret med osthyvel direkt från det kalla paketet över rabarbern.
    Strö på pärlsocker.
    Grädda kakan i nedre delen av ugnen

  • AnnaK

    Persikokaka upside-down
    Topping:
    100 g smör
    3/4 dl farinsocker
    1 msk Kahlua kaffelikör
    1 burk persikor, ca 450 g

    Kaksmet:
    5 dl vetemjöl, 300 g
    1 msk bakpulver
    1 tsk salt
    50 g mjukt smör
    1 1/2 dl strösocker
    2 dl mjölk

    Sätt ugnen på 175°. Smörj en rund form, ej springform, ca 22 cm i diameter. Lägg gärna smörpapper i botten.

    Topping:
    Blanda smör, farinsocker och Kahlua i en kastrull och smält på svag värme under omrörning. När smöret smält hälls såsen i bakformen. Skiva persikorna och lägg som tegelpannor i såsen.

    Kaka:
    Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. I en separat skål vispas smör, socker, ägg och mjölk samman.
    Vänd ner mjölblandningen i ägg- och sockersmeten och blanda väl. Häll smeten i formen och grädda kakan strax under mitten i 30-40 min.
    Stjälp upp kakan på ett fat, men låt den vila under formen i ca 30 min innan formen tas av.

  • AnnaK

    Russinbitar
    ca 25
    Ugn 200°

    Lättbakade kakor som räcker till många.

    100 g smör eller margarin
    1 dl strösocker
    2 ägg
    2 msk tärnade apelsinskal
    1 dl russin
    1 msk koncentrerad apelsinjuice
    2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver

    Efter gräddning
    Florsocker

    Rör socker och smör vitt.
    Blanda mjöl och bakpulver och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna.
    Vispa smeten pösig.
    Bred ut den i 20x30 cm bakpappersklädd ugnsform, grädda ca 20 minuter.
    Sikta över florsocker och skär upp i trekanter när kakan kallnat

  • AnnaK

    Havrerutor med nougat
    Ugn 200°

    3 hg smör el. margarin
    9 dl havregryn
    3 dl socker
    2 msk vetemjöl
    3 tsk bakpulver
    nougat

    Smält margarinet och låt det svalna.
    Blanda alla ingredienser och bred ut blandningen i en långpanna. Grädda i 200° ca 15 min.
    Hyvla nougat över kakan när den är färdiggräddad. Nougaten smälter fort och går lätt att breda ut jämnt.
    Skär kakan i bitar medan den fortfarande är varm.

Svar på tråden Öppet hus