Gyllenhammars bärkaka
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
100 g smör eller margarin
2 ägg
1/2 dl mjölk
ca 2 dl färska bär, t ex vinbär, krusbär, blåbär eller körsbär
Sätt ugnen på 175°. Bred ut havregrynen i en långpanna, sätt in den i ugnen och rosta grynen under omrörning då och då tills de fått läcker guldgul färg. Låt dem svalna.
Blanda mjöl, bakpulver, socker, vaniljsocker och havregryn i en bunke. Dela matfettet i bitar. Fördela det i mjölblandningen till en grynig massa. Blanda i ägg och mjölk och rör om väl. Häll smeten i en smord form, 1 ? 1 ½ liter, beströdd med havregryn.
Fördela bären i smeten och grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen i 175° ca 50 minuter. Låt kakan stå kvar i formen några minuter innan du stjälper upp den på ett galler.
Kakan är godast nybakad men den kan sparas någon dag i en burk. Den går bra att frysa. Hållbarhet ca 3 månader.