Potatisgratäng-lyckas aldrig!!
Kan ni ge mig ett gott recept på en god poatisgratäng. Självklart med grädde. O hur lyckas man sen? Mina blir alltid hårda o torra eller mjuka o vattniga...
Kan ni ge mig ett gott recept på en god poatisgratäng. Självklart med grädde. O hur lyckas man sen? Mina blir alltid hårda o torra eller mjuka o vattniga...
Det undrar jag också!
60/40 av mjölk/grädde, så brukar det bli riktigt mumsigt.
Ska man väl göra gratäng ska man skippa lättprodukterna, annars kan man lika gärna vara utan.
Potatis då så klart. Först ett lager som täcker botten. Sen brukar jag vräka i ost... Det är SÅ gott. Sen tar du ca 3 dl grädde och fyller på med mjölk. Jag tar alltid en massa rinnande ha ha. Halva formen ska fyllas. Det gräddar ihop sig i ugnen sen ändå. Mina blir aldrig torra.
Här kommer receptet på familjen Hanssons husgratäng. God, energirik – och krämig.
Det här behöver du
1 kg potatis, helst en mjölig sort
3 dl riven lagrad ost
3 dl vispgrädde
2 vitlöksklyftor
salt
peppar
Så här gör du
1. Värm ugnen till 225 grader.
2. Skala och skär potatisen i halvcentimetertjocka skivor. Hellre tjockare än tunnare.
3. Häll upp grädden i en skål och pressa i vitlöksklyftorna. Salta och peppra i grädden och lägg i den rivna osten. Rör om.
4. Ta fram en ugnssäker skål eller en form. Ju vidare skål/form desto fortare blir gratängen klar men den blir liksom mumsigare om det är flera lager potatis.
5. Skvätt lite av gräddblandningen i botten och lägg sedan ett lager potatis. Skvätt över lite till av gräddblandningen och fortsätt "varva" skivad potatis och gräddblandning men se till att du har en rejält med ost kvar att hälla på toppen när potatisen är slut.
6. Grädda i ugnen i 50 minuter. Men tiden varierar alltså med formens fason. Kolla då och då så att ostytan inte bränns. Dra i så fall ner värmen till 175 grader och täck med aluminiumfolie.
Taget från http://www.aftonbladet.se/vss/matovin/story/0,2789,1061343,00.html
Har inga direkta mått men min mans "hemlighet" är att han har den inne i ugnen väldigt länge, på ganska svag värme. Så den värms långsamt.
Man kan ta ut den på halvtid och fylla på med mer grädde eller mjölk också.
Och det går inte att använda vilken potatis som helst, kolla på affären vilken som lämpar sig för gratäng.
MINA blir perfekta knepet är att koka potatisen innan ( i skivor) koka i mjölk och grädde
. ....så den bli lagom mjuk ..sen in i ungen sista kvarten
good luck ....
Jag brukar göra en rätt liten gratäng med följande:
8-10 potatisar
3dl grädde
3 klyftor vitlök
Lite salt
Lite peppar
Riven ost
Den brukar stå inne i ugnen i 45-70 minuter beroende på hur tjocka skivor potatis det är. Jag misslyckas aldrig.
Skivar potatisen och kokar den i mjölk och grädde + kryddor ( salt, muskot, vitlök, cayenne). När potatisen är halvfärdig häller jag upp den i en form och gräddar klart i ugn, 150 grader. Använder mjölig potetis, king edward, blir godast. Får alltid massa beröm för min gratäng..
Bara skryt alla ni: "jag misslyckas aldrig"
Tack för all hjälp, ska ge mig på det i morgon. *håller tummarna*
Kom på nu att mamma oxå brukar koka potatien i mjölk innan för att bli av med stärkelsen.