Potatisgratäng-lyckas aldrig!!
Kan ni ge mig ett gott recept på en god poatisgratäng. Självklart med grädde. O hur lyckas man sen? Mina blir alltid hårda o torra eller mjuka o vattniga...
Kan ni ge mig ett gott recept på en god poatisgratäng. Självklart med grädde. O hur lyckas man sen? Mina blir alltid hårda o torra eller mjuka o vattniga...
Glömde ju .....strö över riven ost ..... gott!!!
sista 5 min ha på grill . ...så blir det bubblig och fin
Jag gör som Elisie76:s man och har gratängen inne länge på låg värme. Först på högre temperatur (kanske 200) tills den fått färg och sedan sänker jag till 125-150 och så får den stå inne totalt en dryg timme säkert. Får alltid beröm för mina gratänger . Använder ibland mellangrädde (ist f matlagnings), då blir den krämigare.
Du kanske kan komma hit o fixa den til mig då? Ska vara färdig till kl 18 då gästerna kommer. I morgon alltså...
gör mycket redning eller grädde i en kastrull, smula i en grönsaksuljongtäring, vitlök och salt och peppar samt ost, låt puttra en stund så smakerna blandar sig bra.
Häl i potatisskivorna (mjöliga potatisar)i redningen och rör om, och sedan häll över allt i en ungsform (se till att redningen täcker översta lagret med potatis)och låt stå i ugn minst 1 timme på 180 grader i mitten av ugnen.
Detdär med att varva potatisen i lager har jag aldrig förstått mig på! blir likadant resultat med "blanda"metoden, bara mer jobb att lägga potatisen fint.
Stämmer INTE att man måste skippa lightprodukter. Jag gör en som lika god med grädde som med matlagningsgrädde. Kenpet är att skiva potatisen ca 1 cm och koka den halvmjuk i 50-50 mjöl o valfri grädde, tillsammans med salt, peppar, 2 hackade vitlöksklyftor och en hel lök (som tas ur när man kokat). 1 liter vätska till 1 kg potatis är en bra måttstock. Sen ner i en form och in i 250 grader ca 20 min. Ta ut, täck med folie och ställ gratängen att vila i 20-30 min. Det är vilan som gör den krämig!!!
Kan inte misslyckas. Och ohhhhh så gott!!!
Nu vet jag ju inte vilket recept jag ska välja...
Hur mkt potatis tror ni jag behöver om jag ska göra en braspanna?
Jag brukar alltid koka potatisen och mjölk/grädde i ca. 10 min innan jag lägger det i en form och skickar in det i ugnen. Prova det, det blir jätte bra!!
jag gjorde en supergod potatisgratäng igår och jag gjorde den på matlagninsgsgrädde (7%), blev mkt krämig och god.
www.tasteline.com/default.ns&intChannelID=&lngRID=466&tlfo=0
satt å valde mellan de hade å insåg att denna verkade bäst och den va verkligen supergod =D
Tiinis77 o Jojjo är inne på rätt väg.
Potatisen innehåller stärkelse. Kokar man den skivade potatisen i ca 5-7 min i vatten så försvinner stärkelsen. Det är den som kan göra att gratängen blir vattnig. Sen är det bara att blanda grädde, vitlök och andra kryddor (vad man nu vill ha). Har man mycket grädde så kan man behöva ha den i ugnen längre tid. Vänta då med osten ett tag. Lägg på den senare.
Lycka till
Jaz
jag misslyckas ALDRIG sen jag började koka den som vi gör på restaurang även hemma
mjölig potatis + mjölk i massor + lite matlagnings grädde + lök/purjo
åsså kokar jag den i gryta tills den är klar och sen upp i form och köra i ugnen
magrare än nästan alla andra och mycket krämigare
har aldrig ätit så god gratäng hemma hos ngn ens om de är gjorda på bara grädde
Har ett KANON recept som jag fått av en kock.
Potatisen ska vara i TUNNA skivor.
MYCKET salt ( mer än man tror)
Grädde o mjölk blandat ( ca 50/50 )
Mycket vitlök
Koka upp gräddmjölken med salt o vitlök
Häll i potatis som ska vara täckt av gräddmjölk
Koka i 10 min
Smaka av, det ska smaka lite för salt och vara "för mycket" gräddmjölk när man ställer in det i ugnen.
In i ugnen under folie på 130 grader i 3 Timmar!!!
Det blir så sjukt gott. Såååå krämigt!!
och stärkelsen gör inte gratängen vattnig, stärkelse är en redning och gör den krämig!
(jfr: maizena- stärkelsemjöl från majs, redning ger en krämig konsistens, potatismjöl- ren stärkelse från potatis, en redning som används i allt som inte ska kokas för länge)
blötlägger eller kokar man potatisskivorna i vatten och använder fast potatis så får man näst intill garanterat en vattnig gratäng
Gör en väldigt enkel som alltid blir god.
Blandar fast och mjölig potatis, tunnt skivad (Kör oftast i matberedaren med grova skivan)
Likadant med en stoooor gul lök.
Varvar i smord ugnsform, oftast en stor pajform.
Blanda matlagningsgrädde, rejält med grovmalen svartpeppar, ganska mycket salt och minst tre pressade vitlöksklyftor. Häller blandningen över potatisen och sjuts in i ugnen, 200 grader, ca 50 min.
Åhh...ni gör det ju bara svårare för mig... Vilken av alla ska jag köra på? Men ska koka potatisen innan i grädde o mjölk. Så långt är det bestämt. Ingen som har ett hmm om hur mkt potatis det går till en braspanna?
Vet inte hur stor en braspanna är? Mitt recept är lagom till en form som är ca 15 * 20 cm. Det är bara att räkna!
Jag slänger med det oxå bara för att förvirra lite :)
Till fyra personer
10-12 potatisar
200g vitlöksost (färskost, tex creme bonjour)
4 dl grädde (mellan eller visp)
2 dl hackade färska kryddörter
salt, peppar
Skiva potatisen tunt, varva potatis, kryddgrönt, salt och peppar i en form. Mikra osten tills den blir mjuk, blanda med grädden och häll på hälften av blandningen på potatisen. Täck formen med aluminiumfolie och grädda i ugn, 225 grader i 25 minuter.
Ta ut formen, ta av aluminiumfolien och häll på resten av ost-gräddblandningen. Grädda färdigt (tills den blir gyllene, tar ca 35 minuter till)
Detta blir jättegott, får heller inga klagomål på vattnig eller torr gratäng. Skulle det se torrt ut, häll på lite mer grädde. Personligen tror jag att det är löken som gör gratängen vattnig.
Lycka till :)
Glömde ju, kryddörterna ska vara dill och persilja (går bra med fryst också) Koka inte potatisen innan.