Keso och lättmjölk?
Hmm nu har jag hört att det inte är bra att äta keso och dricka lättmjölk som gravid.. är det så?
Jag som verkligen älskar det och vräker typ i mig minst en liter mjölk om dagen Blir juh orolig!
Hmm nu har jag hört att det inte är bra att äta keso och dricka lättmjölk som gravid.. är det så?
Jag som verkligen älskar det och vräker typ i mig minst en liter mjölk om dagen Blir juh orolig!
vaaaaa?
nää...ät på..! jättegott ju!
Näää det har jag aldrig hört.. och keso är ju jättenyttigt med! Fråga din barnmorska Sandra!
Det innehåller ju kalcium vilket man behöver som gravid. Det enda jag kan tänka mig är att det försämrar järnupptaget så man ska försöka undvika att äta livsmedel/tillskott innehållande järn o kalcium samtidigt.
Om det vore något att oroa sig för skulle det finnas med på livsmedelsverkets lista, så man kan lugnt utgå från att det är säkert.
Inga problem med mina barn. Drack massa massa massa lättmjölk hela graviditeten.
Och läste att det faktiskt inte finns belägg för att mjölken hämmar järnupptaget.
Var läste du det nånstans? Typ alla läroböcker är rörande eniga om att kalcium hämmar upptaget.
Har hört att man misstänker att pastöriserade produkter är orsaken till att barn får allergi och astma, inte som man misstänkte förrut att man är för ren(tvättar sig för ofta).
Om ni vill optimera intaget av järn, när ni äter järnrik mat, så skall ni samtidigt äta c-vitamin, det hjälper upptaget av järn.
Annars när det gäller hälsan så diskuteras det att människor i dag äter för mycket sura livsmedel(kött, fisk, ägg, ost mm) och för hög syrhet i kroppen är inte bra.
Och de rekomenderar att äta mer basiska livsmedel, (grönsaker, frukt, rotfrukter främst).
Fast jag vet inget om dessa saker påverkar graviditeten eller barnet?
Nej, det är något som sker när man värmer upp maten(=pastörisering).
TS: det här med Opastöriserade produkter och LÅGpastöriserade produkter är verkligen inte samma sak.
Alla svenska mjölkprodukter som har hyfsat kort hållbarhetstid (dvs alla sorters "vanlig" mjölk som säljs på tetrapak från t ex Arla) är LÅGpastöriserade, vilket innebär att de visst har pastöriserats, men mer försiktigt än t ex mjölk man köper i utlandet på plastflaska. Den är högpastöriserad, och då kan man förvara den i rumstemperatur. Har du provat dricka sån mjölk nån gång, den är inte god! Eller den smakar i alla fall inte likadant som den svenska LÅGpastöriserade. Enda grejen med produkter som är lågpastöriserade är att man måste förvara dem i kylskåp, men det gör man ju med lättmjölken, eller hur?
Lättmjölk måste vara bland det bästa du kan dricka, fortsätt med det!