Får man inte äta sill som gravid?!
Enligt vänta barn boken från Vi Föräldrar står det så....
Enligt vänta barn boken från Vi Föräldrar står det så....
Är det inte snarast så att all östersjö-fisk ska undvikas pga tungmetaller? De försvinner väl knappast vid inläggning, eller?
Köp inlagd sill på burk, typ Abbas, så kan du äta hur mkt du vill. Bara bra, för då får du ju i dig nyttiga fetter oxå. Däremot ska man undvika sill som är fiskad i östersjön, eftersom den innehåller miljögifter. Men som sagt, sillen man köper på burk i affären är fiskad i rena hav och därmed ofarlig att äta!
ååå senapsill och färskpotatis!!
jag döööör, vad gott.
Får man äta hemmagjord sill med?
man får äta vad man vill- i måttliga mängder- sluta noja. sprit e väl det ända man bör undvika...men de e oxå en annan diskussion. Ät allt som e färskt å fräscht.... Undrar hur vi människor kom till... vad gjorde alla på medeltiden, eller på stenåldern? Levde på luft?
nu menar jag alltså måttliga mängder. För miljögifter e vi ju omringade av, man ska kanske inte bara äta sill från sjön - havet dygnet runt, utan variera sig litet.
Ja, man får äta även hemmagjord sill.
Det där med äta vad man vill i måttliga mängder stämmer tyvärr inte. Äter du tex minsta lilla bit grönmögelost med listeriabakterier i så får du listeria. Spelar ingen roll vilken mängd eller hur ofta du ätit.
Hur är det nu PÅ RIKTIGT med sushi? Vissa säger att det är ok, andra inte. Hittar inget på nätet.... Någon som vet?
Rätta mig gärna om jag har fel, men jag har faktiskt för mig att mängden är rätt viktig när det gäller just listeria. Har för mig att lata kocken Johanna har skrivit det och hon brukar ha stenkoll!
Vad gäller laxsushi är det helt ok! Precis som nygravad lax är ok!
Det här hittade jag på Johannas sida:
"Om listeriabakterier finns i mat är det ofta endast i låg mängd. Eftersom man behöver ganska stor dos för att bli sjuk spelar det stor roll om bakterierna kan växa till genom olämplig förvaring."
Men jag bara undrade varför Vi Föräldrar skriver att man inte får äta sill, om man nu får det.
Laxsushi är helt ok, likaså sushi som innehåller de fiskar som SLV inte varnar för.
Sushi från matbutik är också ok. Listerian växer till när fisken börjar bli ofräsch och då känner man det på lukten. All fisk som ska ätas rå ska ha varit fryst men det kan man nog faktiskt utgå från att alla sushiställen vet.
Gällande tonfisk, östersjöfisk m.m. så är det precis lika farligt att äta det innan graviditet pga gifterna lagras i kroppen. Att ta en tonfiskbit året innan du blir gravid är alltså lika illa som att käka den under grav.
Sill är alltid ok!
Helt nygravad lax är ok!
Fet fisk är kanonbra att äta under grav då Omega-3 är vuktigare än vanligt, särskilt mot slutet då fostrets/barnets hjärna utvecklas fort.
Är så trött på sushimyten!
"numera ok att äta sushi". Det har alltid varit ok, skillanden är bara att nu har en del människor börjat förstå det...
Ja, de där gamla argumenten om att "förr var X inte farligt" och "måttliga mängder är OK" är totalidiotiskt tycker jag. Vill ngn chansa så visst, men skriv inte så härinne, alla vill inte chansa och ngn stackare kanske tar sådana råd på allvar!
AnniPanni
Exakt!