kycklingpaj :Det här behövs till 4-6 personer:
Fyllning:1 grillad kyckling1 pkt bacon1/2-1 purjolök2 dl crème fraiche1 burk Creme Bonjour, vitlöksost3 dl vispgräddePajdeg:3,5 dl vetemjöl150 g smör2 msk kallt vatten1 ägg till pensling0,5 tsk salt
1. Börja med pajdegen. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt 20-30 min. Vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det. 3 värm ugnen till 200 grader, förgrädda pajskalet 10-15 min.
3. Prova byta ut en del av vetemjölet mot något smakrikt mjöl, till exempel grahamsmjöl, dinkelmjöl eller skrädmjöl.
4. Gör fyllningen: Skölj purjolöken och skär i små bitar, ta bort köttet från kycklingen och tärna köttet. Klipp baconet smått, med tex en sax. Stek baconbitarna i en teflonpanna tills de är lagom stekta, ej för hårt stekt. Ta bort baconbitarna, och tillsätt purjolöken. Använd baconfettet, när du bryner purjolöken lätt i stekpannan. Tillsätt baconbitarna, kycklingen, grädden, crème fraichen och vitlöksosten. Låt koka tills vitlöksosten smält.
5. Stäng av spisplattan, lägg fyllningen i pajskalet, strö över gratängosten. Gratinera i nedre delen av ugnen tills konsistensen av fyllningen känns lagom och osten fått fin färg.