• J1985

    Snabb mathjälp! Om oxfilé!

    Jag ska steka oxfile. det är fyra bitar och väger tillsammans nästan 550g. Ska jag banka ut dom? Tänkte skiva vitlök och stoppa i skåror.

  • Svar på tråden Snabb mathjälp! Om oxfilé!
  • vernis

    Marinerad oxfilé
    Ingredienser
    Beräknat för 4 portioner
    600 g putsad oxfilé
    1 tsk smör
    1 msk olja
    Till marinad
    1 tsk rosépeppar
    1 dl persilja, hackad
    2 klyfta(or) vitlök
    2 tsk paprikapulver
    1 msk olja
    1 tsk vinäger
    Salt och peppar

    Gör så här:
    Putsa oxfilén och bryn den i smör och olja, salta och peppra.

    Blanda alla ingredienser till marinaden i en mortel.

    "Tryck" på marinaden på den brynta filén. Låt filén stå i minst 10 minuter,
    eller över natten.

    Lägg sedan den marinerade filén i en ugnsfast form. Stek klart i ugnen i 150 grader tills köttet når en innertemperatur på 58 grader för en "rare" oxfilé.

    Vill man ha köttet lite mer välstekt kan man låta temperaturen stiga till 65 grader.

  • vernis

    8 portioner
    Ugnstemperatur 100º

    ca 5 minuter + tid i ugn och marinering

    Ingredienser
    1,2 kg fryst oxfilé

    Marinad:
    1 liter vatten
    1 dl salt
    2 vitlöksklyftor skivade
    0,5 tsk grovmald svartpeppar

    Tillbehör:
    färsk potatis sallad
    blandad sallad

    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
    Tillagning
    Lägg den frysta filén i en ugnsform och sätt in den i nedre delen av ugnen. Stick in en köttermometer efter ca 1 timme. Stek köttet tills termometern visar 60º. Det tar totalt 2 - 2,5 timmar. Koka upp ingredienserna till den salta marinaden, koka ett par minuter och låt den svalna. Lägg det varma köttet runt i en bunke och häll över marinaden. Täck med en tallrik och ställ ev. på en tyngd så att hela köttet täcks med marinad. Låt stå i kylen 1 - 1,5 timme. Ta upp köttet och förvara det sedan utan marinad, det blir annars för salt. Servera köttet kallt, i tunna skivor, med tillbehören.

  • HumDis

    Man skall väl aldrig banka ut en oxfilé?


    Jag tycker det är allra godast att bara steka oxfilén som den är och salta samt peppra. Servera med en bakad potatis eller potatisgratäng.


    / HumDis
  • vernis

    0,7 kg
    oxfilé
    salt och peppar
    skirat smör, till stekning

    Vitlökssmör
    150g smör,
    normalsaltat
    2 st vitlöksklyfta(or)
    2 mskfinhackad persilja
    worcestershiresauce, några droppar
    salt och peppar

    Tillagning:

    1. Skär oxfilén i fyra bitar. Bryn dem i skirat smör i stekpannan. Salta och peppra. Låt dem vila.

    2. Låt smöret bli rumstempererat eller mjuka upp det i mikron. Skala och finhacka eller riv vitlöksklyftorna. Blanda ner vitlök, hackad persilja och worcestershiresås i smöret. Smaksätt med salt och peppar. Alternativt blanda alla ingredienser i mixer med knivinsatsen.
    Rulla ihop till en rulle med hjälp av plastfolie eller smörpapper och lägg det i kylskåpet att stelna.

    3. Före serveringen: Värm ugnen till 150 grader. Lägg köttbitarna i en långpanna som också rymmer potatiskakorna. Efterstek dem tills innertemperaturen är 55 grader för rött kött, 60 grader för rosa och 65 grader för lätt rosa kött.

    4. Skär skivor av vitlökssmöret och servera gärna med ugnsbakad tomat och baconlindad haricot verts

Svar på tråden Snabb mathjälp! Om oxfilé!