• luckysun

    Långsiktigt.

    Ni som bor utomlands.
    Det är lockande att bosätta sig utomlands tycker jag.

    Jag undrar lite hur ni som bor permanent utomlands kommer att göra när ni är riktigt gamla. I sverige finns ju hemtjänsten och ålderdomshem som finansieras med skattepengar men utomlands är det väll helt privat eller?

    Min syster har bott i Singapore i många år och kommer göra det kanske hela sitt liv.

    När min syster kom till Sverige för ett år sedan och ville ta bort en leverfläck skulle det kosta 3000 kr för hon är ej folkbokförd här längre. Därför tog hon bort den i Singapore istället.

    För oss svenskar kostar det ca 260 kr.

    Att åldras utomlands som 80-åring undrar jag hur det är. Tex. i Australien, finns det ålderdomshem där. Är sjukvården vansinnigt dyr om man blir riktigt sjuk som gammal?

  • Svar på tråden Långsiktigt.
  • katinka1

    Undrar du konkret om Australien eller i allmänt om äldervård än andra länder?? Det där med leverfläcken är ju helt givet, eftersom sveriges befolkning inte ska skatta för att alla ska kunna utnyttja systemet. Betalar man ingen skatt får man betala fullt pris så att säga. Är likadant överallt i hela Europa (om man bara tittar på EU)

    I Tyskland betalas en viss del av äldervården av den delen av försäkringen (motsvarar en viss skattesats i Sverige) som du betalat in som arbetstagare och räcker inte pengarna till för dina önskemål, så får familjen (hustru/man, barn, barnbarn) till viss del betala, om de har råd. Men det är väl likadant i Sverige. Har man inte råd får familjen ta hand om dig med hjälp av hemtjänsten. Baseras alltså fortfarande på att man hjälper de andra i familjen.

    Funderar du på att flytta ?

  • Nillax

    Jag bor i Australien och vet att det finns ett natvark for aldre men vet inte hur det funkar riktigt. Alderdoms hem finns och sjukvarden ar billig har generellt. Det kostar $40 (ca 200SEK) att ga till dokorn men sen far du ca 80% av det tillbaka (ca$32) genom Medicare (som ar sjukvardsnatet men som du inte betalar till fran egen ficka forutom genom skatt) sa besoket kostat $8 (ca 40SEK). Jag tror de gamla slipper betala overhuvudet taget nar de gar till doktorn.

    Vad jag daremot vet ar att man lar sig snabbt att klara sig sjalv och planera for framtiden nar man inte bor i Sverige.

    Min sambo ar Australiensisk och jag ar gravid med vart forsta barn sa vi ar har permanent. Nangang kanske det blir Sverige, men da for att kunna spendera tid med min familj, inte for att det svenska valfardssystemet skull.

  • Rutiga Rutan

    Jag bor i England sedan 7 år tillbaks och har inga planer på att flytta hem alls !

    Hos oss är det helt gratis att gå till doktorn - men det kan vara långa köer till specialister (precis som i Sverige) så då kan en privat försäkring hjälpa. Varje recept kostar ca 80 svenska kronor.

    Jag brukar tänka att egentligen kostar allting lika mycket här som i Sverige - det är bara frågan om hur/när du betalar. Tex så kostar en dagisplats i Sverige lika mycket som i England. Fast i Sverige betalar varje invånare via skatten, hela livet oavsett om man har barn eller inte. Här betalar den som behöver det, och bara under tiden man behöver det. Så visst betalar vi hutlösa priser för tex dagis men, när barnen väl slutat dagis så försvinner den kostnaden. Och vi har lägre skatt pga det systemet.

    Det är väl samma sak med äldrevården. De som har det riktigt dåligt ställt får det via socialförsäkringssystemet men för de flesta gäller det att betala själva. Många säljer sina hus och flyttar in på ålderdomshem och finansierar det så.

    Det är varken sämre eller bättre - bara annorlunda.

Svar på tråden Långsiktigt.