Bikarbonat=Bakpulver?
Ja e bikarbonat och bakpulver samma sak eller e jag helt ute och cyklar
Ja e bikarbonat och bakpulver samma sak eller e jag helt ute och cyklar
Ja, det var länge sedan man hörde något om bikarbonat! Finns det fortfarande. jag kan tyvärr inte hjälpa dej men det var en kul fråga.
har hört att det är likadant...bikarbonaten är nyttigare mot magen bara
Men finns det kvar att köpa och varför står det inte i kokböcker nu för tiden?
Nej, det är inte samma. Bikarbonat ingår i bakpulver, men bakpulver innehåller även någon syra och majsstärkelse.
Matheus mamma: Hittade ett recept på morotskaka där det stod att det skulle vara bikarbonat men jag hittade inget sånt i affären det står att det e bikarbonat i bakpulver men vet ju inte om det var det dom menade
Nej, bikarbonat och bakpulver är inte samma sak! Bakpulver är bikarbonat + fosforsyra, använder man bikarbonat krävs det något surt för att det ska jäsa.
Men kan man ha det ena istället för det andra och är det någon skillnad förutom att det är bättre för magen?
Bikarbonat finns visst i affären, bland kryddorna i påsar ej bland vanillin och bakpulver.
Bikarbonat kan man använda dels i bakning i de recept där man skall ha det givetvis dels tycker pelargoner om att vattnas med 1msk bikarbonat i vattenkannan mm
Nån som har nåt smarrigt recept på morotskaka där man kan använda bakpulver istället för bikarbonat?
Jas¨å finns det bland kryddorna kollade vid bakingredienser
bikarbonat är väl rätt vanligt i recept tycker jag. och det finns i alla livsmedelsbutiker som har ett kryddutbud. det är en påse.
exakt vad det är som är skillnad osv vet jag inte mer än att vissa kakor har det o andra bakpulver.
Näe, inte riktigt. Bikarbonat ingår visserligen i bakpulver men det innehåller även en syra. Vid kontakt med vatten reagerar bikarbonatet med syran vilket ger koldioxid och detta ger jäsningen.
Du kan hitta bikarbonat i mataffärens bakhylla om det är det som krävs för receptet.
Om du inte har bakpulver men har bikarbonat hemma kan du använda det men får då tillsätta någon syra ex. filmjölk. Tag halva mängden bikarbonat jämfört med bakpulver.
Jag brukar baka bröd med bikarbonat och på förpackningen står att man kan byta mot bakpulver men att bikarbonaten är starkare. Man ska i så fall ta 1 tsk bakpulver mot 1/2 tsk bikarbonat (alltså dubbla bakpulvret).
Har dock aldrig provat själv att byta så jag vet inte om det blir detsamma.
Jag använder bikarbonat ofta när jag bakar. Småkakor och fullkornsbröd. Det är väl inte gammaldags?
Det är beroende på de andra ingredienserna i kakorna som är avgörande vilket jäsmedel man ska använda. Bikarbonat används då det är syrliga ingredisenser. Brukar bla baka en mjuk kaka som det ska vara bikarbonat i, och då är det både filmjölk och lingon i den.
Bikarbonat kan ersättas både med hjorthornsalt och bakpulver men hjorthornssalt ger inte samma spröda konsistens som bikarbonat, enligt recepthjalpen.se, där finns andra tips gällande bikarbonat också. Och som de skriver ovan, om man byter ut till bakpulver, används dubbla mängden
Matheus mamma skrev 2007-07-09 18:42:22 följande:
Det är bra att använda bikarbonat i tyngre smeter som man vill ska bli fluffiga, tex muffinssmet (amerikanska jättemuffins).
Det är det enda jag använda bikarbonat till, annars bara bakpulver.
Kanske är morotskakssmeten en tung smet TS? Testa receptet ändå men lägg i en extra tesked bakpulver alternativt vispa äggvitorna hårt för sig och vänd sedan ner dessa försiktigt i resten av smeten. Det funkar säkert.
men är inte bikarbonat skonsammare mot magen?
en väninna sa nämligen till mig(som bantar)att man kan äta bröd med bikarbonat
för då sväller inte magen
Fam Olsson skrev 2007-07-09 21:10:30 följande: