• Rövardotter

    bayonneskinka...

    Åh, jag nojar verkligen:
    På en begravning idag blev vi bjudna på en smörgås med skinka. Jag petade bort skinkan för säkerhets skull och åt upp mackan. Efteråt visade det sig att skinkan var bayonneskinka, som tydligen är en kallrökt/lutfttorkad skinka, som man ju inte ska äta som gravid. Trots att jag nu petade bort skinkan är jag orolig för att det ska ha "hoppat" över bakterier (typ toxoplasma/listeria) till resten av mackan. Är det nån som har några teorier om hur pass stor risken för det kan vara?

  • Svar på tråden bayonneskinka...
  • lata kocken Johanna

    bayonneskinka är VARMrökt!

    Helt OK

  • Rövardotter

    Jaha! Vad skönt! Vad bra det är med ett forum där man får så bra och snabba svar. TACK!
    När jag själv sökte på Internet om den förbaskade bayonneskinkan så hittade jag bara information där det såg ut som om det var en kallrökt eller lufttorkad skinka. Dessutom var den ganska ljust rosa och det trodde jag tydde på kallrökt. Men mat och matlagning har aldrig varit min starka sida... Tyvärr.

  • lata kocken Johanna

    mörkt rosarödbrun = kallrökt eller lufttorkad

    ljust rosa inuti är kött som är tillagat i värme
    ex varmrökning, kokning, grillning etc

Svar på tråden bayonneskinka...