• KramizBananiz

    Bjuda på vad på kraäftfest???

    Vi ska ha kräftfest i mitten av augusti. Tänkte bjuda på lite småplock innan kräftorna...

    Någon som har förslag på vad vi kan bjuda på?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2007-07-24 19:26:00:
    Vi har funderat på att ha grillade grönsaker med tsatsiki. Kanske någon mera sås. Förslag? Någon rökt fisk, räkor...

  • Svar på tråden Bjuda på vad på kraäftfest???
  • KramizBananiz

    KRÄFTFEST... ska det ju stå!!!

  • Nananas

    paj med västerbottensost brukar vara gott o klassiskt till!


    Those three words are said too much.They`re not enough.
  • KramizBananiz
    Nananas skrev 2007-07-24 19:27:13 följande:
    paj med västerbottensost brukar vara gott o klassiskt till!
    Har du något recept?
  • ulrika

    Hmm, jag skulle avråda dig från de grillade grönsakerna med tsatsiki. Tror inte tsatsiki och dillen från kräftorna är en höjdare ihop.

    Om det är en "klassisk" kräftskiva ni anordnar, tycker jag att ni ska hålla er till det traditionella;

    * massa kräftor
    * Bröd
    * Smör
    * Ost
    * Frukt
    * Västerbottenpaj
    * Snaps, så klart!

    Det var allt jag kan komma på just nu. Inte så mycket mättande mat, i kombination med stark sprit...men det är inte för ingenting det är en kräftskiva!

  • AnnaK

    Het kräftmajo
    En skål till 4 portioner
    2 msk saft av citron
    3 dl majonnäs
    1 vitlöksklyfta
    4 krm cayennepeppar
    Salt och vitpeppar
    Pressa vitlöken och blanda med citron, majonnäs, cayennepeppar, salt och vitpeppar.

  • AnnaK

    Ostpaj naturell
    6 portioner
    3 dl vetemjöl
    125 g smör eller margarin
    2 msk vatten
    2 dl riven smakrik riven ost
    200 gram riven ost
    3 äggulor
    2 dl grädde
    Sätt ugn på 200 grader. Skär kallt smör i kuber. Kör med mjöl några sekunder i matberedaren. Tillsätt vatten medan maskinen är igång. Stanna efter några sekunder. Du kan också knåda samman mjöl och fett på bakbordet, tillsätta vattnet och snabbt blanda ihop till en deg. Slå in i plastfolie och lägg i kylen cirka 30 minuter. Blanda all ost med grädde i en skål. Kavla ut deg och klä en pajform. Stick hål i botten med en gaffel och förgrädda i 8 minuter. Pensla pajskalet med ägg. Tillsätt ägg till ostblandningen. Häll i ägg i ostblandningen och grädde i cirka 30 - 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.

    Med svamp
    Fräs en halv liter svamp i smör och vänd i ostsmeten. Prova ostronskivling, kantarell eller shiitake.

    Med soltorkad tomat
    Hacka två deciliter soltorkade tomater och vänd i ostsmeten.

    Med lax och spenat.
    Vänd i en deciliter tinad hackad spenat och en deciliter hackad rökt eller gravad lax i ostsmeten.

  • AnnaK

    Kavringsfyrkanter med olika färskost
    1 limpa kavring
    2 pkt smaksatt färskost som paprika, vitlök, örter etc
    Bred två skivor med rikligt med färskost, toppa med en tredje skiva. Tryck ihop. Skär bort kanterna (om du vill) och dela i fyra små fyrkanter. Lägg upp på fat.

    Tunnbröd med rökt lax, färskost och gräslök
    2 pkt tunnbröd
    2 pkt naturellfärskost (ex. Philadelphia)
    1 knippa gräslök
    ca 250 gram rökt lax i skivor
    Bred färskost på tunnbröden, dela upp laxen och gräslök på undre halvan av bröden och rulla ihop. Skär bort yttersta ändarna. Dela på mitten och dela dessa dela med ett snett snitt, så att de kan stå upp på den platta sidan. Lägg upp på fat.

    Crostinis med tapenade och/eller soltorkad tomat
    1 baguette
    smör eller olivolja
    1 burk tapenade eller soltorkade tomater
    Värm baguetten, skär på snedden och servera med tapenade och/eller soltorkade tomater bredvid i en skål. Så kan gästerna hjälpa sig själva. Eller skär sneda skivor, rosta med smör eller olja, bred tapenade på några och tomater på andra. Lägg upp på fat.

  • AnnaK

    Tomat och avokadosallad
    Gott till pajen
    4 ? 6 portioner
    4 kvisttomater
    2 avokado
    3 msk olivolja
    2 msk balsamvinäger
    Salt och vitpeppar
    Solrosskott eller machesallad
    Tärna tomat och avokadokött grovt. Smaka av med god olivolja, balsamvinäger samt salt och vitpeppar i en skål. Toppa med solrosskott eller machesallad (eller valfri sallad).

    Fyllt bröd med lufttorkad skinka och ost
    2 bröd eller cirka 15 ? 20 piroger
    200 gram strimlad lufttorkad skinka
    200 gram riven ost
    Av samma deg som till kräftbrödet kan du göra fyllda bröd eller piroger med lufttorkad salt skinka samt god riven ost. Vegetariska blir de med hackad soltorkad tomat. Kavla ut degen i omgångar. För piroger skär du rutor 15 x 15 cm stora. Strö skinka och riven ost på varje. Rulla ihop till ?gifflar?. Till bröd delar du degen på två. Kavla ut, strö över fyllning och rulla ihop som rulltårta. Låt gäsa övertäckta på bakplåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter. Pensla med olivolja och grädda på 200 grader i cirka 20 minuter (piroger) eller 40 minuter (bröd). Alternativt tills bröden fått fin färg.

    Färskpotatislåda
    En enkel och mättande rätt där du slipper göra pajdeg. Rökt eller gravad lax kan du också ha i.
    4 portioner
    12 - 16 kokta färskpotatisar
    2 msk smör
    2 ? 3 knippelökar
    3 dl mjölk
    3 ägg
    3 msk fin kaviar av valfri sort
    30 g fryst dill eller färsk
    Sätt ugn på 200 grader. Hacka lök och fräs mjuka i smör. Skiva potatisar grovt och tillsätt dem. Ta av från värmen. Lägg blandningen i en ugnsfast mindre form. Skaka runt så att det kommer fett på kanterna. Blanda mjölk, ägg, kaviar och dill. Häll i formen. Grädda i cirka 40 minuter eller tills äggstanningen stelnat.

  • AnnaK

    Potatissallad med kapris, äpple och purjolök
    10 portioner
    30 medelstora färskpotatisar
    6 dl gräddfil
    4 dl creme fraiche
    2 små burkar kapris
    1 purjolök
    2 äpplen
    Koka potatisen. Skölj och hacka purjolöken. Blanda i löken i potatisen efter att du hällt av vattnet. Låt svalna och dela stora potatisar. Skär äpplena i bitar. Blanda i resten av ingredienserna. Smaka av med salt och vitpeppar. Någon matsked honung samt fransk senap ger också god smak.

    Couscoussallad
    10 portioner
    8 dl couscous
    10 st smågurkor (cornichons)
    1 dl tomatpuré
    3 pressade klyftor vitlök
    1 st selleri
    5 dl bönor, haricots verts
    0,25 gram saffran
    1 röd chili
    2 vårlökar
    1 knippe morötter
    4 dl valnötter
    Koka upp vatten enligt paketet. Tillsätt couscousen samt saffran. Sätt åt sidan med lock i tio minuter. Sprid sedan ut couscousen på en plåt att svalna. Skölj ur samma kastrull, tillsätt lite olja och fräs tomatpuré, pressad vitlök, hackad selleri, hackad chili, strimlad vårlök, strimlade morötter samt bönorna. Rör runt fem minuter och låt svalna. Blanda i couscousen med valnötterna samt hackade smågurkor. Förvaras i kylen. Smaka av med salt och vitpeppar.

    Sallad med rödbetor, ruccolla, mozzarella och tomat
    10 portioner
    15 medelstora rödbetor
    1 pkt ruccolla
    3 pkt mozzarella i vatten
    1 pkt cocktailtomater
    0,5 dl olivolja
    3 msk balsamvinäger
    en halv rödlök
    Koka rödbetorna i 50 minuter. Spola och skala i kallt vatten. Klyfta och lägg upp på fat. Bryt isär mozzarellan i bitar över rödbetorna. Skölj ruccolan och tomaterna. Hacka rödlöken. Fördela på fatet. Sprid olja och vinäger över.

    Kycklingspett med enkel sataysås
    10 portioner
    10 urbenade lår, cirka 1,3 kg
    30 spett
    4 msk tandoorikrydda
    1 burk jordnötssmör
    2 burkar kokosmjölk
    2 dl chilisås
    10 droppar tabasco
    Skär kycklingen i bitar. Gnugga kycklingbitarna i tandoorikrydda. Fördela dem på spetten. Blanda ingredienserna till såsen. Smaka av med salt och vitpeppar. Pensla spetten med hälften av sataysåsen. Grilla eller stek i ugn på 175 grader i 25 minuter eller tills kycklingen är genomstekt (över 62 grader). Förvara i kylen. Resten av såsen används som dippsås. Kan serveras kalla eller varma

  • AnnaK

    Lottas enkla bröd
    Inlagd av: Calle Inlagd: 2005-07-02
    Ingredienser
    50 g jäst
    2 tsk salt
    1 msk honung
    6 dl ljummet vatten
    2 dl rågsikt eller grahamsmjöl
    1,1-1,2 liter vetemjöl

    Tillagning
    Detta bröd är enkelt att baka. Först får det jäsa 1-2 timmar i bunken sedan lägger man ut hela degen på en plåt och låter den jäsa ytterligare en stund.

    Smula ner jästen, tillsätt salt och honung. Häll i de ljumna vattnet (börja med en liten mängd).

    Häll ned grahamsmjölet/rågsikten och rör om. Tillsätt det mesta av vetemjölet (i omgångar). Spara lite vetemjöl till utbakningen. Låt jäsa 1-2 timmar i bunken under bakduk (lång jästid rekommenderas!).

    Knåda degen på ett mjölat bord och forma en rulle som du lägger på plåten (smord plåt eller bakplåtspapper). Skär några sneda skårår, lägg på en bakduk och låt jäsa i 20 minuter. Värm ugnen till 250 grader.

    Börja med att grädda brödet mitt i ugnen i 250 grader 15 minuter. Därefter sänks temperaturen till 200 grader och brödet får gräddas ytterligare 25-35 minuter. Brödet kan få färg ganska snabbt därför kan brödet täckas med ungsfolie de sista 15-20 minutrarna.

    Låt brödet svalna utan bakduk så det får en knaprig yta.

  • AnnaK

    Solrosbröd
    Inlagd av: Calle Inlagd: 2005-04-16
    Ingredienser
    1 paket jäst (50 g)
    5 dl vatten (fingervarmt)
    0,5 dl olivolja
    1 msk salt
    1 dl solroskärnor
    1 dl linfrö
    1 dl skalat sesamfrö
    12-13 dl vetemjöl

    Tillagning
    Smula jästen och häll på det ljumna vattnet och rör om ordentligt (börja med att tillsätta lite vatten så löser sig jästen lättare).

    Tillsätt olja, salt, solroskärnor, linfrö och sesamfrö och rör om. Häll i mjölet och arbeta in det, spara lite mjöl till utbakningen. Jäs degen i cirka 40 minuter.

    Baka ut degen. Förslagsvis som 8 baguetter eller som 16 bullar (som på bilden). Låt jäsa ytterligare 40 minuter.

    Grädda mitt i ugnen 225 grader i 25 minuter.

  • AnnaK

    Segt, vitt brytbröd från Libanon
    Inlagd av: Claire Inlagd: 2005-02-18
    Ingredienser
    DEG:
    1 paket jäst
    1 1/2 msk salt
    1 liter vatten (ca 37 grader)
    1 paket vetemjöl

    REDNING:
    4 dl vatten
    2 msk vetemjöl

    Tillagning
    Smula jästen i en bunke och rör ut den tillsammans med lite av vattnet. Tillsätt salt och resten av vattnet. Häll i mjölet lite i taget under omrörning. Knåda degen länge. Ju mer du arbetar begen desto segare och godare blir brödet. Stänk ev. i lite vatten i degen under knådningen. Låt degen jäsa 30 minuter.

    Knåda ut degen i 3 plattor på en bakplåt. Ha gärna margarin på händerna när du gör det! Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

    Gör redningen under tiden degen jäser. Koka upp 2 dl vatten i en kastrull. Vispa ihop återstående vatten med mjölet. Häll i mjölblandningen i det kokande vattnet under vispning.

    Pensla bröden med redningen och grädda i 275-grader i 7 minuter. Tag ut plåten och pensla brödet med redningen ännu en gång. Grädda färdigt brödet i ytterligare 5-7 minuter.

    Detta bröd är gott att äta tex. till grytor, tzatsiki, som smörgås. Passar till det mesta. Jättegott!

  • AnnaK

    Brie- och tomattårta till drinken
    Buffé nr 12 2001, sid 27

    Ingredienser
    Portioner: 4

    1 kyld rektangulär smördegsplatta (450 g)
    400 g körsbärstomater (1-2 askar, gärna olika färger)
    200 g brieost ( i skivor)
    1 kruka färsk basilika
    1 dl gröna oliver
    2 krm grovmalen svartpeppar
    1 ägg ( till pensling)

    Gör så här
    Sätt ugnen på 225°C.

    Vik upp en kant runt om den kavlade smördegen. Tryck till kanten med en gaffel. Nagga bottnen med en gaffel.

    Halvera eller kvarta tomaterna. Finhacka basilikan och halvera oliverna. Blanda samman tomater, oliver och basilika.

    Pensla bottnen med ett uppvispat ägg och grädda i ugnens mitt ca 15 minuter eller tills den har fått fin gyllenbrun färg. Ta ut.

    Fördela tomatblandningen över bottenplattan. Lägg på brieskivor och ställ in i ugnen igen. Grädda tills osten smält något.

    Garnera med färsk basilika och servera. Om du vill kan du i förväg skära snibbar.

  • AnnaK

    Mandelpotatis-tilltugg
    Buffé nr 6 2003, sid 39

    Ingredienser
    Portioner: 4-6 p ca 10 på ett buffébord

    500 g kokt, skalad, kall mandelpotatis
    2 ansjovisfiléer
    1/2 msk skånsk senap
    1/2 msk vitvinsvinäger
    1/2 msk riven pepparrot
    2 msk olivolja

    1 dl örter t ex, persilja, dill, basilika
    mörkt bröd t ex kavring eller pumpernickel

    Gör så här
    1. Pressa potatisen i en potatispress.
    2. Finhacka ansjovisfiléerna. Tillsätt senap, vinäger, pepparrot och olivolja. Blanda med potatismoset. Smaka av med salt och peppar.
    3. Dela moset i 2 delar.
    4. Mixa färska örter och tillsätt i den ena delen.
    5. Lägg ut moset i långa strängar på smörgås-papper. Rulla ihop från långsidorna till »korvar«. Spänn från kortsidorna så mycket som möjligt.
    Lägg in rullarna i kylen och låt dem ligga och »stelna« minst 1 timme före servering.
    6. Skär upp i små munsbitar. Placera varje skiva på en bit mörkt bröd.
    7. Förstärk smaken genom att lägga på t ex en snutt ansjovis tillsammans med en bit sockerärta eller färsk ört på toppen.

  • AnnaK

    Matjessilltårta
    Buffé nr 6 1997, sid 5

    Ingredienser
    Portioner: 8-10

    3 gelatinblad
    6 matjessillfiléer
    1 knippa gräslök
    1½ dl vispgrädde
    1½ dl crème fraiche
    1½ dl kesella
    1 burk stenbitsrom (svart eller röd, à 60 g)

    TÅRTBOTTEN
    1 liten kavring (ca 300 g)
    1 dl smält smör
    Gör så här
    Mixa kavring och smält smör i en matberedare till slät konsistens. Tryck ut i en rund form med löstagbara kanter.

    Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter.

    Finhacka matjessillen och gräslöken, ta undan lite gräslök till garnering.
    Vispa grädden. Blanda detta med crème fraiche och kesella.

    Ta upp och gelatinbladen. Värm dem i en kastrull. Vänd ner gelatinet i matjessillsblandningen.
    Fördela över kavringsbottnen. Ställ kallt, gärna över natten.

    Garnera med stenbitsrom och hackad gräslök.

  • AnnaK

    Räkspett
    Buffé nr 11 1999, sid 23

    Ingredienser
    Portioner: 8

    4 msk olivolja
    skal och saft av 1 lime
    1 pressad vitlöksklyfta
    1 msk flytande honung
    1 tsk salt
    ½ krm svartpeppar
    500 g skalade räkor

    Gör så här
    Blanda samman ingredienserna till en marinad. Lägg ner räkorna i marinaden och låt ligga i 3?4 timmar.

    Trä upp räkorna på träspett, tänk på att om du ska grilla spetten ska de ha legat i vatten en stund innan. Grilla eller stek spetten tills de har fått lite färg. Lägg upp på en stor tallrik och servera tillsammans med sås.

  • emma04

    Här kommer ett tips på en paj och en pastasallad som jag har serverat i samband med kräftor, mycket gott

    Chèvrepaj

    Ingredienser 8 bitar :
    ? Pajbotten:
    ? 100 g smör
    ? 1 dl grahamsmjöl
    ? 2 dl vetemjöl
    ? 1 msk kallt vatten

    ? Fyllning:
    ? 400 g torr chèvreost
    ? 3 dl crème fraîche
    ? 3 ägg
    ? 1 dl pinjenötter

    Så här gör du:
    Pajbotten: Smula smör och mjöl till en grynig massa. Tillsätt vattnet och samla snabbt till en deg. Slå in den i plastfilm och låt den vila i kylskåp 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en pajform, cirka 22 cm i diameter. Nagga den. Grädda den i 10-15 minuter. Låt den svalna innan fyllningen läggs i.
    Fyllning: Smula sönder chèvren och fördela den i pajskalet. Vispa samman crème fraîche och ägg och häll över. Strö över nötterna. Grädda i cirka 30 minuter tills fyllningen stelnat.

    Pastasallad med räkor

    4 portioner

    400 g pennepasta
    200 g skalade räkor
    100 g pesto, röd eller grön
    2 dl Lätt Crème Fraiche
    3 msk finhackad bladpersilja
    ett par kvistar basilika
    1/2 finriven citron eller lime
    salt och peppar
    grovt hyvlad lagrad ost

    Koka pastan enligt anvisning på paketet. Spola av den. Blanda pesto och crème fraiche samt persilja och rivna basilikablad. Blanda alltsammans och vänd ihop med citronrasp och räkor. Dekorera med extra basilikablad, ost, flingsalt och grovmald svartpeppar.

    För övrigt så bara måååste man ha baugette och aioli till kräftor

Svar på tråden Bjuda på vad på kraäftfest???