• Hepa

    Kan man äta mozzarella?

    Hej, är det nån som vet om man kan äta mozarella då man är gravid?
    Tack på förhand!

  • Svar på tråden Kan man äta mozzarella?
  • Sofia t

    Den måste va ordentligt uppvärmd.

  • jazzy

    Jag äter den som den är...den är ju pastöriserad!!!!


    * Vi väntar en pojke*
  • Sofia t

    i mina papper står det Mozzarella som används i matlagning och upphettas ordentligt är säker att äta

  • Hepa

    Tack, då ska jag undvika mozzarella om den inte är uppvärmd.
    Synd, mozzarella är ju sååå gott! :)

  • Sofia t

    Ät gärna ost under graviditeten men välj helst vanlig hårdost och smältost. För att minska risken för skadliga bakterier rekommenderar vi att undvika mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar såsom mögelostar och kittostar. Exempel på sådana ostar är Brie, Camembert och Gorgonzola respektive Vacherol och Livarot. Rekommendationen gäller även om osten är tillverkad av pastöriserad mjölk. Risken för höga halter av skadliga bakterier är störst på kanterna av osten. All ost är säker ur bakteriesynpunkt om den upphettas till bubblande het.

    Ja alltså ska man inet äta den om det inte är upphetad.

  • Sofia t

    Ja jag vet. Jag håller mig också undan den =(


    Hepa skrev 2007-08-02 16:17:57 följande:
    Tack, då ska jag undvika mozzarella om den inte är uppvärmd.Synd, mozzarella är ju sååå gott! :)
  • LindaKarlsson

    Såhär står det på livsmedelsverkets hemsida:

    "Vid tillverkningen av Mozarella och Ricottaost upphettas mjölken normalt tillräckligt mycket för att eventuell listeria ska avdödas. Om osten därefter hanteras hygieniskt och förvaras kallt bör risken vara liten ur listeriasynpunkt. Då viss risk för återsmittning av osten vid anläggningen dock inte kan uteslutas kan den som vill vara extra försiktig begränsa sin användning av dessa (och andra "osäkra") ostar till matlagning med upphettning till bubblande hett. "


    ♥ V 30. Bf 16 oktober. ♥
  • Lola Jämtland
    Sofia t skrev 2007-08-02 16:18:05 följande:
    Ät gärna ost under graviditeten men välj helst vanlig hårdost och smältost. För att minska risken för skadliga bakterier rekommenderar vi att undvika mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar såsom mögelostar och kittostar. Exempel på sådana ostar är Brie, Camembert och Gorgonzola respektive Vacherol och Livarot. Rekommendationen gäller även om osten är tillverkad av pastöriserad mjölk. Risken för höga halter av skadliga bakterier är störst på kanterna av osten. All ost är säker ur bakteriesynpunkt om den upphettas till bubblande het. Ja alltså ska man inet äta den om det inte är upphetad.
    Vart står det om Mozzarella där?
    //Blir det nånsin våran tur.....
Svar på tråden Kan man äta mozzarella?