Tips på plockmat till kräftskiva!
Ska ha kräftskiva här hemma nästa Fredag! Vi kommer sammanlagt vara 6 personer. Tänkte bjuda på lite mer än kräftor, västerbottenostpaj bl.a. Tips önskas på mer man kan bjuda på
Ska ha kräftskiva här hemma nästa Fredag! Vi kommer sammanlagt vara 6 personer. Tänkte bjuda på lite mer än kräftor, västerbottenostpaj bl.a. Tips önskas på mer man kan bjuda på
Enkla snittar för ungefär 8 gäster
Kavringsfyrkanter med olika färskost
1 limpa kavring
2 pkt smaksatt färskost som paprika, vitlök, örter etc
Bred två skivor med rikligt med färskost, toppa med en tredje skiva. Tryck ihop. Skär bort kanterna (om du vill) och dela i fyra små fyrkanter. Lägg upp på fat.
Tunnbröd med rökt lax, färskost och gräslök
2 pkt tunnbröd
2 pkt naturellfärskost (ex. Philadelphia)
1 knippa gräslök
ca 250 gram rökt lax i skivor
Bred färskost på tunnbröden, dela upp laxen och gräslök på undre halvan av bröden och rulla ihop. Skär bort yttersta ändarna. Dela på mitten och dela dessa dela med ett snett snitt, så att de kan stå upp på den platta sidan. Lägg upp på fat.
Crostinis med tapenade och/eller soltorkad tomat
1 baguette
smör eller olivolja
1 burk tapenade eller soltorkade tomater
Värm baguetten, skär på snedden och servera med tapenade och/eller soltorkade tomater bredvid i en skål. Så kan gästerna hjälpa sig själva. Eller skär sneda skivor, rosta med smör eller olja, bred tapenade på några och tomater på andra. Lägg upp på fat.
Fillodegstrianglar fyllda med dill och fetaost
1 pkt fillodeg i fyrkantiga blad eller på rulle, alternativt utkavlad paj- eller smördeg
300 g fetaost
1 knippe dill
1 ägg
Smula fetaosten och hacka dill, blanda i en bunke. Dela fillodegen i 10 cm breda remsor, fyll en klick i nedre ändan och vik i trianglar upp remsan. Pensla sista skarvarna med ägg. Baka i ugn i 175 grader ca 15 minuter till fin färg. Man kan också fylla, rulla och baka ett helt blad till en rulle som man sedan skär i lämpliga mumsbitar.
Tomat och avokadosallad
Gott till pajen
4 – 6 portioner
4 kvisttomater
2 avokado
3 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
Salt och vitpeppar
Solrosskott eller machesallad
Tärna tomat och avokadokött grovt. Smaka av med god olivolja, balsamvinäger samt salt och vitpeppar i en skål. Toppa med solrosskott eller machesallad (eller valfri sallad).
Fyllt bröd med lufttorkad skinka och ost
2 bröd eller cirka 15 – 20 piroger
200 gram strimlad lufttorkad skinka
200 gram riven ost
Av samma deg som till kräftbrödet kan du göra fyllda bröd eller piroger med lufttorkad salt skinka samt god riven ost. Vegetariska blir de med hackad soltorkad tomat. Kavla ut degen i omgångar. För piroger skär du rutor 15 x 15 cm stora. Strö skinka och riven ost på varje. Rulla ihop till ”gifflar”. Till bröd delar du degen på två. Kavla ut, strö över fyllning och rulla ihop som rulltårta. Låt gäsa övertäckta på bakplåt med bakplåtspapper i cirka 40 minuter. Pensla med olivolja och grädda på 200 grader i cirka 20 minuter (piroger) eller 40 minuter (bröd). Alternativt tills bröden fått fin färg.
Ååå, massa recept! Tack!