• Helly

    Hörde att 80% av kvinnorna spricker vid förlossning!

    Lindsey Egot the only one skrev 2014-01-26 21:43:44 följande:
    Man kan spricka från allt från huden till muskeln. Och vanligast är just att bara huden slits i sär dvs 1mm av det översta hudlagret som ett skrubbsår fast det inte är en lojaste yta som ett skrubbsår utan som om man river isär ett tygstycke. men när det handlar om muskulära bristningar så är det inte alls så många som råkar ut för det.
    Nej, det är "bara" ca 25-35% som drabbas av djupa muskulära bristningar. Detta har man kunnat konstatera genom ultraljudskontroller efter förlossningen. Många av dessa bristningar missas dock av vården och får självläka utan åtgärd, vilket kan orsaka stora problem i längden. =((( Vården upptäcker bara ca 10% och det beror på att man inte ultraljudskontrollerar alla föderskor, i många fall gör man bara en visuell / taktil kontroll eller förlitar sig på att kvinnan säger till när hon får problem (men då kan det vara för sent).

    Man kan ju tycka att det är "lite", men jag tycker att det är väldigt mycket. Både att det är många som drabbas av muskulära bristningar, och att det är många som missas av vården.
Svar på tråden Hörde att 80% av kvinnorna spricker vid förlossning!