Päron!
Vi har fått hysteriskt mycket päron i år! Visst är det gott med päronkaka, paj m.m. men det får ju inte plats hur mycket som helst i frysen. Någon som har bra tips på sådant man kan göra och inte behöva frysa sedan?
Vi har fått hysteriskt mycket päron i år! Visst är det gott med päronkaka, paj m.m. men det får ju inte plats hur mycket som helst i frysen. Någon som har bra tips på sådant man kan göra och inte behöva frysa sedan?
Inkokta päron på ett halvdussin vis
Portioner: 5-6 päron (per inkokning)
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
För inkokning med citron:
3 dl strösocker eller råsocker
3 dl vatten
skal och saft från 1 citron
För inkokning med lingon:
2 dl strösocker
3 dl vatten
4 dl lingon, färska eller frysta som tinat
eventuellt färskpressad saft från 1 citron
För inkokning med hallon:
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl hallon
eventuellt fler hallon som garnityr
För inkokning med björnbär:
1 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl björnbär
eventuellt saften från 1 citron
eventuellt fler björnbär som garnityr
För inkokning med blåbär:
1 dl ströcker
3 dl vatten
3 dl blåbär
eventuellt saften från 1 citron
eventuellt fler blåbär som garnityr
För inkokning med rödvin:
1 3/4 dl strösocker
2 dl rödvin
6 svartpepparkorn
1 bit pomeransskal Päronen är praktiska frukter. Dels är de goda som de är, men man kan också smaksätta dem på olika vis. Här har jag samlat sex olika varianter. Sockermängden är alltid ungefärlig, eftersom olika päron är olika söta.
Börja med att göra i ordning koket. Blanda socker, vatten och vald smaksättare i en hög tjockbottnad kastrull.
Skala päronen på längden men låt skaftet titta kvar. Skär gärna ett kryss i den tjocka änden. Lägg i päronen i koklaget och sjud dem i lagen tills de är lagom mjuka. Det kan ta allt från en kvart till en hel timme. Det beror helt enkelt på hur hårda päron man valt. Tänk på att frukterna mjuknar ytterligare i den avsvalnande lagen, så ta av kastrullen från värmen när päronen är lite hårdare än önskvärt.
När päronen är kokta, lyft av kastrullen från värmen och tillsätt den urpressade citronsaften. Låt lagen svalna lite.
Om de ska konserveras tillsätter man konserveringsmedel (följ instruktionerna på förpackningen). Lyft över päronen i den sterila burken. Häll över lagen. Den måste täcka frukterna helt och gärna gå ända upp till burkens kant. Tillslut med gummiring, klämma och lock. Inläggningen bör hålla i omkring ett år om den oöppnad förvaras oavbrutet svalt och mörkt. Men päronen kan också ätas utan konservering, varma eller kalla. Man kan gärna garnera med lite bär (gärna samma som de inkokats i) och servera med grädde, glass eller vaniljsås.
Ingefärspäron
Ett gammaldags sätt att konservera päron som ger en fantastisk smak. Har man inga konserveringsburkar går det lika bra att frysa in päronen i sin lag. Ett tips är då att frysa in i småburkar så att man snabbt kan ta ut en liten burk och tina om man skulle bli sugen på en dessert.
3 dl socker
5 dl vatten
1 citron, pressad
5 cm ingefära, skalad och skivad
1,5 kg päron, skalde och halverade
Koka upp lagen med socker, vatten, citron och ingefära. Kärna ur päronen och lägg i. Låt koka tills de är knappt mjuka. Ta upp dem och lägg i burkar. Låt lagen koka ihop ytterligare fem-tio minuter. Slå den över päronen.
Inlagda päron
8 portioner
Ingredienser
8 päron, hårda
½ liter vatten
2 dl socker
1 pkt saffran, 0,5 g
Tillagning
Skala päronen men låt stjälkarna sitta kvar. Koka vatten, socker och saffran i en kastrull ca 5 min. Lägg i päronen och sjud dem på mycket svag värme 25-40 min. Hur länge de ska koka beror på storlek, mognadsgrad och sort. Päronen ska bli helt mjuka, men får inte koka sönder.
Låt päronen svalna i lagen. De kan lagas ett par dagar i förväg. Om de ska konserveras måste 1 krm natriumbensoat per liter lag tillsättas.
Saffranspäron med kanel
2 kg päron
2 l vatten
1 3/4 l strösocker
2 g saffran
6 kanelstänger
1 citron till citronvatten
Skala päronen men låt stjälkarna sitta kvar. Lägg den i citronvatten så de inte blir bruna.
Blanda vatten, socker och saffran i en kastrull, koka upp lagen och rör tills sockret har smält.
Lägg i päronen och koka dem i 15-25 minuter. Hur länge de skall koka beror på storlek, mognadsgrad och päronsort. Om inte alla får plats, koka i omgång.
Konservera i fina glasburkar om inte alla skall ätas direkt, lägg en kanelstång i burken.
Servera med vispad grädde eller glass.
Päron- och ingefärslikör (ca 0,7 liter)
2 päron
5 krossade kryddnejlikor
2 bitar ingefära
1 dl socker
2 dl vatten
Skala och kärna ur päronen och riv dem grovt på rivjärn. Lägg
päronflisorna i en burk tillsammans med kryddnejlikorna och häll
över spriten. Låt stå i tre veckor, skaka burken några gånger
per vecka.
Lös sockret i vattnet och lägg i de lätt krossade ingefärs-
bitarna. Koka tills bara en deciliter vätska återstår. Låt
svalna. Sila bort ingefäran.
Sila bort frukt och kryddor. Blanda ingefärssockerlagen med
päronspriten. Lagra minst två månader.
Päron- och rödlökschutney
Ingredienser 4 port.:
1 medelstor rödlök, skalad och klyftad
1 päron, skalat, urkärnat och tunnklyftat
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk riven färsk ingefära
2 tsk sweet chilisauce
2 tsk kinesisk soja
1 msk sirap
1 dl rödvin
1/2 tsk salt
1/2 krm vitpeppar
Så här gör du:
Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull och låt småputtra 20 minuter. Rör om då och då.
Smaka av med salt och peppar.
Tack, tack! Päronlikören har vi redan på gång, men jag ska ta och prova några av inläggningarna också.
Päronsaft är ju gott att göra också. Men det är svårt att hitta recept på det så jag tar ett recept på äppelsaft och bara byter ut päronen. Blir jättegott.