Päron!
Inkokta päron på ett halvdussin vis
Portioner: 5-6 päron (per inkokning)
Tid: 30 minuter
Ingredienser:
För inkokning med citron:
3 dl strösocker eller råsocker
3 dl vatten
skal och saft från 1 citron
För inkokning med lingon:
2 dl strösocker
3 dl vatten
4 dl lingon, färska eller frysta som tinat
eventuellt färskpressad saft från 1 citron
För inkokning med hallon:
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl hallon
eventuellt fler hallon som garnityr
För inkokning med björnbär:
1 dl strösocker
3 dl vatten
2 dl björnbär
eventuellt saften från 1 citron
eventuellt fler björnbär som garnityr
För inkokning med blåbär:
1 dl ströcker
3 dl vatten
3 dl blåbär
eventuellt saften från 1 citron
eventuellt fler blåbär som garnityr
För inkokning med rödvin:
1 3/4 dl strösocker
2 dl rödvin
6 svartpepparkorn
1 bit pomeransskal Päronen är praktiska frukter. Dels är de goda som de är, men man kan också smaksätta dem på olika vis. Här har jag samlat sex olika varianter. Sockermängden är alltid ungefärlig, eftersom olika päron är olika söta.
Börja med att göra i ordning koket. Blanda socker, vatten och vald smaksättare i en hög tjockbottnad kastrull.
Skala päronen på längden men låt skaftet titta kvar. Skär gärna ett kryss i den tjocka änden. Lägg i päronen i koklaget och sjud dem i lagen tills de är lagom mjuka. Det kan ta allt från en kvart till en hel timme. Det beror helt enkelt på hur hårda päron man valt. Tänk på att frukterna mjuknar ytterligare i den avsvalnande lagen, så ta av kastrullen från värmen när päronen är lite hårdare än önskvärt.
När päronen är kokta, lyft av kastrullen från värmen och tillsätt den urpressade citronsaften. Låt lagen svalna lite.
Om de ska konserveras tillsätter man konserveringsmedel (följ instruktionerna på förpackningen). Lyft över päronen i den sterila burken. Häll över lagen. Den måste täcka frukterna helt och gärna gå ända upp till burkens kant. Tillslut med gummiring, klämma och lock. Inläggningen bör hålla i omkring ett år om den oöppnad förvaras oavbrutet svalt och mörkt. Men päronen kan också ätas utan konservering, varma eller kalla. Man kan gärna garnera med lite bär (gärna samma som de inkokats i) och servera med grädde, glass eller vaniljsås.