• AnnaK

    Päron!

    Inkokta päron på ett halvdussin vis

    Portioner: 5-6 päron (per inkokning)
    Tid: 30 minuter

    Ingredienser:
    För inkokning med citron:
    3 dl strösocker eller råsocker
    3 dl vatten
    skal och saft från 1 citron

    För inkokning med lingon:
    2 dl strösocker
    3 dl vatten
    4 dl lingon, färska eller frysta som tinat
    eventuellt färskpressad saft från 1 citron

    För inkokning med hallon:
    2 dl strösocker
    3 dl vatten
    2 dl hallon
    eventuellt fler hallon som garnityr

    För inkokning med björnbär:
    1 dl strösocker
    3 dl vatten
    2 dl björnbär
    eventuellt saften från 1 citron
    eventuellt fler björnbär som garnityr

    För inkokning med blåbär:
    1 dl ströcker
    3 dl vatten
    3 dl blåbär
    eventuellt saften från 1 citron
    eventuellt fler blåbär som garnityr

    För inkokning med rödvin:
    1 3/4 dl strösocker
    2 dl rödvin
    6 svartpepparkorn
    1 bit pomeransskal Päronen är praktiska frukter. Dels är de goda som de är, men man kan också smaksätta dem på olika vis. Här har jag samlat sex olika varianter. Sockermängden är alltid ungefärlig, eftersom olika päron är olika söta.

    Börja med att göra i ordning koket. Blanda socker, vatten och vald smaksättare i en hög tjockbottnad kastrull.

    Skala päronen på längden men låt skaftet titta kvar. Skär gärna ett kryss i den tjocka änden. Lägg i päronen i koklaget och sjud dem i lagen tills de är lagom mjuka. Det kan ta allt från en kvart till en hel timme. Det beror helt enkelt på hur hårda päron man valt. Tänk på att frukterna mjuknar ytterligare i den avsvalnande lagen, så ta av kastrullen från värmen när päronen är lite hårdare än önskvärt.

    När päronen är kokta, lyft av kastrullen från värmen och tillsätt den urpressade citronsaften. Låt lagen svalna lite.

    Om de ska konserveras tillsätter man konserveringsmedel (följ instruktionerna på förpackningen). Lyft över päronen i den sterila burken. Häll över lagen. Den måste täcka frukterna helt och gärna gå ända upp till burkens kant. Tillslut med gummiring, klämma och lock. Inläggningen bör hålla i omkring ett år om den oöppnad förvaras oavbrutet svalt och mörkt. Men päronen kan också ätas utan konservering, varma eller kalla. Man kan gärna garnera med lite bär (gärna samma som de inkokats i) och servera med grädde, glass eller vaniljsås.

  • AnnaK

    Ingefärspäron

    Ett gammaldags sätt att konservera päron som ger en fantastisk smak. Har man inga konserveringsburkar går det lika bra att frysa in päronen i sin lag. Ett tips är då att frysa in i småburkar så att man snabbt kan ta ut en liten burk och tina om man skulle bli sugen på en dessert.

    3 dl socker
    5 dl vatten
    1 citron, pressad
    5 cm ingefära, skalad och skivad
    1,5 kg päron, skalde och halverade
    Koka upp lagen med socker, vatten, citron och ingefära. Kärna ur päronen och lägg i. Låt koka tills de är knappt mjuka. Ta upp dem och lägg i burkar. Låt lagen koka ihop ytterligare fem-tio minuter. Slå den över päronen.

  • AnnaK

    Inlagda päron
    8 portioner

    Ingredienser
    8 päron, hårda
    ½ liter vatten
    2 dl socker
    1 pkt saffran, 0,5 g

    Tillagning
    Skala päronen men låt stjälkarna sitta kvar. Koka vatten, socker och saffran i en kastrull ca 5 min. Lägg i päronen och sjud dem på mycket svag värme 25-40 min. Hur länge de ska koka beror på storlek, mognadsgrad och sort. Päronen ska bli helt mjuka, men får inte koka sönder.

    Låt päronen svalna i lagen. De kan lagas ett par dagar i förväg. Om de ska konserveras måste 1 krm natriumbensoat per liter lag tillsättas.

  • AnnaK

    Saffranspäron med kanel

    2 kg päron
    2 l vatten
    1 3/4 l strösocker
    2 g saffran
    6 kanelstänger
    1 citron till citronvatten

    Skala päronen men låt stjälkarna sitta kvar. Lägg den i citronvatten så de inte blir bruna.
    Blanda vatten, socker och saffran i en kastrull, koka upp lagen och rör tills sockret har smält.
    Lägg i päronen och koka dem i 15-25 minuter. Hur länge de skall koka beror på storlek, mognadsgrad och päronsort. Om inte alla får plats, koka i omgång.
    Konservera i fina glasburkar om inte alla skall ätas direkt, lägg en kanelstång i burken.
    Servera med vispad grädde eller glass.

  • AnnaK

    Päron- och ingefärslikör (ca 0,7 liter)
    2 päron
    5 krossade kryddnejlikor
    2 bitar ingefära
    1 dl socker
    2 dl vatten
    Skala och kärna ur päronen och riv dem grovt på rivjärn. Lägg
    päronflisorna i en burk tillsammans med kryddnejlikorna och häll
    över spriten. Låt stå i tre veckor, skaka burken några gånger
    per vecka.
    Lös sockret i vattnet och lägg i de lätt krossade ingefärs-
    bitarna. Koka tills bara en deciliter vätska återstår. Låt
    svalna. Sila bort ingefäran.
    Sila bort frukt och kryddor. Blanda ingefärssockerlagen med
    päronspriten. Lagra minst två månader.

  • AnnaK

    Päron- och rödlökschutney

    Ingredienser 4 port.:

    1 medelstor rödlök, skalad och klyftad
    1 päron, skalat, urkärnat och tunnklyftat
    1 vitlöksklyfta, pressad
    1 msk riven färsk ingefära
    2 tsk sweet chilisauce
    2 tsk kinesisk soja
    1 msk sirap
    1 dl rödvin
    1/2 tsk salt
    1/2 krm vitpeppar
    Så här gör du:
    Blanda alla ingredienser till chutneyn i en kastrull och låt småputtra 20 minuter. Rör om då och då.
    Smaka av med salt och peppar.

Svar på tråden Päron!