Inlägg från: Atamon |Visa alla inlägg
  • Atamon

    Viktväktar paj? Snabbt svar tack.

    Här kommer några recept på pajdegar och fyllningar. Kombinera ihop fyllningarna med valfri pajdeg.
    Recepten är från Viktväktarnas Familjekokbok.

    -----------------------------

    Pajdegsrecept

    Pajdeg med kesella

    Portioner: 4
    Förberedelser: 15 min + vila minst 30 min
    Tillagning: Förgräddning ca 7 minuter
    Points/portion: 5,5

    2 dl vetemjöl
    ½ dl grahamsmjöl
    125 gram kesella lätt
    50 gram flytande margarin
    2 msk vatten
    1 krm salt

    Blanda alla ingredienser och låt degen vila i kylskåp, minst en halvtimme. Klä en pajfor (24 cm i diameter) och förgrädda skalet ca 7 minuter i 200 grader

    -------------------------------------------------------------

    Pajdeg av ris

    Portioner: 6
    Förberedelser: 40 minuter
    Tillagning: 5-8 minuter + förgräddning ca 15 minuter
    Points/portion: 3

    2 ½ dl råris
    1 ägg
    2 dl riven ost, max 17%

    Koka riset enligt förpackningen. Lägg det i en skål för att svalna. Blanda i ägget och osten. Tryck ut smeten i en lätt smord form ca 23 centimeter i diameter, klä även kanterna. Förgrädda pajskalet i 200 grader i ca 15 minuter.

    Tipset! Pajdegarna kan smaksättas med favoritkryddor som basilika, timjan, vitlök, olika pepparsorter osv. Om fyllningen är välkryddad behövs kanske inte mer än salt till skalet.

    --------------------------------------------------------

    Pajdeg av potatis

    Portioner: 4
    Förberedelser: 10 minuter
    Tillagning: 5-8 minuter
    Points/portion: 3,5

    750 gram kokt potatis (rester går perfekt)
    1 tsk salt
    1 msk olja eller flytande margarin
    1 dl vetemjöl

    Pressa potatisen. Blanda med salt, olja och mjöl. Tryck ut i pajform. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader tills pajdegen fått fin färg.

    Tips! Fyllning: t ex överbliven köttfärssås, skivade tomater, mager riven ost 17 % och oregano. Eller ansjovisfiléer, lök (brynt i vatten), tomater, några oliver. Kesella blandad med mager riven ost, max 17%

    -----------------------------------------------------------

    Santorinifyllning till paj

    Portioner: 4
    Förberedelser: 30 min
    Tillagning: 40 min
    Points/portion: 3

    10 st cocktailtomater, röda och gula
    40 gram svarta oliver
    100 gram fetaost, max 16%
    2 dl färsk bladspenat
    15 cm purjolök
    5 klyftor vitlök
    2 ägg
    2 dl lättmjölk
    Salt, peppar

    Sätt ugnen på 200 grader. Dela tomater, bryt ut vitlöksklyftorna (men behåll skalet på) salta, peppra och lägg på behandlad plåt. Värm i ugn ca 30 minuter. Ta sedan av skalet på vitlöksklyftorna. Sänk därefter värmen till 175 grader. Skiva under tiden purjolök, dela bladspenat och fetaost i mindre bitar. Lägg samtliga ingredienser i pajskalet. Dela ev vitlöksklyftorna mindre bitar. Vispa ägg och mjölk lätt, krydda med salt och peppar och häll stanningen över paje. Gräddas i ca 40 minuter tills pajen fått fin färg.

    Tipset! För att spara tid hoppa över stegen med tomat och vitlök i ugn och använd dessa färska.

    -------------------------------------------------------------

    Skinkfyllning

    Portioner: 4
    Förberedelser: 10 min
    Tillagning: 40 min
    Points/portion: 3

    120 gram skinka
    Svamp
    Purjolök
    Broccoli
    2 dl riven ost, max 17%
    2 ägg
    1 ½ dl lättmjölk

    Fördela fyllningen i valfritt pajskal och strö över riven ost. Vispa ihop och häll på äggstanningen av ägg och mjölk. Grädda pajen i cirka 30 minuter.

    -------------------------------------------------------------

    Köttfärspaj med kiwi och papaya

    Portioner: 4
    Förberedelser: 15 min
    Tillagning: cirka 45 min
    Points/portion: 6

    200 gram nötfärs, max 10%
    1 tsk olja
    1 dl tomatpuré
    1 dl buljong av tärning
    1 mosad kiwi
    ½ papaya i klyftor
    3 ägg
    2 dl matlagningsyoghurt eller fraiche (8%)
    2 msk riven ost

    Garnering:
    2-3 kiwi
    ½ papaya

    Fräs färsen i oljan, späd med tomatpuré och buljong och låt småputtra. Blanda i 1 stycken mosad kiwi, salt och peppra. Bred ut färsen i pajformen. Lägg på klyftor av papaya. Vispa samman ägg, matlagningsyoghurt eller fraiche och ost. Häll blandningen över färsen och grädda pajen i 25-35 minuter. Äggstanningen ska stanna. Dekorera den färdiga pajen med kiwi och papaya.

    -------------------------------------------------------------

    Broccoli- och skinkfyllning

    Portioner: 4
    Förberedelser: 10 min
    Tillagning: cirka 40 min
    Points/portion: 2

    4 tomater
    2 morötter
    1 gul lök
    250 gram broccolibuketter
    75 gram tärnad skinka
    2 ägg
    2 dl lättmjölk
    1 tsk skinka
    Salt, peppar

    Skiva tomater och morötter. Hacka lök och skinka.
    Lägg tomater i botten på pajformen. Fyll på med hackad lök och resten av ingredienserna.
    Vispa samman ägg, mjölk och kryddor. Häll äggstanningen i pajskalet. Grädda i ca 35-40 minuter i 175 grader.

    Tipset! Denna fyllning är snål på fett och osten har uteslutits. Om man vill så kan man lägga till 2 dl riven ost, max 17%, som ger 1 point extra per portion.

    -------------------------------------------------------------

    Tomat- och skinkfyllning

    Portioner: 4
    Förberedelser: 10 min
    Tillagning: cirka 45 min
    Points/portion: 3

    3 ägg
    1 ½ dl lättmjölk
    1 dl riven ost, 17%
    1 krossad vitlöksklyfta
    Salt, peppar
    4 medelstora tomater
    150 gram skinka, gärna rökt
    Basilika

    Vispa ägg och mjölk. Blanda i större delen av osten. Krydda med vitlök, salt och peppar. Skiva tomterna och skär skinkan i tärningar. Fördela skinka, tomatskivor och basilika i pajdegen. Häll över äggmassan och strö över resten av osten. Grädda pajen i 45 minuter i 175 grader. Servera med sallad.

    -------------------------------------------------------------

    Kycklingpaj

    Portioner: 4
    Förberedelser: 10 min
    Tillagning: 30 min
    Points/portion: 8,5

    50 gram flytande margarin
    1 dl filmjölk (gärna lättfil)
    2 tsk bakpulver
    3 dl vetemjöl

    Blanda samman ingredienserna till en pajdeg. Tryck ut pajdegen i en form och grädda i ca 8 minuter i 225 grader

    2 st kycklingfiléer, ca 250 gram
    1 purjolök
    1 gul paprika
    1 röd paprika
    1 burk champinjoner, 400 gram
    2 msk vetemjöl
    1 dl matlagningsgrädde
    1 dl lättmjölk
    2 msk tomatpuré
    1 tk salt
    Svartpeppar
    1 dl riven ost, max 17%

    Dela kycklingköttet i mindre bitar och bryn det lätt. Lägg bitarna i det färdiggräddade pajskalet. Strimla purjolöken, paprikorna och låt champinjonerna rinna av. Bryn purjolök, paprika och champinjoner. Strö över vetemjöl. Späd med grädde och mjölk och låt småkoka i ca 3 minuter, tillsätt tomatpuré. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen i pajskalet och strö över riven ost. Grädda i 225 grader i ca 20 minuter.

    -------------------------------------------------------------

Svar på tråden Viktväktar paj? Snabbt svar tack.