har 1,5 kg grytbitar av fläskkött, behöver goda recept.
Har en förpackning grytbitar av fläskkött men jag vet inte riktigt vad jag ska gör av det. Lite less på det vanliga jag brukar göra, så jag tar gärna emot nya recept och ideér.
Har en förpackning grytbitar av fläskkött men jag vet inte riktigt vad jag ska gör av det. Lite less på det vanliga jag brukar göra, så jag tar gärna emot nya recept och ideér.
använda till fondue kanske?
Indonesisk fläskgryta
Antal portioner: 4
Ingredienser:
750 g grytbitar av fläsk
olivolja
8 schalottenlökar eller 3 gula lökar, hackade
4 hackade vitlöksklyftor
4 cm ingefära, riven
4 röda och gröna hackade
chilifrukter
1 dl finhackat äpple
0,5 dl tamari
5 dl lantbuljong
1 tsk krossad svartpeppar
Tomatsallad
4-5 skivade tomater
0,5 dl olivolja
0,5 dl finklippt persilja
salt
Gör så här:
Bryn lök och vitlök, lägg i en gryta.
Bryn köttet tillsammans med ingefäran.
Lägg i grytan, blanda i resten av ingredienserna och koka i en timme.
Lägg de skivade tomaterna i en skål och strö över persiljan.
Droppa olivoljan över och låt stå en stund före servering.
Servera gärna rätten med varma sommargrönsaker.
Energifördelning:
464 kcal/portion
GI: 52
Gulash med galusha
För 2 personer.
En underbar gryta som är bra att göra storkok av.
Ingredienser
2 msk smör
3 stora lökar
2 msk paprikapulver
1 msk starkt paprikapulver
300 g grytbitar av fläsk elller nöt. Skär i mindre bitar
1,5-2 dl vatten
1 brk 400 g krossade tomater
2-3 vitlöksklyftor
salt
peppar
maizena- eller vetemjöl
Galushkan:
2 ägg
50 g smält smör+ till stekning
4 dl vetemjöl
ev. en skvätt vatten
lite salt
Gör så här
Smält smör i en gryta,hacka löken och lägg i.Ta grytan från plattan och häll i paprikapulvret,köttet,krossade, vatten och tomater. Rör om och låt puttra en bra stund.Tillsätt vitlök,salt och peppar.Red av med maizenaredning eller vanlig redning. Galushkan-Blanda till en deg med degkrokarna på vispen. Låt vila i kylskåp en stund.Koka upp vatten och "noppa" i degen.När bitarna flyter upp ta upp dem och stek lätt i stekpanna,salta på dem.Servera med gulashen.
Grillspett
2 Portioner
240 g Grytbitar av fläsk; eller -liknande, orginalreceptet -hade fläskfilé
8 Smålök
6 sl Squash; inte för tjocka
16 Champinjoner; hela, -konserverade
2 Tomat; delas i fyra klyftor -per tomat, ELLER
8 Körsbärstomat
6 Babymajs; delas på mitten
Grillsås
2 ts Olja
1 ts Soja
2 ts Chilisås
1/2 ts Salt Svartpeppar Mexikansk grillkrydda
Tillbehör
3 dl Kokt ris
Kall sås
2 dl Lättfil
20 g Fettfri majonnäs
1 tb Chilisås Salt Mexikansk grillkrydda
Sätt ugnen på grillvärme. Lägg aluminiumfolie på botten av en långpanna och sätt gallret över.
Skär köttet i lagoma bitar, ca 1,5-2 cm i kub. Skala lökarna och förväll dem i 3 minuter i lättsaltat vatten, låt den rinna av. Dela squashskivorna på mitten (lämplig tjocklek på skivorna 3-4 mm, enligt min smak). Dela minimajsen på mitten.
Trä upp ingredienserna på spett (använder du tunna trä/bambuspett så lägg dem en liten stund i vatten först), 2 per person brukar bli lagom. De blir härligt fulla då! ) Jag använder champinjoner som "stoppare" i börjam och slutet av spettet.
Blanda ihop grillsåsen och pensla spetten med hälften av såsen. Grilla spetten nära grillelementen i 8-10 minuter. ta ut dem och vänd dem, pensla på andra sidan med resten av grillsåsen. Grilla spetten ca 8-10 minuter till.
Blanda filmjölken till den kalla såsen med den fettfria majonnäsen, smaksätt med chilisås, mexikansk grillkrydda och salt.
Servera spetten med 1 1/2 dl kokt ris per portion samt den kalla såsen och färska grönsaker.
Du kan ju göra dillkött med potatis, gryta med lite olika grönsaker, kalops
Bigos
6 portioner
ca 1 timme 30 minuter
Ingredienser
1 burk surkål (800 g)
250 g fläskkött, t ex grytbitar
ca 250 glas rimmat fläsk eller bacon
ca 2 msk smör eller margarin
2 lagerblad
5 svartpepparkorn
5 dl vatten
ca 250 g kryddig korv, gärna polsk
1 gul lök
2 msk vetemjöl
2 dl rött vin eller vatten
2 msk tomatpuré
salt och peppar
Tillagning
Skölj surkålen och låt den rinna av. Skär köttet i mindre bitar, rimmat fläsk i mindre tärningar eller bacon i strimlor. Bryn allt i en gryta. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten. Sjud under lock ca 1 timme. Skär korven i bitar och låt den sjuda med den sista kvarten.
Skala och hacka löken under tiden. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull, strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten. Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter, tills smakerna blandats. Späd eventuellt med mer vin eller vatten om det behövs. Smaka av. Servera med grovt bröd, kokt potatis eller potatismos.
Currygryta
4 hg benfritt fläskkött
2 msk margarin
1 ½ tsk curry
1 tsk paprikapulver
3 dl vatten
½ tsk ingefära
1½ tsk salt
2 gula lökar
1 liten purjolök
2 äpplen
Skär köttet i strimlor, bryn i margarin, tillsätt curry och paprika. Lägg de brynta strimlorna i en gryta, häll på hälften av vattnet. krydda med ingefära och salt. koka under lock på svag värme i ca 15 minuter. fräs lök, äpple ( i klyftor) och purjo (i slantar), lägg sedan i grytan. Rör ur stekpannan med resten vattnet och häll över i grytan. Koka under lock i 10 minuter, servera med ris.
AnnaK: Alltså ni kan ju aldrig ha problem med att komma på vad ni ska äta, du bidrar alltid med så goda recept!
Köttgryta med rödvin
800 g grytbitar från fläsk eller nöt, tillskurna i kuber på cirka 2 cm.
2 msk olja
2 msk smör
4 charlottenlökar
2 burkar (400g) krossade tomater
5 dl rödvin
4 msk tomatpuré
2 msk soja
1 köttbuljongstärning
salt och peppar efter egen smak
Fräs köttet i stekpanna så det får färg, salta och peppra något. Skölj ur pannan med 1 dl
vatten, låt buljongtärningen koka med i stekpannan. Låt pannan stå.
Köttet läggs över i en gryta. Slå på alla ingredienser förutom buljongen. Låt koka på svag
värme under lock i cirka 1 timme. Ta av locket och slå på buljongen. Koka på svag
värme ytterligare 30-40 min.Serveras tillsammans med mellan- eller grov bulgur. Vinet
kan bytas ut mot grönsaks- eller köttbuljong.
Köttgryta med polenta
4 pers
600 g grytbitar fläsk, nöt eller både och
1/2 tsk salvia
1/2 tsk timjan
1/2 tsk dragon
2 lagerblad
1 liten kanelstang
2 dl rött vin
140 g tärnat bacon
1 msk matfett
2 vitlöksklyftor
1 lök
1 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 msk kalvfond
4 enbär
6 svartpepparkorn
salt, peppar
1 msk tomatpuré
Polenta:
7 1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 1/2 dl polentagryn
2 msk smör
riven parmesanost
Marinera köttet med salvia, rimjan, dragon, lagerblad, kanelstång och vin några tim i kyl.
Fräs baconet i en gryta. Torka av köttet och bryn det i matfett i omgångar. Lägg över i grytan.
Skala vitlök och lök och skiva den. Lägg den i grytan.
Strö över mjöl och späd med silad marinad, vatten och fond. Tillsätt enbär och svartpeppar och koka i 40 min tills köttet är mört.
Smaka av med salt och peppar och rör ner tomatpuré för färgens skull.
Koka upp vatten och salt till polentan. Ta kastrullen värmen och vispa ner grynen.
Sjud på svag värme under omrörning i 8 min till en gröt.
Rör ner smör och strö över parmesanost.
Currydoftande gryta
1 kilo lammbog med ben eller fläskbog i bit
eller
600g väl putsat, benfritt kött
2 msk smör
150 g gul lök
3 msk tomatpuré
1 tsk curry
1 tsk chilipulver
½ tsk mald koriander
150 g persiljerot eller palsternacka
250 g champinjoner
200 g morot
1 röda paprikor
2 vitlöksklyftor
2 små gröna chilifrukter
6 dl vatten
3 msk konc kalvfond
1 burk krossade tomater
1-1 1/2 tsk salt
75g färsk spenat
4-5 personer
Putsa köttet väl, skär det i tärningar, 2 x 2 cm. Hetta upp hälften av smöret och bryn kött, lök och tomatpuré i omgångar i en gjutjärnsgryta. Tillsätt kryddorna och bryn ytterligare någon minut.
Skär alla grönsakerna i skivor och bitar. Bryn persiljerot, champinjoner, morot, paprika, vitlök och chili i resten av smöret i en stor stekpanna och lägg över i grytan. Tillsätt vatten, kalvfond, tomater och salt. Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 tim.
Lägg i spenaten rensad och grovt hackad och sjud ytterligare 5 min. Smaka av. Servera med ris, gärna pilaffris där riset kokat i buljong med hackad lök.
Frufridagen gryta
Fläskkött (kotlett, karré el. liknande)
Ris (gröt+lånkornigt)
Buljongtärningar 2st höns + 1st kött
2st tomater
2st gulalökar
Bryn fläsket och varva med riset i en stekgryta. Toppa med tomat och lökhalvor. Häll på buljongen försiktigt (det ska vara ris och grönsaker överst. Låt grytan stå i 175 graders ugn (i mitten) ca: 45 minuter. Se till att den är saftig (fyll ev. på mer buljgong).
Klart
Hawaiigryta
4 pers
400 g fläskkött
1 tsk curry
1 msk margarin
½ röd paprika
1 liten gul lök
3 msk vetemjöl
5 dl vatten och 1 buljongtärnig
2 dl mjölk eller grädde
½ tsk paprikapulver
1 tsk kinesisk soja
1 vitlöksklyfta
1 burk ananas, cirka 5 ringar som delas
1 ½ dl ananasspad
grovmalen peppar
Bryn det fint strimlade fläskköttet i margarinet tillsammans med den finhackade löken och paprikan. Pudra över curryn och mjölet. Späd med vatten, mjölk och ananasspadet. Smula ned buljongtärningen och häll i kryddorna. Låt allt koka tills köttet är mört. Lägg till sist i ananasskivorna i bitar. Servera med ris och grönsaker.
Köttgryta med apelsin
3 portioner
300 g magert fläskkött
1 liten purjolök
2 msk koncentrerad apelsin juice
1 dl vatten
½ buljongtärning
1 msk kinesisk soja
2 hela kryddnejlikor
2 apelsiner
½ msk potatismjöl
½ dl vatten
Skär köttet i cirka 2 cm stora tärningar. Skölj och strimla purjolöken. Lägg köttet och purjolök i en blötlagd lergryta eller annan form. Tillsätt juice, vatten, buljongtärning, soja och kryddor.
Sätt grytan i mikrovågsugn på full effekt i cirka 13 minuter. Skala under tiden apelsinerna och skär dem i hinnfria klyftor. Lägg dem i grytan och koka ytterligare 2 minuter på full effekt. Prova att köttet är mjukt. Blanda potatismjöl med vattnet och rör ner det. Ofta tjocknar rätten direkt och ytterligare uppvärmning behövs inte