• AnnaK

    Julgodis/mat å bak!!!

    Glöggkokta revbensspjäll
    Tillagningstid: 120 minuter

    Ingredienser:
    1,5 kg tjockskurna revben
    3 dl glögg
    0,5 dl soja
    3 dl vatten
    1 bit färsk ingefära
    2 vitlöksklyftor
    svartpeppar
    salt

    Tillvägagångssätt:
    Blanda ingredienserna till lagen och koka upp den.
    Lägg i revbenen och koka ca 1,5 timme, eller tills köttet släpper från benen

  • AnnaK

    Fruktkaka

    (10 bitar)

    Ingredienser:
    250 g smör
    0,5 dl apelsinmarmelad av engelsk typ
    2 dl socker
    3 ägg
    4 dl vetemjöl
    4 dl ljusa russin
    100 g mandel

    Tillvägagångssätt:
    Smält smöret över svag värme i en rostfri stor kastrull. Rör ner marmeladen.
    Låt svalna. Smörj och bröa en 2-liters kakform. Värm ugnen till 150°.
    Rör ner sockret i kastrullen och sedan ett ägg i sänder under kraftig omrörning. Blanda ner mjölet samtidigt med russin och hela mandlar. Rör ihop smeten ordentligt och lägg i den smorda formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1,5 timme. Låt kakan kallna, slå sedan in den i folie. Låt kakan sedan mogna minst 2 dagar.

  • AnnaK

    Fikonkaka

    (10 bitar)

    Ingredienser:
    200 g torkade fikon
    1 dl konjak eller madeira
    150 g smör
    2,5 dl socker
    3 ägg
    3 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 dl russin
    1 dl grovhackade valnötter

    Tillvägagångssätt:
    Finhacka fikonen och lägg dem i en skål. Häll över spriten. Låt det dra några timmar.
    Rör smör och sockerporöst. Rör i äggen, ett i taget.
    Blanda mjöl, bakpulver, russin, nötter och fikon. Rör ner det i smeten.
    Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1,5 liter. Grädda i 175° i ca 45 minuter.
    Låt kakan stå ett dygn.

  • AnnaK

    Glöggkladdkaka

    (10 bitar)

    Ingredienser:
    200 g smör
    200 g mörk blockchoklad
    4 ägg
    2,5 dl socker
    2 dl vetemjöl
    3 msk vinglögg
    ev. florsocker

    Tillvägagångssätt:
    Sätt ugnen på 200°.Smält smöret i en kastrull. Bryt chokladen i små bitar. Lägg chokladen i smöret och rör tills den smälter.Vispa ägg och socker pösigt.Rör ner smörblandningen, mjölet och glöggen.Häll smeten i en smord och bröad form, gärna med löstagbar kant (23 cm i diameter). Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 25-30 minuter.Den ska fortfarande vara lös i mitten.Låt kakan kallna. Sikta ev. över lite florsocker. Servera med vispad grädde.

  • AnnaK

    Julmarshmallows

    (20 portioner)

    Ingredienser:
    21 st gelatinblad
    5,75 dl socker
    1,75 dl vatten
    0,5 dl honung
    4 äggvitor (150 g)
    2 tsk kanel
    1 st apelsin, rivet skal
    florsocker och maizenamjöl

    Tillvägagångssätt:
    Lägg gelatinbladen i rikligt med vatten.
    Låt sockret, vattnet och honungen koka i en kastrull till dess att temperaturen uppgår till 131 grader. Pensla samtidigt kastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.
    Vispa äggvitorna hårt och häll den varma sockerlagen över äggvitorna under fortsatt kraftig vispning.
    Smaksätt smeten med kanelen och apelsinskalet. Krama ur gelatinbladen och smält dem i en kastrull. Häll gelatinet i smeten under kraftig vispning.
    Häll upp marshmallowsmeten i en plastad form och låt den stelna i kylen under några timmar. Skär kuber av den stelnade smeten och rulla dem i florsocker och maizenamjöl.

  • AnnaK

    Messmörskola

    (40 st)

    Ingredienser:
    50 gr smör
    2 dl messmör
    3 dl grädde
    3 dl strösocker
    1 tsk ättika 12%

    Tillvägagångssätt:
    Blanda samman allt och låt koka upp i stor kastrull. Koka på svag värme ca 1 timme. Rör om då och då. Gör kulprov. Häll upp i smord form ca 20x30 cm och låt kallna. Skär eller klipp i fyrkanter linda in i smörpapper. Förvara svalt.

  • AnnaK

    Pepparkakskola

    (30 st)

    Ingredienser:
    1 dl vispgrädde
    0,5 dl sirap
    1 dl strösocker eller råsocker
    1 tsk pepparkakskryddor

    Tillvägagångssätt:
    Blanda samtliga ingredienser i en stor glasskål med höga kanter. Sätt in i micron på full effekt i cirka 5 minuter. Rör om, koka i ytterligare 2 minuter på full effekt. Häll upp kolasmeten i knäckformar eller på ett stort folieark. Låt stelna, klipp i bitar och slå in i papper.

  • AnnaK

    Rocky road fudge

    (50 bitar)

    Ingredienser:
    200 gr mörk choklad
    200 gr mjölkchoklad
    25 gr smör
    1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
    2 tsk vaniljsocker
    2-3 dl minimarshmallows
    2½ dl rostade jordnötter, helst osaltade

    Tillvägagångssätt:
    Klä en mindre form, ca 20x25 cm, med aluminiumfolie. Bryt chokladen i bitar. Smält över vattenbad choklad, mjölk och kondenserad mjölk. Rör då och då tills alltsammans smält samman till en slät smet. Låt svalna något. Rör ner vaniljsockret. Blanda sist i marshmallows och jordnötter - rör inte för mycket för då smälter marshmallowsen. Bred ut smeten i formen och kyl minst 4 timmar. Skär i rutor. Förvara i kylskåp.

  • AnnaK

    Snöbollar

    (20 st)

    Ingredienser:
    0,5 dl vispgrädde
    1,5 msk smör
    200 gram vit blockchoklad
    6 msk kokosflingor

    Till garnering:
    1 dl florsocker

    Tillvägagångssätt:
    Värm grädden i en kastrull tills den börjar koka. Rör ner smöret. Smält chokladen i vattenbad på spisen och rör ned den i grädden. Rör ned kokos. Blanda ordentligt.
    Häll upp smeten på ett fat och låt stelna i kyl 10-15 minuter. Forma små bollar och rulla i florsocker.

    Ställ i kyl för att stelna. Förvara sedan svalt. Innan servering, rulla i florsocker igen.

  • AnnaK

    Nougat-kaneltryffel
    400 g nougat
    200 g mörk choklad
    ½ vaniljstång
    2 bitar kanel
    50 g honung
    3 dl vispgrädde
    150 g mjukt osaltat smör

    Hacka nougat och choklad fint.
    Koka upp grädden med vaniljstången, kanel och honung och låt det sjuda i 2 minuter.
    Ta av kastrullen från spisen och låt gräddblandningen stå och dra i 2 timmar.
    Skrapa ner vaniljfröna i blandningen och släng stången.
    Koka upp igen och sila över den finhackade nougaten och chokladen.
    Blanda ordentligt.
    När blandningen svalnat till ca 40º så rörs smöret i.
    Häll massan i en form, täck med plastfolie och låt kallna.
    Gör kulor eller tärningar och doppa i smält choklad eller vänd dom i kakao.

Svar på tråden Julgodis/mat å bak!!!