Inlägg från: giftgrodan |Visa alla inlägg
  • giftgrodan

    Julgodis/mat å bak!!!

    Mm, här är ett recept från en annan tråd med lite annan sammansättning.

    Rocky road fudge

    200 g mörk choklad
    200 g mjölkchoklad
    25 g smör
    1 burk sötad kondencerad mjölk (397g)
    2 tsk vaniljsocker
    2-3 dl minimarshmallows
    2,5 dl jordnötter

    Klä en minder form 20-25 med aluminumfolie (tror jag tog bakplåtspapper)
    bryt chokladen i bitar. smält över vattenbad choklad, smör och kondencerad mjölk.
    rör tills det blir en smet. låt svalna något
    rör i vaniljsockret
    blanda sist i marshmallows och jordnötter. rör itne för mycket då smälter marshmallowsen.
    skär i rutor förvara svalt.

  • giftgrodan

    Mamma Björck skrev 2007-12-13 21:48:00 följande:


    Tänkte bidra med ett tips när man bakar pepparkakor.......... Om man tex gör ett hjärta som är ca 10 cm brett så kan man stansa ut ett litet hjärta i mitten, ca 2-3 cm. Det kan man sedan fylla med krossade hårda karameller så smälter de och det blir som en liten glasruta i mitten. Jag brukar krossa karamellerna i morteln, inte allt för mycket det får inte bara bli mjöl av det. Sen fyller jag hålet så att det blir en hög som går över kanten på pepparkakan en bra bit. Jag är noga med att det inte ligger små karamellsmulor på pepparkaksdegen för de kan bli brända. Sen in i ugnen den tiden det tar att grädda pepparkakorna.Jättefint att hänga upp i röda snören i fönstret!
    Kul! Har du förslag på några karameller som funkar bra? Funkar det med vilka som helst tror du?
  • giftgrodan

    mm, misstänkte att det skulle vara sådana karameller, har så svårt att hitta dem bara :O Jag försökte mig på lite idag, men jag tog alldeles för lite karamell så det blev bara lite på botten. Tror att det kan bli väldigt snyggt! Borde funka bra i pepparkakshus också, så tack för tipset

  • giftgrodan

    jag gjorde enligt ett ganska likt recept, som blev väldigt gott, smakade väldigt likt co-co.

    50 gram smör
    0,5 dl sirap ljus
    0,5 dl strösocker
    2 dl grädde
    200 gram kokosflingor
    Garnering
    175 gram blockchoklad, ljus eller mörk
    25 gram kokosfett
    Gör så här

    1. Blanda smör, sirap, socker och grädde i en kastrull.
    2. Koka alltsammans 5 minuter.
    3. Tillsätt kokos och rör om.
    4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper 20x15 cm.
    5. Låt stå i kylskåp ca. 2,5 timme, tills smeten kallnat.
    6. Skär i bitar. (Använd gärna en vass kniv som doppats i varmt vatten)
    7. Bryt chokladen i bitar. Blanda den med kokosfett i en skål. Smält allt i ett vattenbad eller på full effekt i

    micron 1,5-2 minuter. Rör om.
    8. Doppa kokosbitarna i chokladen. Lägg dem på smörpapper för att stelna.
    9. Förvara dem svalt.

  • giftgrodan

    väldigt enkel och god ischoklad som jag fick tips om i en annan tråd:

    200 g schweizernöt
    100 g kokosfett

    smält, blanda, häll upp i ischokladformar.

  • giftgrodan

    Stumpan2:

    200 g schweizernöt
    100 g kokosfett

    smält, blanda, häll i formar.

    Rekommenderas! Mycket goda tycker jag

  • giftgrodan

    jag gjorde efter det här receptet, tycker det låter godare än de andra:

    Ingredienser
    50 gram smör
    0,5 dl sirap ljus
    0,5 dl strösocker
    2 dl grädde
    200 gram kokosflingor
    Garnering
    175 gram blockchoklad, ljus eller mörk
    25 gram kokosfett
    Gör så här

    1. Blanda smör, sirap, socker och grädde i en kastrull.
    2. Koka alltsammans 5 minuter.
    3. Tillsätt kokos och rör om.
    4. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper 20x15 cm.
    5. Låt stå i kylskåp ca. 2,5 timme, tills smeten kallnat.
    6. Skär i bitar. (Använd gärna en vass kniv som doppats i varmt vatten)
    7. Bryt chokladen i bitar. Blanda den med kokosfett i en skål. Smält allt i ett vattenbad eller på full effekt i

    micron 1,5-2 minuter. Rör om.
    8. Doppa kokosbitarna i chokladen. Lägg dem på smörpapper för att stelna.
    9. Förvara dem svalt.

  • giftgrodan

    ställer frågan i den här tråden också: Jag gjorde tryffel men den är alldeles för smetig. Den har stått över natten är men är fortfarande för lös. Kan man ha i något för att få bättre konsistens?

Svar på tråden Julgodis/mat å bak!!!