Inlägg från: SVejsan |Visa alla inlägg
  • SVejsan

    Vilket kött till fondue??

    Nötkött och fläskfile blir bra...

    Nötkött (biff,file, rostas osv) för att det inte är så viktigt att det blir "genomstekt"
    Fläskfile för att det inte är segt...

    Grytbitar är avsett för att koka länge för att bli möra..

    Man brukar inte marinera fonduekött däremot så är det kryddiga såser som man förgyller med...
    Vill man att det skall ta smak av fonduen så kanske man inte kör i olja uten tex rödvin, buljong eller dyl...

    (Alla fall är det vår erfarenhet av fondue , är 60-talist = provat på detta ett antal gånger under 70 - talet , fonduens glansperiod...)

  • SVejsan

    Vad skall du ha till...
    Gaucamole
    Salsa
    Bearnaisesås
    (Kalla såser finns det att köpa i pulver)
    Även vissa dippsåser funkar
    Gräddfil med en stark Thaisweetchilisås i )
    Kom ihåg att göra en potatisgratäng eller liknande så ni blir mätta...

    För fondue är som kräftor , Festligt!, Gott, men mycket jobb

    Tips i övrigt:
    Kom ihåg att inte överfylla brännaren (om ni kör oljebrännare)... Bättrre att ha lite säkerhetsmarginal...
    Ett grytunderlägg är också bra under brännaren..
    Börja och värm fonduegrytan på spisen och ställ över den på brännaren först när det blivit varmt...

  • SVejsan

    Ovanstående är alltså om man har "fondue set" av traditionellt snitt...

    Och förresten köp gärna till några uppträdnings-"spett" så finns chansen att mättnadskänslan hinner ikapp hungerkänslorna

  • SVejsan

    "Vi brukar köra med spritbrännare, men det gäller samma sak där: Överfyll inte! Och ha gärna ett grytunderlägg under, och en plåtbricka för säkerhets skull"
    Vi också... det var en "slip of the tongue" bara...

  • SVejsan

    "Tips: Kör hellre med vitlkösbröd, foccachia, lantbröd eller liknande till än potatis. Passar mycket bättre att äta till plockmat som fondue ändå är!"

    Nehe... hur kan du säga så

    DVS du bör ha ett mättande tillbehör , välj vad du tycker skulle passa... (vi tycker gratäng passar och annca tycker bröd

Svar på tråden Vilket kött till fondue??