Inlägg från: Musslan |Visa alla inlägg
  • Anonym (Kaffedraken)

    Byta till sambons efternamn trots att man inte är gift?

    Jag undrar om man kan byta till sin sambos efternamn utan att gifta sig? Min sambo har ett ovalnigt efternamn som bara han och 4-5 av hans släktingar bär. Både han och jag och samtliga av dessa släktingar skulle vilja att jag också hette så. (Våra ev. framtida barn kommer också heta så) Men vi vill p.g.a. en rad olika orsaker inte gifta oss. Kan man ändå få byta efternamn, tror ni? Jag vet att det är PRV (Patent och Registreringsverket) som man vänder sig till. Jag ville bara kolla lite här om någon annan gjort samma sak??

  • Svar på tråden Byta till sambons efternamn trots att man inte är gift?
  • Anonym (Kaffedraken)

    Tack för svar! Så ni tror att PRV kommer godkänna det? Jag fick en känsla av att de kanske tycker att vi får ta och gifta oss för att få heta samma efternamn?

  • Anonym (Kaffedraken)

    Nu har jag mailat till PRV och frågat. Ska bli spännande att se vad de svarar!

    Jag har sökt bland gamla inlägg här och många verkar vara överens om att det inte går att byta till sin sambos efternamn hur som helst. Att gifta sig är liksom kravet, verkar det som... Men det verkar vara ganska många som tänker i samma banor som vi, att man inte vill gifta sig men ändå heta samma!

  • Anonym (Kaffedraken)

    Gabriela S -

    Du skriver att ett efternamn är ett släktnamn/familjenamn. Så vad är det som gör att du har så svårt att förstå att jag och min familj vill ha SAMMA släktnamn/familjenamn? Är det inte naturligt att en familj heter samma?

    Du skriver att man inte bara kan ta någon annan släkts namn "på det där sättet", när man "inte hör dit"?? Så jag hör inte dit, då? Jag hör inte ihop med min sambo och mina barn? Det resonemanget köper jag inte, även om du har rätt i sakfrågan, jag tror precis som du att man inte kan byta namn på det här sättet. Tyvärr. För vi tycker att det är viktigt för just familjekänslan att vi heter likadant allihopa.

    Jag vet att man får samma efternamn när man gifter sig. Men vi vill ju inte gifta oss, av en hel rad olika orsaker som jag inte tänker gå i på här.

  • Anonym (Kaffedraken)

    Ärligt talat! Här skriver man en liten fråga och vill ha lite respons på vad andra tror om ämnet. Och visst, jag har fått en hel del tips och råd! Tack så jättemycket alla ni som bidragit! Men jag har även fått många svar av typen "Jag fattar ärligt talat inte hur du tänker"...

    Varför gör man sig besvär att svara i en tråd om man bara tänker ifrågasätta TS?

    Jag vet självklart att enklaste sättet att få hans namn är att gifta sig. Men det FINNS faktiskt skäl till att vi inte vill det. Jag kan inte skriva om de skälen här, det skulle ta timtal och det är ganska ointressant och hör inte hit. Min fråga gällde bara namnändring, inte "giftermål eller inte giftermål", jag behöver inte hjälp med att avgöra om vi ska gifta oss eller inte.

    Jag har kontaktat PRV och de säger att det borde vara okej med detta namnbytet. Jag ska skicka in ansökan samt medgivanden imorgon, samt betala avgiften. Sedan får vi se hur det går.

    Tack för hjälpen allihopa!!

Svar på tråden Byta till sambons efternamn trots att man inte är gift?