• Magda73

    Recept med älgkött?

    HJÄLP! Det ligger en älg i frysen!

    Delad i olika bitar eller mald till färs. Som gammal vegetarian blir jag förskräckt av allt kött! Och vad ska jag tillaga?? Alla recept mottages tacksamt!!

  • Svar på tråden Recept med älgkött?
  • kickistina

    Du kan följa ett recept för nöt,det går lika bra,så brukar jag göra!

  • Southern Belle

    Porterstek!!!
     
    1½ kg älgstek, bryn runt om

    8 dl sky (steksky utspädd med vatten)
    2-3 köttbuljongtärningar
    knappt 1 dl kinesisk soya
    1 tsk torkad timjan
    2 stora vitlöksklyftor
    1 stor gul lök, i bitar
    6 enbär
    6 korn svartpeppar
    ½ dl svart vinbärssaft, outspädd
    1 flaska porter

    Koka 1½-2 timmar.

    Red med mjöl och smör.
    Häll i 2 dl grädde.

    Servera med kokt potatis eller potatisgratäng.

    Sååååå gott!

  • Atamon

    Här finns en massa älgrecept!
    web.telia.com/~u40302978/receptalg.htm

    Älgfärs är jättegott. Passar lika bra till sås som till smaskiga biffar. De fetaostinbakade älgfärsburgarna som fanns i länkad receptsamling verkar smaskens!

  • Magda73

    ÅH, tack snälla för hjälp!

    Nu känns det genast lättare med matlagingen! Ikväll blir det "Maggans älggryta" från Atamons länk

    Fortsätt gärna att komma med recept! Finns kanske fler som blivit med älg såhär års...

    Tack än en gång!

  • Niinaaa

    Man behöver inte ha recept med just "älg"

    jag gör all kött & köttfärs mat på älg. Även om det står nötfärs i receptet

  • BunnyBrown

    Niinaaa skrev 2007-10-22 15:57:33 följande:


    Man behöver inte ha recept med just "älg" jag gör all kött & köttfärs mat på älg. Även om det står nötfärs i receptet
    Kan dock bli mycket torrt om man byter ut rakt av. Ha i mer grädde/sås så blir det smaskens!
  • Niinaaa

    Ja jag gör då allt på älgfärs. men är man inte van så kanske det är svårare

  • AnnaK

    viltgryta

    800 g grytbitar av älg eller rådjur
    1 dl olivolja
    3 gula lökar
    2 klyftor vitlök
    0,5 dl tomatpuré
    0,5 tsk kanel
    0,5 tsk timjan
    2 lagerblad
    5 dl rött vin
    250 g svamp som champinjoner, kantareller eller ostronskivling
    Salt och vitpeppar
    cirka 1 msk maizena
    0,5 dl vatten
    Bryn köttet i en het stor gryta, gärna gjutjärn, i olivolja i 5 minuter. Hacka en lök och pressa vitlök samt tillsätt dem med tomatpuré, kanel, timjan, lagerblad samt lite salt och vitpeppar. Stek vidare i någon minut. Häll på vinet och låt det koka in. Späd sedan med vatten så att köttet hela tiden är täckt. Koka i en timme. Smaka på köttet om det är mört. Annars kokar du längre. Klyfta de två sista lökarna och rensa och dela svampen grovt. Tillsätt till grytan och koka 10 minuter till. Red med maizena utrört i kallt vatten. Smaka av med salt och vitpeppar samt eventuellt lite socker.

  • AnnaK

    Wokat älgkött
    Ingredienser
    portioner Uppdatera
    400 g strimlat älgkött
    100 g små broccolirosor
    morötter
    orange och gul paprika
    rödlök
    lökblast
    2 vitlöksklyftor, finhackade
    1 finhackad chili

    2 msk sesamolja
    färsk koriander
    ev hackade rostade cashewnötter

    Woksås:
    2 tsk riven ingefära
    1 dl söt soja
    2 msk japansk soja
    1 dl grönsaksbuljong
    1 msk maizena

    Gör så här:
    Blanda alla ingredienser till woksåsen.
    Häll sesamolja i wokpannan, woka köttet med vitlöken. Tillsätt broccolin och morötter, chili. Fortsätt med lök och paprika, woka klart.
    Häll på woksåsen, låt koka in något.
    Servera i djupa skålar med färsk koriander och hackade jordnötter

Svar på tråden Recept med älgkött?