• Svar på tråden recept på lite nyttigare hamburgerbröd?
  • prickelina

    Basrecept för: tekakor, hamburgerbröd, korvbröd, minibaguetter


    10- 16 st
    Ingredienser
    50 g jäst för söta degar
    50 g flytande margarin
    3 dl mjölk
    2 dl kesella
    1 ägg
    1/2-1 dl Dansukker Vit Baksirap (den större mängden till tekakor)
    1 dl Dansukker Fibrex
    1 tsk salt
    8-9 dl glutenfri mjölmix
    sesamfrön

    Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk, kesella, margarin, ägg, och sirap och rör om väl.

    Blanda i fibrex, salt och mjölmix. Arbeta degen ordentligt. Låt jäsa under duk i ca 45 minuter.

    Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta degen med hjälp av en degskrapa. Dela degen i 16 bitar som kavlas ut till runda kakor eller formas till avlånga korvbröd/minibaguetter.

    Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter. Pensla hamburgerbröden med vatten och strö på sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 250° i ca 10 minuter.
  • prickelina

    man borde ju kunna ha vanligt mjöl oxå..

  • prickelina

    Hamburgerbröd


    hamburgerbröd
    Nyttiga och goda hamburgerbröd som du gör enkelt med eller utan sesamfrön.

    Goda och nyttiga hamburgerbröd. Enkelt recept.


    Klocka Tid: 1 timma och 45 min


    Muffins 20 st


    Du behöver:50 g jäst 5 dl mjölk ½ dl olja 1 tsk salt 2 tsk socker ½ dl kli (t.ex. kruskakli eller vetekli) ½ dl vetegroddar (eller kli) 4 dl grahamsmjöl 8 dl vetemjöl special Eventuell pensling:sesamfrö + vatten eller uppvispat ägg Gör så här:

    Smula ner jästen i en degbunke. Degvätska: Värm mjölken och oljan i en kastrull tills den blivit 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. Häll över resten av degvätskan och tillsätt salt, socker, kli och vetegroddar. Rör om.


    Använd sedan en elvisp med degkrokar. Tillsätt grahamsmjölet och ca 6 dl av vetemjölet och kör med elvispen till en jämn deg. Tillsätt resten av vetemjölet och arbeta in allt mjöl med elvispen. Degen ska släppa bunkens kanter och inte vara kladdig. Detta tar ca 5 minuter.


    Strö över lite mjöl och låt jäsa 30-40 minuter under en bakhanduk.


    Ta upp degen på en mjölad bänk och knåda den.


    Dela degen i två delar. Dela varje del i 10 bitar. Kavla eller tryck ut varje bit till en rund platt bulle ca 10 cm i diamter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 minuter.


    Om du vill: Pensla med vatten eller uppvispat ägg och strö på sesamfrön. Om man penslar med ägg får man finare färg på bröden och sesamfröna sitter kvar bättre.


    Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-12 minuter. I varmluftsugn 200 grader i ca 12 minuter.


    Låt svalna under bakhandduk.

  • prickelina

    Ingredienser
    7 dl vatten
    50 gr jäst
    2,5 tsk salt
    1 dl matolja
    1 ägg
    1 dl solroskärnor
    0,5 dl linfrö
    ca 2 l fullkornsvetemjöl
    topping
    ägg
    sesamfrö


    Gör så här;
    Värm vattnet till ca 37 grader.
    Blanda ut jästen i vattnet.
    Blanda ner salt, olja och ägg.
    Häll ner solrosfrö och linfrö och rör ihop.
    Blanda i mjölet och arbeta degen.


    Dela degen i två delar som du rullar till en rulle.
    Skär i bitar om ca 65 gr styck.
    Rulla varje bit till en bulle och platta sedan ut till ett lagom stort hamburgerbröd.
    Låt jäsa i ca 40 minuter.
    Pensla med uppvispat ägg och häll på sesamfrö.


    Baka i 225 grader i ca 12 minuter

  • lata kocken Johanna

    byt vetemjölet mot fullkornsmjöl...
    tillsätt havrefibrer eller andra lösliga fibrer

    eller varför inte köpa goda grova bullar...
    3/4 av mina kunder kör på grova sandwichbullar som hamburgerbröd

Svar på tråden recept på lite nyttigare hamburgerbröd?