Inlägg från: Anonym (terapi) |Visa alla inlägg
  • Anonym (terapi)

    Känner skam vid sex

    Låter som ett fall för terapi... kanske tråkigt att höra men så tror jag att det är. Att prata lite om hur synen på sex har varit under din uppväxt, om det har hänt något som fått dig att skämmas osv, och träna på att börja förknippa sex med positiva känslor! Om du lyckas jobba bort det här så kan du få ett väldigt mycket bättre liv så det är verkligen värt mödan!

  • Anonym (terapi)

    Du kan ju börja med att själv träna på att onanera och sedan ifrågasätta dina skuldkänslor. Skriv en lapp med hur det ligger till "i verkligheten", t ex 1. Nästan alla onanerar. 2. Det är inget att skämmas för. 3. Jag är duktig som lär mig hur min kropp fungerar. 4. Jag tar tag i mitt problem genom att göra det som är rätt. 5. Onani är en jättebra form av sex eftersom det bara är skönt och inte skadar någon, inga sjukdomar osv.
    Sedan när skuldkänslorna kommer så läser du den lappen högt för dig själv och försöker dämpa känslorna, bryta dem helt enkelt. När man har starka känslor som man vet inte bottnar i "fakta" utan bara är ett problem så kan man faktiskt jobba bort dem.

  • Anonym (terapi)

    Anonym (skam) skrev 2007-10-22 22:56:40 följande:


    Min sambo är jätteförstående och försöker prata mig till rätta, men de där känslorna är så starka så jag kan bara skjuta undan dem en liten stund. Ska försöka hitta mod att kontakta någon.
    Om jag var du så skulle jag satsa mer på Kognitiv beteendeterapi KBT som ger övningar att göra och så, än på psykoterapi som handlar mer om att gå till botten med vad som är problemet. Risken med psykoterapi är att det tar väldigt lång tid att komma någon vart. KBT handlar mer om att ändra sina tankemönster så att hjärnan jobbar "med dig" istället för "mot dig".
    Sedan kan man ju känna att man vill prata en massa och gå tillbaka till barndomen och saker som ev har hänt då, det är nog bra det också om man hittar rätt terapeut. Men ibland finns det ingen specifik händelse som orsak, utan det kan vara så att du har fått skuldkänslor en gång och då trott mycket på dem och börjat förstärka dem gång för gång.
  • Anonym (terapi)

    Anonym (skam) skrev 2007-10-22 23:08:05 följande:


    Tack för kloka svar. En undring bara, om jag pratar med bvc kan dom ge mig remiss till en terapeut? För visst är det väl lite kostsamt att gå till en terapeut? Jag gör ju naturligtvis det jag kan för att få bort det här, men som småbarnsförälder har man det ganska snålt.
    Om man vill veta vart man ska vända sig inom vården så kan man alltid ringa sjukvårdsupplysningen. Du kan säga att du har ett samlevnadsproblem som är jobbigt för dig som småbarnsförälder, och att du undrar hur man kan göra för att få en remiss. Viss risk finns att du ändå får betala för terapin själv.
    Ett alternativ är att dammsuga nätet efter självhjälpsböcker med inriktning på sexuella problem, finns säkert någon, om inte på svenska så på engelska. Tror även det finns online-terapi i grupp, ett sätt att få ner priset antagligen! Det finns föreningar för psykoterapeuter och KBT-terapeuter online, kolla dem också!
Svar på tråden Känner skam vid sex