Inlägg från: Eva och Nadjas mamma |Visa alla inlägg
  • Eva och Nadjas mamma

    Varför klä sin pojk i tjejkläder????

    det kommer alltid att finnas pojk- och flickkläder uppdelat för barn sålänge som vi vuxna klär oss manligt respektive kvinnligt.
    Och vi vuxna kommer nog alltid att klä oss utifrån vårat kön då vi ser ut på olika vis och klär i olika saker. Barn ser upp till äldre barn och äldre barn ser upp till vuxna. Så barnen kommer alltid att välja kläder efter könstillhörighet också.
    Majoriteten av barn ser antagligen inget problem i det här utan är nog ganska nöjda. Sen finns alltid en liten minoritet som inte är nöjd men det finns det inom alla områden.
    Så varför orka bry sig?? Vi vuxna ska däremot lära oss att se individen i varje barn och inte utgå från dess kön.
    Man ska också självklart respektera alla som klär sig annurlunda än normen men tyvärr så är vissa barn elaka och inser inte det.
    Men det är en väldans lång väg att gå om vi vill upphäva könsindelade kläder och frågan är väl om det är värt det.

  • Eva och Nadjas mamma

    Morbid Mistress skrev 2007-10-25 15:22:35 följande:


    Fast jag tycker inte det är så indelat på herr resp dam när det gäller vardagskläder. Det som skiljer är ju modellerna då man och kvinnokroppar ofta ser lite olika. I mina ögon skiljer det mycket mer på barnkläderna.
    Tycker du inte? Jag tycker att det är en enorm skillnad. Inte färgmässigt dock. Men det känns även som att färgerna håller på att jämna ut sig även när det kommer till barnkläder.
    Nu är det ju jättepoppis med grått till flickor tex.
  • Eva och Nadjas mamma

    Morbid Mistress skrev 2007-10-25 15:23:06 följande:


    det är för övrigt inte länge sedan alla småbarn kläddes i kolt.
    Men varför skulle det vara bättre då? Jag fattar inte det. Då skulle det finnas fler som inte trivdes med det.
    Jag anser dock att alla flickkläder ska vara lika bekväma som pojkkläder och det har jag inga problem att hitta.
  • Eva och Nadjas mamma
    palmblad skrev 2007-10-25 15:29:24 följande:
    Jag skulle själv inte klä mina söner i rosa från topp till tå, men att barnen på dagis retas för det, är ju nåt vi vuxna lärt dem.
    Nej då, barn är inte dumma utan tar till sig samhällets normer från alla håll och kanter. Tyvärr kommer man som barn nog alltid att retas om man är extremt annurlunda, spelar ingen roll vad man som förälder försöker tuta i dom.
  • Eva och Nadjas mamma

    Morbid Mistress skrev 2007-10-25 15:31:09 följande:


    Ville bara poängtera att könskodning är ett nytt fenomen
    Ja det stämmer ju men å andra sidan så har vi mycket mer jämställt nu än förr.
  • Eva och Nadjas mamma

    Det är bara att kolla på Karlsson på taket- filmen tex. Där går alla flickor och pojkar likadant klädda, beiga utsvängda byxor och brunrutiga tröjor. Men titta också hur lillebrors stackars mamma får slita och ta hand om hemmet medans lillebrors pappa sitter och läser tidningen i sin fåtölj. Behöver mamman hjälp så ropar hon på storasyster.
    Så jämställdheten sitter inte i kläderna och personligen skulle jag tycka att det vore jättetråkigt om alla kläder blev unisex-kläder.

  • Eva och Nadjas mamma
    LAA skrev 2007-10-25 15:48:50 följande:
    Innan industrialiseringen hade alla småbarn kolt. Ungefär som klänning, alltså, fram tills de var 4-5 år sådär. Sedan började kläderna tillverkas i fabriker och säljas i affärer och vips så fanns där ett kommersiellt intresse. Självklart går det åt mer kläder och säljs mer kläder om 50% av potentiella återanvändare till begagnade kläder faller bort. Om det nu var så "naturligt" med det ena eller det andra skulle det inte dröjt så länge med differentieringen. Detta sagt med ett par herrpyjamasbyxor på mig.
    Vad som är naturligt eller ej, kvittar väl? Utbudet i marknaden styrs ju av efterfrågan. Det borde ju tyda på att majoriteten är nöjd med situationen i dagens läge.
    Efterfrågas det mer unisex-kläder så kommer de också att finnas på marknaden.
  • Eva och Nadjas mamma
    SophiaM skrev 2007-10-25 19:42:40 följande:
    Varför inte då?
    Jag skulle inte heller vilja se min man i kjol. Det är väl ändå inte konstigt? Alla har vi väl vår syn på manligt resp. kvinnligt och just kjol tycker jag är ultrafeminimt. Och jag vill ha en manlig man. Skulle bli ruggigt avtänd om han gick med kjol. Men valet är ju självklart hans.
    Och visst kan väl era söner få ha flickiga kläder om de vill, men tyvärr ökar ju risken att de kommer att utsättas för trakaserier och om ni föräldrar vill ta den risken så är det ju upp till er.
  • Eva och Nadjas mamma
    Redgreen skrev 2007-10-26 00:11:41 följande:
    Håller med. Jag vet massor av tjejer som jag inte har ett dugg gemensamt med och massor av killar som jag har jättemycket gemensamt med. Många av de skillnader vi har är mer uppfostrade än nedärvda, tror jag. Någon gång har rosa och rött blivit "tjejfärger" och volanger blivit tjejigt, men om man tittar på hur folk var klädda för så var det inte så, rika män bar både rött och blått (och rika kvinnor säker också) eftersom det var dyra färger och därmed status. Och kolla kråsblusarna på en del gamla kungar!Morbid Mistress skrev 2007-10-25 21:53:07 följande:
    Varför detta tjat om förr?? Vad spelar det för roll? Idag är rosa en tjejfärg och skitsamma vilket årtionde det blev det.
    Frågan är väl varför det är viktigt för endel att få bort könsindelade kläder när majoriteten av barn är nöjda? Varför lägga så stor vikt vid det?
    Det som däremot är viktigt är väl hur vi vuxna behandlar barnen och utgår från deras individ och inte kön, men det problemet kommer man åt nån annanstans än i kläderna.
  • Eva och Nadjas mamma
    fruis skrev 2007-10-26 06:55:17 följande:
    Vem säger något om könslöshet? Det är ju ett faktum att man föds med ett kön (och det finns fler än två). Problemet är ju genus, dvs att man förväntas bete sig på ett visst sätt för att man tillhör ett visst kön. Det är det vi vänder oss emot. Jag hävdar fortfarande att man kan vara man i kjol eller kvinna i byxor (fast det är ju konstigt nog ingen som protesterar mot längre eftesom samhällsnormen har ändrats). Könet är inte det första man måste veta när man träffar en ny människa. Det är inte ditt kön som är det viktigaste i din person.Och det är knappast någon som "klär ut" sina barn. Det handlar ju om att barnet önskat sig vissa kläder och man som förälder inte vill säga "du får inte ha på dig kläder du gillar för du tillhör fel kön". Varför begränsa människor?
    Det här med att förväntas bete oss på ett visst sätt pga könet är jag naturligtvis också emot, men det problemet måste ju ändå ligga hos den som har förväntningarna och inte i kläderna som barnet bär. Superflickiga tjejer i rosa kjol ska väl förväntas att vara smarta och tuffa också, de ska väl inte behöva ändra klädstil för att få andra förväntningar?
    Än så länge finner sig både pojkar och flickor i att rosa är en tjejfärg och vice versa så jag tycker att det ses som ett onödigt problem. Missnöjda minoriteter kommer det som sagt alltid att finnas inom alla områden.
Svar på tråden Varför klä sin pojk i tjejkläder????