• sandra1982

    Kött till huvudrätt! Men vad till för och efterrätt? Och aptitretare?

    På lördag så ska vi bjuda hem mina och min sambos föräldrar på mat. Till huvudrätt så har vi tänkt steka någon god köttbit och göra en potatisgratäng och någon god sås.

    Men vad vi ska ha som aptitretare till välkomstdrinken. Och vad vi ska ha som för och huvudrätt kan vi inte komma på. Har försökt hitta inspiration på nätet men har inte hittat något ännu som jag fastnat för.

    Är det någon av er som kan komma med lite förslag?

  • Svar på tråden Kött till huvudrätt! Men vad till för och efterrätt? Och aptitretare?
  • Lo lo

    Jag brukar göra jättegoda laxsnittar:

    Man lägger ut ett paket rökt lax i skivor på gladpack. Brer på dessertost med pepparrot (typ creme bonjour). Lägger på babyspenat. Droppar på pressad citron. Saltar pepprar. Tillsist rullar man ihop med hjälp av plastfolien (som när man gör kanelbullar ungefär) och skär i skivor. Hur gott som helst!

    Mamma brukar ofta göra ostkupol med stenbitsrom:

    Man hackar gul lök och blandar med naturell philadelphia ost. Sen lägger man upp det i en skål eller formar till en kupol på en tallrik och lägger svart stenbitsrom över hela ytan. Serveras med små runda salta kex där var och en får ta lite oströra på kexen. Ser ganska tjusigt ut.

    Vi hade både laxsnittar och stenbitsrom när vi gifte oss. Toppen med lite gott, torrt bubbelvin.

  • smulan 75

    Toast skagen el räkcocktail som förrätt samt vit choklad mousse med hallonspegel el friterad camenbert med hjortronsylt som dessert o ksk ngn liten snitt el mixfat(oliver,skivad stark korv,ananasbitar,ost,vindruver tex) som plockas med tandpetare? Några tips från mig. Lycka till

  • Me o Mike

    Nu är detta kanske inte passande till just en välkomstdrink!! Men som förrätt!!!
    Koka lite kronärtskocka och lägg upp några blad fint med lite smör brevid! Supergott och en perfekt förrätt!

  • Mamsingen

    Fetaostkuber och vattenmelonkuber på tandpetare är jättegott som drinktilltugg. FAst jag vet inte om man fortfarande kan köpa vattenmelon.

    Till efterrätt:

    Lyxig chokladkolapaj
    ? 14-16 bitar
    Ingredienser
    200 g chokladkakor (Safari choklad cookies)
    75 g smör

    Mörk chokladkola:
    1 1/2 dl vispgrädde
    1 1/2 dl strösocker
    1 dl märk sirap
    2 msk kakao
    1/2 tsk ättiksprit (12 %)
    50 g smör

    Vit chokladkola:
    1 1/2 dl vispgrädde
    1 1/2 dl strösocker
    1 dl ljus sirap
    100 g vit choklad
    1/2 tsk ättiksprit (12 %)
    50 g smör

    Garnering:
    kakao
    Gör så här:
    1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i
    matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en
    veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter.
    Ställ kallt.
    2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en
    kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen
    från värmen och Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i
    pajskalet. Ställ kallt.
    3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.
    Koka upp och koka ca 10 min till 120°.
    4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och Rör i
    hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den
    stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
    5. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den
    serveras. Pudra över kakao. Servera i små bitar då pajen är
    mycket mäktig. Bjud eventuellt vispad grädde till.

  • sandra1982

    Låter supergott alltihopa! MUMMA!

    Mera?

  • Mamsingen

    Förtydligande: man har alltså en fetaostkub + en vattenmelonkub på EN tandpetare. Inte på separata.

  • sandra1982

    Mamsingen: Åååå, vad gott det där lät!

  • Mollymajs

    Vi ska äta tre rätters imorgon kväll med kött som huvudrätt.

    Förrätt blir:
    Smördegsinbakad fetaoströra

    Varmrätt blir:
    Fläskfile och en sallad på klyftpoatis, persika, getost, ruccola o persika.

    Eferätt blir pannacotta med choklad o vanilj eller ljus o vit choklad.

  • Fjällräven

    En riktigt god grej är friterade västerbottensknyten, antingen som förrätt eller tilltugg till drinken.

    För 4 pers:

    8 ark filodeg
    ca 150g västerbottensost
    100g parmaskinka
    2 dl rapsolja till fritering

    Tillbehör: Enkel sallad

    1. Dela på filodegsbladet och lägg dem på bänken att tina.
    2. Skär osten i 8 bitar och rulla in varje bit i parmaskinka. Lägg i mitten av varje filodegsark och rulla ihop till ett paket.
    3. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek paketen tills de fått en fin färg.
    Servera genast.

    Supergott, enkelt och lite smålyxigt =) Vill man ha de som drinktilltugg så kan man säkert göra mindre knyten, å dela osten i kanske 16 bitar istället.
    Lycka till!

Svar på tråden Kött till huvudrätt! Men vad till för och efterrätt? Och aptitretare?