Ett råd: Skaffa inte katt!
Från www.katter.nu (under rubrik "Att få hem en ny kattunge", om kastrering)
"Kastrering
Kastrera honkatten om du inte tänker låta den gå i avel, katten mår inte bra av att gå på P-piller länge, eller löpa ofta utan att få para sig. Läs vår artikel om P-piller !
Kastrera även din hankatt om ska gå ute fritt, det finns tyvärr för många oönskade katter, en hane som är okastrerad och inte får para sig blir vanligen stressad och urinmarkerar.
När du ska kastrera din katt, kom ihåg att den bör vara över ett år när du kastrerar den, så att urinvägarna har vuxit till sig !"
Om p-piller:
"De sidoeffekter av p-piller som kan ses är:
Viktökning - en kombinerad effekt av att katten äter mer och rör sig mindre
Temperamentsförändringar - en del katter blir surare, andra vänligare och mer tillgivna. En del katter kan också bli slöa och hängiga.
Ökad törst och urinering
Diabetes - dräktighetshormon motverkar insulin, och p-piller kan därför utlösa diabetes, sockersjuka, hos individer med anlag för sjukdomen.
Livmoderstörningar - de effekter som dräktighetshormon har på livmoderslemhinnan gör att långvarig p-pillerbehandling orsakar förändringar i densamma. Särskilt i kombination med löpningshormon ökar också risken för livmoderinflammation.
Juverförändringar - Behandling med dräktighetshormon kan i enstaka fall, både hos han- och hondjur, orsaka en förstoring av hela eller delar av juvret. Detta går oftast över utan behandling, men om det är kraftigt kan man behöva uppsöka veterinär. Om man regelbundet i flera år behandlar katten med p-piller ökar risken för både godartade och elakartade tumörer. Medelåldern då tumörerna uppträder är 9 år. Kastration minskar risken för juvertumörer, ffa om man kastrerar katten före 2 års ålder."
Läs igen, OBS!:
"Om man regelbundet i flera år behandlar katten med p-piller ökar risken för både godartade och elakartade tumörer. Medelåldern då tumörerna uppträder är 9 år. Kastration minskar risken för juvertumörer, ffa om man kastrerar katten före 2 års ålder"