• PojkMaffia

    nyttiga efterrätter?

    ja vad finns det?
    fruktsallad rä ju nyttigt men vad finns det mer?


    Jag är den jag är - like it or not
  • Svar på tråden nyttiga efterrätter?
  • Mamsingen

    Här är några smala efterrätter, men det är ju sällan nyttigt med efterrätt, tyvärr

    Halloncheesecake i glas

    Ingredienser
    4 port
    250 g djupfrysta hallon
    2 dl Kesella vanilj
    1 digestivekex
    Gör så här
    Tina hallonen något. Lägg dem i 4 små glas och täck med Kesella. Krossa kexet och strö det över.

    Jordgubbsdessert på italienska

    Ingredienser
    4 port
    1/2 liter färska jordgubbar
    1 1/2 dl Kesella
    1 dl mild yoghurt
    2 msk florsocker
    4 avlånga italienska kex, t ex savoiardi eller biscotti
    1 msk apelsinjuice
    1/2 tsk kanel
    Gör så här
    Skär alla utom 4 jordgubbar i små bitar. Blanda Kesella, yoghurt, jordgubbsbitar och florsocker. Dela kexen i bitar och droppa över juice. Varva smeten och kexen i 4 små glas. Pudra över lite kanel och garnera med de hela jordgubbarna.

    Chokladtryffel i ny form (smal)

    Ingredienser
    4-6 st
    1 dl Kelda lagalätt
    100 g mörk choklad, ca 70 % kakaohalt
    Gör så här
    Koka upp gräddmjölken i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i gräddmjölken. Rör tills chokladen smälter. Häll upp i små koppar eller glas och låt stelna i kylen minst 1 tim. Jättegott till kaffet.

    Polkagrisglass

    Ingredienser
    4 port
    2 1/2 dl Kelda vaniljsås
    1 dl polkagrisar
    Gör så här
    Vispa vaniljsåsen hårt. Krossa polkagrisarna grovt, rör ner i såsen. Häll i isglassformar eller portionsformar. Frys glassen minst 4 tim. Spola formarna snabbt i kallt vatten så att de släpper. Tips: Istället för polkagrisar kan man ta 100 g hackad, mörk choklad eller mjölkchoklad.

  • Irme

    Nyttig Halvah
    (grekiskt godis)

    1 dl Sesamfrön eller tahini
    2 msk Honung
    1 msk Carob pulver (finns i hälsobutiken)
    ev lite vaniljextrakt

    Mosa sesamfröna till en smörliknande massa. Ringla i honungen och mixa till en smet. Rör i carobpulver. Lägg bakplåtspapper i en liten låda och tryck ut smeten. Ställ lådan i kylskåpet minst en timme, gärna längre, ta ut och skär i små kuber. Räcker till ca 12 små kuber.

    chokladkaka

    2 dl dadlar
    2 dl mandlar
    1 dl carob pulver
    ½ dl honung

    Mixa dadlar med lite vatten till en smet. Mixa mandlar med lite vatten till smörliknande konsistens. Blanda ihop och rör i honung och carob pulver till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i en låda och tryck ut smeten jämnt. Ställ in i kylen minst en timme. Ta ut och skär i små fyrkanter.

    Fikonbollar:

    200 g torkade fikon
    200 g torkade dadlar
    200 g valnötter
    100 g russin
    1 cm färsk ingefära
    1 msk kanel
    1 pressad limefrukt

    mixa ihop till en smet. Rulla till små bollar, som rullas i kokos.

    Morotstårta

    Tårtbotten:
    6 morötter
    200 g valnötter
    1/2 dl pecannötter
    2 dl riven kokos
    1 cm färsk ingefära
    2,5 dl torkade dadlar
    2 dl torkade aprikoser
    2 tsk kanel

    Riv morötterna på det finaste på rivjärnet. Pressa ut juicen i en kanna.
    Fruktköttet ska bli så torrt som möjligt.
    Mixa valnötter, pecannötter, kokos, ingefära, dadlar och aprikos till en jämn massa. Blanda massan med morötterna rör ner kanelen. Tryck ut massan i en bakform med löstagbar botten.

    Topping:
    2 dl russin
    2 dl cashewnötter (osaltade)
    vaniljstång (efter smak)
    1 msk vatten

    Mixa till en jämn smet. Bred ut smeten på tårtbotten och låt stå svalt i minst en timme innan den serveras. (Tårtan är nästan som godast dagen efter.) Kör alla ingredienserna i en mixer till en fast bredbar smet. Använd så lite vatten som möjligt. Bred sedan ut smeten på kakan. Låt stå i kylen någon timme.

Svar på tråden nyttiga efterrätter?