nyttiga efterrätter?
ja vad finns det?
fruktsallad rä ju nyttigt men vad finns det mer?
ja vad finns det?
fruktsallad rä ju nyttigt men vad finns det mer?
Här är några smala efterrätter, men det är ju sällan nyttigt med efterrätt, tyvärr
Halloncheesecake i glas
Ingredienser
4 port
250 g djupfrysta hallon
2 dl Kesella vanilj
1 digestivekex
Gör så här
Tina hallonen något. Lägg dem i 4 små glas och täck med Kesella. Krossa kexet och strö det över.
Jordgubbsdessert på italienska
Ingredienser
4 port
1/2 liter färska jordgubbar
1 1/2 dl Kesella
1 dl mild yoghurt
2 msk florsocker
4 avlånga italienska kex, t ex savoiardi eller biscotti
1 msk apelsinjuice
1/2 tsk kanel
Gör så här
Skär alla utom 4 jordgubbar i små bitar. Blanda Kesella, yoghurt, jordgubbsbitar och florsocker. Dela kexen i bitar och droppa över juice. Varva smeten och kexen i 4 små glas. Pudra över lite kanel och garnera med de hela jordgubbarna.
Chokladtryffel i ny form (smal)
Ingredienser
4-6 st
1 dl Kelda lagalätt
100 g mörk choklad, ca 70 % kakaohalt
Gör så här
Koka upp gräddmjölken i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner i gräddmjölken. Rör tills chokladen smälter. Häll upp i små koppar eller glas och låt stelna i kylen minst 1 tim. Jättegott till kaffet.
Polkagrisglass
Ingredienser
4 port
2 1/2 dl Kelda vaniljsås
1 dl polkagrisar
Gör så här
Vispa vaniljsåsen hårt. Krossa polkagrisarna grovt, rör ner i såsen. Häll i isglassformar eller portionsformar. Frys glassen minst 4 tim. Spola formarna snabbt i kallt vatten så att de släpper. Tips: Istället för polkagrisar kan man ta 100 g hackad, mörk choklad eller mjölkchoklad.
Nyttig Halvah
(grekiskt godis)
1 dl Sesamfrön eller tahini
2 msk Honung
1 msk Carob pulver (finns i hälsobutiken)
ev lite vaniljextrakt
Mosa sesamfröna till en smörliknande massa. Ringla i honungen och mixa till en smet. Rör i carobpulver. Lägg bakplåtspapper i en liten låda och tryck ut smeten. Ställ lådan i kylskåpet minst en timme, gärna längre, ta ut och skär i små kuber. Räcker till ca 12 små kuber.
chokladkaka
2 dl dadlar
2 dl mandlar
1 dl carob pulver
½ dl honung
Mixa dadlar med lite vatten till en smet. Mixa mandlar med lite vatten till smörliknande konsistens. Blanda ihop och rör i honung och carob pulver till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i en låda och tryck ut smeten jämnt. Ställ in i kylen minst en timme. Ta ut och skär i små fyrkanter.
Fikonbollar:
200 g torkade fikon
200 g torkade dadlar
200 g valnötter
100 g russin
1 cm färsk ingefära
1 msk kanel
1 pressad limefrukt
mixa ihop till en smet. Rulla till små bollar, som rullas i kokos.
Morotstårta
Tårtbotten:
6 morötter
200 g valnötter
1/2 dl pecannötter
2 dl riven kokos
1 cm färsk ingefära
2,5 dl torkade dadlar
2 dl torkade aprikoser
2 tsk kanel
Riv morötterna på det finaste på rivjärnet. Pressa ut juicen i en kanna.
Fruktköttet ska bli så torrt som möjligt.
Mixa valnötter, pecannötter, kokos, ingefära, dadlar och aprikos till en jämn massa. Blanda massan med morötterna rör ner kanelen. Tryck ut massan i en bakform med löstagbar botten.
Topping:
2 dl russin
2 dl cashewnötter (osaltade)
vaniljstång (efter smak)
1 msk vatten
Mixa till en jämn smet. Bred ut smeten på tårtbotten och låt stå svalt i minst en timme innan den serveras. (Tårtan är nästan som godast dagen efter.) Kör alla ingredienserna i en mixer till en fast bredbar smet. Använd så lite vatten som möjligt. Bred sedan ut smeten på kakan. Låt stå i kylen någon timme.