Chocolate chip cookies med apelsin och hasselnötter
Ingredienser
150 g mjukt smör
2 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
rivet skal av 1 apelsin
1 ägg
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
200 g mörk choklad 70%
100 g hasselnötter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Rosta hasselnötterna i cirka 10 minuter och gnugga bort det mesta av skalet i en torr handduk.
3. Vispa smör, farinsocker, vaniljsocker, ingefära och rivet apelsinskal krämigt.
4. Rör i ägget.
5. Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner det i smeten för hand.
6. Hacka chokladen grovt och blanda den och hela hasselnötter i smeten.
7. Klicka ut smeten med en matsked på bakplåtspapper och platta till klickarna lite.
8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
Tips!
Baka bara av hälften av kakdegen och rulla ihop resten av degen i plastfilm och spara i frysen. Då kan du ta fram den när du får oväntat besök och ha nybakta kakor i ett vips på 10 minuter. Du kan också variera smaksättningen av kakdegen med t ex vitchoklad, jordnötter, cashews, russin, pecannötter, hackad mandel eller byt ut 1/3 av mjölet mot havregryn eller kokos.
Man tar bort skalet från hasselnötterna för att det kan vara lite bittert. Det är enkelt att gnugga bort med en torr handduk när du har rostat dem. Det här är ett grymt recept som mina vänner älskar
Ett recept från tv4.se/mat
Skriv ut
var det de du mena?