fläskfilerecept
Sandras skogspanna
Ingredienser
4 port
600 g fläskfilé
2 gula lökar
200 g valfri färsk svamp
smör
1/2 msk soja
1/2 tsk svartpeppar
1 1/2 msk konc. kött- och vinfond
4 dl Kelda mellangrädde
2 msk lingonsylt
färsk timjan
Gör så här
Skär köttet i 1 cm tjocka skivor. Skala och grovhacka löken. Skär svampen i bitar. Bryn köttet i smör i en stekpanna. Ta upp köttet. Stek svampen i stekpannan och koka ur eventuell´vätska. Tillsätt löken och fräs några minuter. Lägg tillbaka köttet. Smaksätt med soja och peppar. Häll i fond och grädde och låt det koka ihop ca 5 min utan lock. Rör i lingonsylten. Strö över timjan. Kokt potatis eller fullkornsris är gott till. Tips! Toppa pannan med lite färska lingon. Pricken över i.
Italiensk fylld filé
Ingredienser
Portioner: 4
1 fläskfilé (ca 600 g)
100 g mozzarellaost
5 marinerade soltorkade tomater eller färdig passerade
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ kruka färsk basilika
1 paket bacon (à 140 g)
2 msk smör eller margarin
Gör så här
Ansa och skär ett djupt snitt på längden längs med filén. Vik upp filén.
Skiva osten i mindre bitar. Finhacka basilikan.
Salta och peppra i filén, fyll den ost, tomatbitar och basilika.
Linda baconskivor runt hela filén. Sätt ugnen på 200C.
Smält matfettet och bryn filén hastigt runt om.
Stek ca 20 min i ugnens mitt. Ta ut och skär med vass kniv i lagom stora bitar.
Severa med klyftpotatis eller ris och sallad till.