• laven

    USA trad

    Flyttar också in i nya tråden.

  • laven

    Det är Lucia-firande i Ottawa nu i helgen också. Stort Lucia-tåg med 30-40 barn som sjunger.

    Jag ackompanjerar barnen på piano och dottern ska sjunga solo. Spännande.

  • laven

    Tänkte väl att det var här stjärngosse-diskussionen var..... Jag får inte klä upp pojkarna till stjärngossar heller, men det är för att de isåfall måste ha "dunce-caps". Så i år blev det en pepparkaksgubbe och en tomte (och Lucia, såklart).

  • laven

    Jag vet inte vad den officiella gränsen är från USA, men mamma och pappa släpade med sig några gallons i somras och ingen sade nåt....

  • laven

    Med sådana där plastflaskor (0.5-1 gal) kan man slänga ner dem i resväskan så slipper ni bära.

  • laven

    Det funkar jättebra med många språk (vi har 4 hemma hos oss....). Men det är mycket jobb. Du bör, precis som Julis sade, vara konsekvent och prata svenska med din dotter om du vill att hon ska lära sig. Inte "försöka prata svenska" utan faktiskt göra det hela tiden, för att vara petnoga. Sen när hon börjar prata är det också viktigt att hon lär sig vilket språk man ska svara på (i vår familj är det språket man blir tilltalad på som gäller). Annars blir det lätt ett passivt språk som hon kanske bara förstår men inte kan praya.
    Böcker, filmer och musik hjälper jättemycket. Och kontakt med släktingar i Sverige.

  • laven

    KS - Nej, det blir inte riktigt samma. Och eftersom vi bor i en mer flerspråkig miljö (med fransk skola för engelskspråkiga barn) tror jag att det är ännu mer accepterat att kunna tala fler språk, om du förstår hur jag menar.

    Ang. det här med flera språk måste jag bara klaga lite på vad jag hörde på radion i morse. De talade med en lärare (biologi? tror jag) som undervisade i en fransk high school i området. Detta är alltså en fransk high school för barn med franska som modersmål. Grejen är bara att i Canada har man rätt till att gå på fransk skola om minst en förälder har sin huvudsakliga grundskoleutbildning på franska. Så en del barn kanske egentligen har engelska som modersmål men skickas till den franska skolan ändå för att få en extra "challenge". Detta tyckte läraren var fel. Det stör skolmiljön att ha barn som inte har franska som förstaspråk (även om de talade flytande franska, för det är ett krav). Engelska sprider sig - enligt läraren - som ett VIRUS på skolan och franskan får ge avkall. Fortsätter det så här kommer tydligen franskan dö ut som språk.

    Trams! Ett virus?!?

  • laven

    Jag tror han var Franco-Åntarian. De är ännu mer paranojjjiga (google-fobin slår ner som en blixt)

  • laven

    Var får man se bröllopskort? Jag måste ha missat, men är väldigt nyfiken. (Hint hint)

Svar på tråden USA trad