Älgtunga i mandelsås:
Älgtunga
Lök 1st
Kryddnejliga 2st
oregano 1tsk
Persilja 1knippe
Vitpeppar 4st
Lagerblad 1st
salt 1,5 tsk
Långkorning ris 3dl
Sås:
Mandel 50 gr
smör 2 msk
Kokspad 4 dl
vetemjöl 1,5 tsk
capris 2 msk
citronjuise
Salt å peppar
Förbered: Skölj tungan i kallt vatten.
Skala lök och stick in kryddnejlikor.
Gryta: Koka upp tungan i vatten på hög värme och skumma av (ta bort skummet).
Tillsätt lök, kryddor, persiljestjälkar och 2/3-delar av persiljebladen.
Låt småkoka under lock ca 1,5 timme, tills köttet är mört (=klar när man med en sticka lätt kan sticka igenom tungspetsen).
Tillbehör: Koka ris enl. anvisning på fpk.
Skålla mandel (lägg 1 min i kokande vatten) och kläm ut nöten med fingrarna från skalet. Hacka mandeln.
Finhacka resterande persilja.
Sås: Hetta upp smör i stekpanna på medelhög värme och lägg ner mandeln. Stek 5-10 minuter tills de fått färg.
Rör om då och då.
Strö över mjöl. Vispa om så att mjölet suger upp fett. Tillsätt persilja, kapris.
Sila över kokspad från tungan. Koka upp.
Smaka av med salt, peppar och citronjuice och låt såsen sjuda några minuter.
Ta ur tungan och låt den svalna något.
Skala av skinnet med hjälp av en kniv.
Skiva tungan på snedden eller i skivor.Kan med fördel ätas med potatis oxå...