Fyllda pistage-saffransbullar (av Petra i Själevad)
En supergod bulle som alltid går att bjuda på, fest som kvällsfika.
Det här behövs till ca 15 bullar.
100 g smör eller margarin 50 g jäst 5 dl mjölk 250 g kesella 2 pkt saffran, 1 g 1 nypa nymald kardemumma 2 dl råsocker 1 nypa havssalt 17 dl vetemjöl Fyllning: 50 g rumstempererat smör eller margarin några puffar kanel 1 dl råsocker 3 dl grovt hackade pistagenötter 1 uppvispat ägg till pensling
1. Sätt ugnen på 225 grader. 2. Smält smöret i en kastrull och slå i mjölken. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt den fingervarma mjölken. Rör tills jästen löst sig. 3. Blanda i kessella, saffran, socker, salt och kardemumma. Arbeta i mjölet efterhand. Arbeta degen smidig. Låt jäsa 30 minuter. 4. Kavla ut degen till en rektangel. 5. Bred på smöret, puffa på kanelen och strö på sockret. Fördela ut pistagenötterna, men spara 1 dl till dekorering. 6. Rulla ihop degen till en lång rulle, skär i bitar och lägg ut dem på en smord plåt. 7. Låt bullarna jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk. 8. Pensla bullarna med ägget och dekorera varje bulle med lite pistagenötter. 9. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
de här e närmsta jag hittade... philalephia å vitchoklad kan man väl tillägga själv isåfall!