• confusedgirl

    Bästa julskinkan?

    Har läst i tidningen och sett på nyheterna om hur skinktillverkarna tillsätter massa vatten och smakförsärkare i skinkorna. Aftonbladet skriver att tre av skinkorna de testat klarar sig genom testet med endast två tillsatser, koncerveringsmedel och antioxidationsmedel.. det är två av scans skinor och Bröderna Carlssons rimmade skinka. Men scan har ju minst tio olika skinkar.. någon som har koll på vilka av dom som va med i det här testet?

  • Svar på tråden Bästa julskinkan?
  • Atamon

    Häng kvar så ska jag lägga in testet från Aftonbladet

  • Atamon

    Kolla på vem som tillverkat skinkorna så kan man skilja skinkorna åt.

    Scan färdigkokt

    Innehåll: Skinka, koksalt, druvsocker
    Antioxidationsmedel: E301
    Konserveringsmedel: E250
    Stabiliseringsmedel: ?
    Smakförstärkare: ?
    Tillverkad av: Wohlins fryshus
    Pris: 74,90 kr/kilo
    Vattenhalt: 66,3 procent
    -------------------------------
    Scan rimmad

    Innehåll: Skinka, salt, druvsocker
    Antioxidationsmedel: E301
    Konserveringsmedel: E250
    Stabiliseringsmedel: ?
    Smakförstärkare: ?
    Tillverkad av: Swedish Meat
    Pris: 64,90 kr/kilo
    Vattenhalt: 68,5 procent
    --------------------------

    Bröderna Carlsson rimmad

    Innehåll: Skinka, salt och druvsocker
    Antioxidationsmedel: E301
    Konserveringsmedel: E250
    Stabiliseringsmedel: ?
    Smakförstärkare: ?
    Tillverkad av: Tornfrys Produktion
    Pris: 59,90 kr/kilo.

    Vattenhalt: 66,6 procent.

  • Atamon

    Det som stod i övrigt i artikeln på Plus

    Vad är det i din skinka?

    Skinka, salt och socker är vad som gör en julskinka till en julskinka.

    Antioxidationsmedel används för att fett inte ska härskna och för att maten ska behålla sin färg. I skinkorna används natriumaskorbat och natriumcitrat, som är salter av askorbinsyra och citronsyra, lite förenklat vanlig C-vitamin.

    Konserveringsmedel finns för att skinkorna ska hålla längre. Till skinka används nitrit som konserveringsmedel. Nitrit påverkar också färgen på köttet. Tillsatsen har varit omdiskuterad och nyligen sänktes den tillåtna mängden nitrit i charkprodukter men det är också nitrit som skyddar mot botulism, en mycket svår matförgiftning.

    Stabiliseringsmedel tillsätts för att binda mer vatten i skinkan än vad den egentligen klarar av att hålla. Mer vatten och mindre skinka, helt enkelt.

    Smakförstärkare i skinkorna är uteslutande glutamat som förhöjer smaken och oftast används ihop med stabiliseringsmedel för att smaken inte ska bli urvattnad. Glutamat är livligt ifrågasatt eftersom känsliga personer kan få kraftiga allergiska reaktioner. Det är förbjudet att tillsätta glutamat i barnmat.

  • jeno1975

    Köpte denna - Supergod. Fick bäst i test i GP häromdagen.

    Nybergs god julskinka
    Pris per kilo: 44:90 kronor.
    Inköpsställe: Willys.
    Övrigt: Innehåller glutamat (smakförstärkaren E 621) samt stabiliseringsmedel (E450/451).15 procents spad.
    Ursprungsland: Sverige.
    Kommentarer: Smakar som en riktigt god julskinka, inte för salt utan lagom. Bra konsistens. Fin att se på. Känns som en riktig ursprunglig skinka.

  • Atamon

    Och här är de andra skinkorna i testet

    ----------------------

    Willys färdigkokt

    Innehåll: Skinka, salt och socker
    Antioxidationsmedel: E301, E331
    Konserveringsmedel: E250
    Stabiliseringsmedel: E450, E451
    Smakförstärkare: E621
    Tillverkad av: Olle Nyberg chark
    Pris: 39,90 kr/kilo
    Vattenhalt: 69,1 procent

    ------------------------------
    Bröderna Carlsson färdigkokt

    Innehåll: Skinka, salt och druvsocker
    Antioxidationsmedel: E301
    Konserveringsmedel: E250
    Stabiliseringsmedel: E450
    Smakförstärkare: ?
    Tillverkad av: Tornfrys produktion
    Pris: 64,90 kr/kilo
    Vattenhalt: 67,3 procent

    -------------------------------
    Nibble Gårdsgris färdigkokt

    Innehåll: Skinka, salt och glukos
    Antioxidationsmedel: ?
    Konserveringsmedel: E250
    Stabiliseringsmedel: E450
    Smakförstärkare: ?
    Tillverkad av: Gudruns
    Pris: 89,90 kr/kilo
    Vattenhalt: 59,6 procent

    ---------------------

    Lantköket färdigkokt

    Innehåll: Skinka, salt och socker
    Antioxidationsmedel: E301, E331
    Konserveringsmedel: E 250
    Stabiliseringsmedel: E450, E451
    Smakförstärkare: E621
    Tillverkad av: Olle Nyberg chark
    Pris: 99 kr/kilo
    Vattenhalt: 69,7 pr
    ----------------------------

    Ica färdigkokt

    Innehåll: Skinka, salt och druvsocker
    Antioxidationsmedel: E301, E331
    Konserveringsmedel: E250
    Stabiliseringsmedel: E 451
    Smakförstärkare: ?
    Tillverkad av: Olle Nyberg chark
    Pris: 69,90 kr/kilo
    Vattenhalt: 73,6 procent
    --------------------------

    Coop färdigkokt

    Innehåll: Skinka, salt och socker
    Antioxidationsmedel: E301, E331
    Konserveringsmedel: E250
    Stabiliseringsmedel: E450, E451
    Smakförstärkare: E621
    Tillverkad av: Olle Nyberg chark
    Pris: 59,90 kr/kilo
    Vattenhalt: 68,4 procent

    -------------------------

    Coop rimmad

    Innehåll: Skinka, salt och socker
    Antioxidationsmedel: E301, E325, E331
    Konserveringsmedel: E250
    Stabiliseringsmedel: ?
    Smakförstärkare: E621
    Tillverkad av: Olle Nyberg chark
    Pris: 54,90 kr/kilo
    Vattenhalt: 73,1 procent

  • Danielsmamma
    jeno1975 skrev 2007-12-20 20:34:29 följande:
    Köpte denna - Supergod. Fick bäst i test i GP häromdagen.Nybergs god julskinkaPris per kilo: 44:90 kronor.Inköpsställe: Willys.Övrigt: Innehåller glutamat (smakförstärkaren E 621) samt stabiliseringsmedel (E450/451).15 procents spad. Ursprungsland: Sverige.Kommentarer: Smakar som en riktigt god julskinka, inte för salt utan lagom. Bra konsistens. Fin att se på. Känns som en riktig ursprunglig skinka.
    Köpte med den skinkan fast på netto för 28kr kilot men god är den
    Daniel 040108
Svar på tråden Bästa julskinkan?