Steka fisk?
Tänkte dela med mig av några goda recept med stekt fisk.
Stekt fisk med spicy mimosa
Ingredienser
4 port
600 g fiskfilé, t ex torsk, hoki eller sej
1 tsk salt
1/2 dl ströbröd
smör
Mimosasallad:
2 dl Arla Köket lätt crème fraiche, paprika&chili
2 dl gröna ärter
1 dl tärnat äpple
4 msk finstrimlad purjolök
Gör så här
Blanda ingredienserna till salladen. Skär fisken i portionsbitar och krydda med salt. Vänd dem i ströbrödet. Stek fisken i smör i en stekpanna tills den är gyllenbrun och genomstekt. Servera med salladen, kokt potatis och citronklyftor.
Stekt gös med tomat, senap och örter
4 Portioner
4 Gösfilé; à 150 g, eller -annan vit fisk
1 tsk Salt
2 Krm malen vitpeppar Vetemjöl
1 msk Smör; eller margarin, till -stekning
Senaps och örtsås
3 msk Slotts Gourmet Dijonsenap
4 dl Vispgrädde
4 sm Tomat
1/2 tsk Kockens dragon
1/2 tsk Kockens körvel Salt Malen vitpeppar
Fisken; Torka av fiskfiléerna med hushållspapper. Salta och peppra. Vänd dem i vetemjölet. Lägg smör eller margarin i en stekpanna och låt det bli "nötbrunt", lägg i fisken och stek den på medelstark värme 2-3 minuter på båda sidorna. Såsen: Koka senap och grädde ca 7 minuter. Skär ett litet kryss i tomaterna och sänk ner dem i kokande vatten ca 20 sekunder. Ta upp tomaterna och spola dem i kallt vatten. Dra av skalet, dela och gröp ur dem med en sked. Skär tomaterna i små tärningar och lägg dem i såsen tillsammans med dragon och körvel. Smaka av med salt och peppar. Servera fisken med såsen och nykokt pressad potatis.
Lax teriyaki
Cirka 140 gram lax per portion
Olivolja eller smör
10 st champinjoner
1dl teriyakisås: köp färdig eller
värm 1dl ljus soja, 3 msk socker och eventuellt 2 msk mirin eller vitt vin
10 cm purjolök samt eventuellt 2 morötter
Koka ris,sätt ugnen på 200 grader eller använd en stekpanna med lock. Skiva champinjoner, skär purjolöken i stavar. Riv morötter och rättika. Stek laxbitarna i lite olivolja så att skinnsidan blir brynt, cirka 2 minuter. Slå över teriykisåsen, svampen och purjolöken och sätt på lock eller ställ in i ugnen, cirka 15 minuter. Servera med ris samt riven morot.
Stekt lax med lättstuvad spenat
Ingredienser 4 port.:
4 färska laxskivor à 200 g
rapsolja/smör
Lättstuvad spenat:
1 pkt (250 g) fryst tinad
bladspenat
1 msk smör/margarin
2 msk crème fraîche
salt, svartpeppar
1/2-1 krm riven muskot
Att äta till:
kokt potatis, cocktailtomater
Skär bort skinnet och ta försiktigt bort benen. Då får du två laxbitar av varje skiva. Skrapa bort eventuella fjäll, skölj inte. Stek dem i olja eller smör.
Grovhacka spenaten och pressa ur vätskan. Fräs spenaten i matfett. Rör i crème fraîche. Smaka av med salt, peppar och riven muskot